Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

08.06.15.
Novosti

Sportske ekipe Sveučilišta JD u Puli briljirale na završnici Državnog sveučilišnog prvenstva Hrvatske 2015 u Poreču!!

Šest odličja u osam sportova! Dina i Ljiljana pobijedile reprezentativke i osvojile zlato u stolnom tenisu! Šahisti i košarkašice nastupali po prvi puta i odmah osvojili zlato i srebro!

Završnica Državnog sveučilišnog prvenstva Hrvatske pod nazivom Unisport Finals održana je u organizaciji Hrvatskog akademskog sportskog saveza od 28. do 31.05. u Poreču. Najbolje studentske sportske ekipe natjecale su se u devet sportskih disciplina u sklopu kojih su se za odličja borili gotovo 1000 sportaša sa svih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta.

Ove godine konkurencija je zasigurno bila najjača u povijesti jer u svim sportovima bili su zastupljeni reprezentativci ili prvoligaški igrači, drugim riječima, sveučilišta su prijavila „najbolje od najboljih“. U tako jakoj konkurenciji Sveučilište Jurja Dobrile u Puli sa svojih 25 prijavljenih studenata u osam disciplina osvojilo je treće mjesto po broju osvojenih odličja (6) ali prvo mjesto ako se sagleda odnos broja prijavljenih studenata i broja osvojenih odličja. Naime, prvo po broju osvojenih odličja bilo je Sveučilište u Zagrebu (18) pa potom Sveučilište u Splitu (12) ali s time da su Zagreb i Split pojedinačno imali preko 150 prijavljenih studenata dok su primjerice Rijeka i Osijek, koji su po svim parametrima uspješnosti bili iza Pule, stali na brojci 100-120 studenata.  Jednom riječju pulski studenti sportaši su ponovno bili – briljantni!!

Razlog gotovo duplog broja natjecatelja u usporedbi od prošle dvije godine leži u činjenici da su se sportovi poput tenisa i stolnog tenisa ponovno vratili po okrilje UNISPORT Finals-a, tj. za navedene se sportove više ne organiziraju individualna natjecanja tijekom godine kao za primjerice plivanje, judo i karate.

Boje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli branile su sljedeće ekipe: stolni tenis muški, stolni tenis žene, odbojka na pijesku muški, odbojka na pijesku žene, košarka 3 na 3 muški, košarka 3 na 3 žene, tenis muški i šah muški.

Prije svega treba napomenuti da odbojkašice pulskog sveučilišta, dvostruke Državne sveučilišne prvakinje Hrvatske iz 2013. i 2014. godine, nisu nastupale jer su u kvalifikacijama skupine Jug (Split, Rijeka, Zadar, Dubrovnik i Pula) koje je u svibnju održano u Splitu na vrlo nesretan način „izgubile“ mogućnost nastupa na Unisport Finals-u. Naime, iako su u Split otputovale kao autsajderi bez čak pet standardnih igračica (Vitasović, Pahović, Zahirović, Slavulj i Jahn) tek jedan nesretan poraz od Sveučilišta iz Rijeke s 2:1 u setovima bio je dovoljan za neodlazak na završnicu u Poreč. K tome taj treći set izgubljen je najgorim mogućim rezultatom (14:16) i to nakon što su pulske studentice vodile 13:10. Bio je to i jedini službeni poraz pulskih studentica odbojkašica na Državnim sveučilišnim natjecanjima u posljednje dvije i pol godine. Na kvalifikacijama u Splitu pulske su studentice, pored Zadra i Dubrovnika, pobijedile i domaćine Sveučilište iz Splita s 2:1 u setovima. Međutim, kako je Split pobijedio Rijeku a Rijeka s istim rezultatom pulsko sveučilište, zatvorio se krug od tri ekipe s istim brojem bodova i setova u kojima je Pula izvukla „najdeblji kraj“ zbog manje ostvarenih poena. Imajući u vidu da bi sve igračice koje su nedostajale u Splitu igrale u Poreču možemo zaključiti da je propuštena velika prilika da po prvi puta u povijesti jedna sveučilišna ekipa u Hrvatskoj tri godine zaredom bude Državni sveučilišni prvak. 

Pored navedenog, treba istaknuti da pulski košarkaši (dvoranski), rukometaši i odbojkaši, nisu nastupili u završnici u Poreču jer su se datumi kvalifikacijskih turnira (ožujak, travanj) preklapali  s nastavnim i klupskim obvezama pa na istima nisu niti sudjelovali. S obzirom na vrhunske izvedbe u Poreču, valja se zapitati što bi tek bilo da je pulsko sveučilište odigralo i ove sportove:)

STOLNI TENIS

Stolni tenis već dugi niz godina na pulskom sveučilištu predstavlja jedan od ključnih sportova. Još 2008. godine pulski studenti Slavić i Stankovski osvojili su prvo državno sveučilišno zlato za Sveučilište JD u Puli u finalu pobijedivši čak dva hrvatska reprezentativca (Zubčić, Jalžbetić). Godinu nakon toga na Državnom sveučilišnom prvenstvu bili su srebrni te su nastupali na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Rimu (6.mjesto). Nakon toga oba su studenta zbog poslovnih i sportskih obveza napustila studij da bi se upravo ove godine Stankovski vratio u pulske sveučilišne klupe.

Poslije zlatnog dvojca Slavića i Stankovskog od 2011. godine pulski sveučilišni stolni tenis predstavljaju već legendarne studentice Liljana Janković i Dina Pervan koje su u zadnje četiri godine osvojile čak devet međunarodnih sveučilišnih natjecanja. Međutim, do ove godine nikada nisu osvojile Državno sveučilišno prvenstvo Hrvatske iz razloga što su u finalu čak tri puta za protivnice imale Sveučilište iz Zagreba za koje su uvijek nastupale seniorske reprezentativke Hrvatske tj. studentice među top tri na europskoj i svjetskoj sveučilišnoj razini. Zato su ove godine sva tri srebra naplatile s kamatama!!

Prije svega treba napomenuti da su organizatori od ove godine promijenili sustav natjecanja gdje se u svakom duelu između dvije ekipe odigrava čak pet pojedinačnih mečeva. Do prošle godine igrala su se dva pojedinačna meča i parovi dok se na ovogodišnjem Unisport Finalsu počeo primjenjivati isti sustav kao i na Europskim sveučilišnim prvenstvima, tzv.  sustav a,b,c,b,a. U takvom sustavu potrebne su tri igračice s time da treća igračica odigrava samo jedan meč. Pulska delegacija nije bila upoznata s tom promjenom pa su stolnotenisačice Sveučilišta JD u Puli nastupile bez treće igračice i svaki duel započele s rezultatom 0:1. Bez obzira, taj „hendikep“ je možda bio i dodatni motiv jer Dina i Lilja su u sedam duela izgubile samo jedan pojedinačni meč!! U grupi su s 4:1 pobijedile studentice sa Sveučilišta iz Rijeke, Osijeka, Dubrovnika te Veleučilišta Vern. Peti meč protiv Sveučilišta iz Zagreba zapravo je bio meč za prvo mjesto u grupi. Iako je Zagreb po svemu bio favorit (tri igračice i sve rangirane na najvišim pozicijama u seniorskom stolnom tenisu) pulske su studentice odigrale ekstatično i pobijedile s 4:1, tj. izgubile su samo onaj meč u kojem nisu imale prijavljenu igračicu!!

U polufinalu ih je čekalo Sveučilište iz Dubrovnika koje su  Dina i Ljiljana apsolvirale s 4:1. S druge strane Zagreb je „otpuhao“ Rijeku i na pomolu je bilo još jedno veliko finale Zagreb-Pula. Iako su nas kolege sa zagrebačkog sveučilišta uvjeravale da je njihov poraz u grupi bio slučajan vrlo su brzo pulske studentice demantirale takve navode. Počelo je s dvije pobjede i vodstvom Pule od 2:0. Kako Pula nije imala treću igračicu vrlo je brzo rezultat smanjen na 2:1 a potom Dina u napetom meču gubi prvi pojedinačni meč i rezultat je izjednačen na 2:2. U zadnjem meču Liljana je igrala protiv studentice s kojom se često susreće u seniorskoj konkurenciji nastupajući za STK Pula i koju do ove godine nije pobjeđivala. Međutim, Liljana je na ovo natjecanje došla super spremna s ciljem da zajedno s Dinom uzme jedino zlatno odličje koje joj nedostaje – Državno sveučilišno zlato! Nevjerojatnom igrom potpuno je razbila protivnicu s 3:0 u setovima čime je osvojila treći bod i Sveučilištu JD u Puli donijela zlatnu medalju i titulu Državnih sveučilišnih prvakinja Hrvatske!!!

Stolnotenisači Fabio Ivinić i povratnik Saša Stankovski susreli su se s nevjerojatnom konkurencijom jer su sve ekipe imale prvoligaške igrače a neki od njih i ponajbolje seniore u Europi (Zagreb). Na sreću u grupnoj fazi pomogao im je student iz Poreča Jadran Kovačev koji se nakon toga u tijeku završnice morao vratiti na posao. Međutim, poput studentica i pulski stolnotenisači napravili su pravi podvig osvojivši brončanu medalju. U grupnoj su fazi u fantastičnim mečevima s 5:0 pobijedili  Sveučilište u Splitu i Dubrovniku te Veleučilište VERN, dok su s 4:1 nadigrali Slavonski Brod. U petom meču čekao ih je Zagreb sa svojom „svemirskom“ ekipom koja je pulske studente nadigrala s 4:1. Polufinale je donijelo ogled sa Sveučilištem u Osijeku za koje su nastupali svi igrači iz STK Vodovod, jednog od boljih hrvatskih prvoligaša. Nažalost Kovačev nije mogao nastupiti na ovom meču koji su pulski stolnotenisači Stankovski i Ivinić odigrali iznad svojih mogućnosti tijesno izgubivši s 3:2. Šteta jer taj treći bod je izgubljen upravo zbog nedostatka igrača. Borba za broncu donijela je duel stolnotenisača Pule i Rijeke koje je prema svemu viđenom trebao biti vrlo izjednačen. Međutim, Fabio i Saša još su jednom odigrali vrhunske mečeve i slavili s 4:1 te na taj način osigurali drugu medalju za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli!!

Zaključno – rezultate koje su naše stolnotenisačice i stolnotenisači ostvarili na Unisport Finalsu 2015 pravi su podvig!!

ŠAH

Dok je stolni tenis bio jedan od sportova u koje se pulsko sveučilište uzdalo u smislu osvajanja medalja, šahisti zapravo nisu bili niti na spisku za nastup u Poreču. Naime, pulski su se studenti prijavili dva dana prije Unisport Finalsa i dobili mjesto samo zahvaljujući tome što je jedno sveučilište odustala. Prijave za natjecanja zatvorene su bile prije otprilike dva mjeseca. Pula nije imala prijavljene šahiste još od 2006. godine kada se pulski student Ciganović okitio naslovom državnog prvaka Hrvatske ali nastupajući pod kapom Sveučilišta u Rijeci. Stoga je Državno sveučilišno prvenstvo u Poreču bilo zapravo prvo u  kojem su pulski šahisti nastupali braneći boje Sveučilišta Jura Dobrile.

Bila je to vjerojatno „najluđa“ priča ovogodišnjeg Unisport Finalsa jer su pulski studenti šahisti u konkurenciji 12 hrvatskih sveučilišta i veleučilišta ostvarili isto toliko pobjeda i osvojili zlatnu medalju!! Igralo se u timu od četiri igrača u sklopu kojih su se, naravno, najveće bitke vodile protiv Sveučilišta iz Zagreba koje su naši studenti pobijedili s 3:1 i time ih poslali na drugo mjesto. Nastupom šahista u Poreču pulsko sveučilište nije samo dobilo novi sport nego i nove Sveučilišne prvake Hrvatske!!! Šahovska ekipa Sveučilišta JD u Puli nastupila je u sljedećem sastavu: Kristijan Valković, Ivica Grbac, Michael Kolić i Patrik Žagar.

KOŠARKA 3v3

Nisu šahisti jedini koji su svojim nastupom u Poreču otvorili novu sportsku disciplinu na pulskom sveučilištu jer – isto su učinile i košarkašice. Nakon dugo godina inicijative da se oformi ženska košarkaška ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ove godine je to napokon i uspjelo! Doduše, radi se o nastupu na tzv. street basketu koja se kao sportska disciplina naziva košarka 3 na 3 (igra se 10 min na jedan koš s tri igrača). Sve popularniji basket ove je godine okupio rekordan broj hrvatskih sveučilišta a Pula je imala predstavnike u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Pulske su studentice odličnim igrama osvojile srebrnu medalju izgubivši u finalu pola koša razlike od kolegica iz Splita koje su prije toga „demolirale“ u grupnoj fazi. Košarkašice Sveučilišta JD u Puli bile su smještene u grupi C zajedno sa Sveučilištem iz Splita, Zagreba i Veleučilištem VERN. U toj fazi natjecanja pulske su studentice odigrale više nego savršeno i doslovno su „razbile“ sve svoje protivnice. Prvo je pao Split s visokih 15:7, potom VERN s 13:5 i na kraju Zagreb s 18:13. Potom su u polufinalu pobijedile Sveučilište iz Rijeke a 11:5 da bi finale ponovno donijelo ogled sa Sveučilištem iz Splita. Međutim, opet se pokazalo da finalne utakmice nemaju favorita jer, iako su pulske košarkašice bile puno kvalitetnije, nekoliko promašenih zicera i sretnih trica protivnica odlučile su utakmicu u kojoj su Splićanke slavile s 7:6. Bez obzira, može se zaključiti da je prvi nastup košarkašica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli uz osvojenu titulu sveučilišnog viceprvaka Hrvatske bio zapravo – savršen!! Žensku košarkašku ekipu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli činile su sljedeće studentice: Maja Ramljak (kap), Karmen Čičić i Ivana Đurić.

Mušku košarkašku ekipu 3v3 činili su već dobro poznati pulski studenti Nino Dasko, Martino Tumpić, Antonio Ivis te kao rezervni član Sandro Kordiš i u svom premijernom nastupu na Državnom sveučilišnom prvenstvu Hrvatske osvojili su brončanu medalju. Dečki su bili smješteni u grupi B zajedno sa pobjednicima natjecanja Sveučilištem iz Splita te Sveučilištem iz Rijeke. Nakon što su Rijeku  pobijedili sa 10:7 slijedio je okršaj s favoriziranim studentima iz Splita. Međutim pulskim studentima to je bio samo motiv više pa su na kraju u vrlo neizvjesnoj utakmici pobijedili sa 7:5. Četvrtfinale je donijelo ogled sa predstavnicima Sveučilišta iz Osijeka koje je nakon produžetaka završeno rezultatom 11:10 za Pulu. U toj su utakmici pulski studenti imali zaostatak od tri koša te je student Osijeka u zadnjoj sekundi promašio slobodno bacanje za pobjedu. Koliko je pulske košarkaše sreća pomazala u četvrtfinalu toliko im je oduzela u polufinalu protiv Veleučilišta iz Vukovara koje već godinama ima isti tim koji nastupa u ovom natjecanju. U zadnju minutu ušlo se neriješeno ali je potom Vukovar postigao dva teška koša i slavio s 9:7. U utakmici za broncu košarkaši Sveučilišta JD u Puli relativno su lako svladali VERN s 9:5 i više nego zasluženo okitile se brončanom medaljom! Ostaje mali žal jer su pobjednici natjecanja bili upravo studenti iz Splita koje su naši studenti svladali u grupi.

ODBOJKA NA PIJESKU

Predstavnike u odbojci na pijesku Sveučilište JD u Puli imalo je u muškoj i ženskoj konkurenciji. Nakon što već godinu dana zbog ozljede s terena izbiva kapetanica ženske odbojkaške ekipe Tea Vitasović, njena “partnerica s pijeska” Vanja Radolović ovog je puta igrala s kolegicom Dunjom Milin. Prije dvije godine Tea i Vanja naprosto su pregazile svu konkurenciju i okitile se titulom Državnim sveučilišnih prvakinja Hrvatske a prije toga dva su puta bile brončane. Iako do sada Vanja i Dunja nikada nisu igrale zajedno, zapravo je izgledalo kao da su partnerice cijeli život. U grupnoj fazi lako su s 2:0 pobijedile predstavnice sa Sveučilišta iz Splita i Zadra te Veleučilišta u Vukovaru. Zadnja utakmica u grupi protiv Sveučilišta iz Zagreba bila je pravi rat za prvo mjesto. Vanja i Dunja nisu bile favoriti ali su fantastičnom igrom pobijedile s 2:0 u setovima (22:20, 22:20). Sljedećeg dana u četvrtfinalu s 2:0 pobijedile su Rijeku ali onda je uslijedio šok jer u polufinalu su ponovno morali igrati s najtežim mogućim protivnikom – Sveučilištem iz Zagreba. Nikome nije bilo jasno kakav je to ždrijeb bio i zbog čega se dvije ekipe zapravo nisu sastale u finalu. Bio je to daleko najbolji meč natjecanja u kojem su pulske studentice nažalost izgubile s 2:1 u setovima nakon što su dobile prvi set i vodile u drugom (21:15, 18:21, 12:15). Borba za broncu protiv Veleučilišta Vukovar bila je formalnost u kojoj su Vanja i Dunja razbile protivnice s 2:0 u setovima. Šteta što ogled Zagreba i Pule nije bio finalni dvoboj!!

Predstavnici u muškoj konkurenciji u odbojci na pijesku bili su studenti Vedran Arapović i Michele Matošević koji su tjedan prije vratili s zlatom oko vrata s međunarodnog sveučilišnog odbojkaškog natjecanja u Varaždinu (dvoranska odbojka). Međutim, još se jednom pokazalo kako se odbojka na pijesku i dvoranska odbojka uvelike razlikuju po brojnim elementima. Pulski su studenti izgubili oba meča u grupi C s 2:1 u setovima ali na način da su oba meča izgubili tako što s u trećem setu poraženi s 16:14. Nakon zlata iz Varaždina sve im je oprošteno.

TENIS

Najtrofejniji sport pulskog sveučilišta živi i nakon braće Šetić – trostrukih sveučilišnih prvaka Hrvatske i osvajača 10 međunarodnih sveučilišnih turnira!! Ivo Antonio Vladilo s prve godine studija te nešto iskusniji Deni Žmak pod voditeljskom palicom legendarnog Emila Šetića došli su korak do gotovo najveće senzacije turnira ali ipak su se morali zadovoljiti 4.mjestom.

Ako je sustav natjecanja u odbojci na pijesku bio čudan onda je sustav natjecanja u tenisu bio nakaradan. U tri grupe bilo je podijeljeno 12 sveučilišta u sklopu kojih su pobjednici grupa drugog dana međusobno igrali za prva tri odličja, drugi u grupi za poredak od 4. do 6. mjesta, treći u grupi za poredak od 7. do 9. mjesta, itd. Najgore što se moglo dogoditi zapravo se i dogodilo – dvije najbolje ekipe našle su se u istoj grupi a samo jedno je moglo proći u borbu za medalje. To su naravno bili tenisači Sveučilišta iz Zagreba i Pule. Što je najgore to je bio i prvi duel na turniru pa je ispalo da je pobjednik PRVOG meča  - Državni sveučilišni prvak Hrvatske!!

Najprije je Deni Žmak pomeo svog protivnika s 9:3 u setovima da bi Zagreb preko našeg drugog predstavnika izjednačio na 1:1 pa su pobjednika odlučivali parovi. Pulski su studenti krenuli silovito i poveli s 6:3 u setovima ali su Zagrepčani okrenuli rezultat na 7:6. Naravno da je nakon 8:8 meč otišao u tie-break u kojem su tenisači iz ZG slavili 7:4. Nakon toga Zagreb se „prošetao“ do zlata a pulskim studentima ostala je borba za plasman od 4. do 6. mjesta. Ivo i Deni najprije su u grupi s 3:0 svladali Sveučilište Sjevera iz Varaždina te Osijek a sljedećeg dana istim rezultatom i Rijeku i Dubrovnik te s „pola gasa“ osvojili neslavno 4.mjesto. Mora se priznati da su apsolutno nezasluženo ostali bez srebra!!

Doc.dr.sc. Dean Sinković, MBA

Koordinator za međunarodnu suradnju i sport pri Fakultetu ekonomije i turizma “Dr.Mijo Mirković” u Puli