Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

01.04.11.

Priznanje Europske komisije za implementaciju Europske povelje za istraživače i Europskog kodeksa za zapošljavanje istraživača

Sveučilište u Zadru i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli dobili su priznanje Europske komisije za implementaciju Europske povelje za istraživače i Europskog kodeksa za zapošljavanje istraživača. Europska komisija je dodjeljujući sveučilištima pravo na korištenje loga "HR Excellence in Research" odala priznanje za uspješno sastavljanje Strategije ljudskih resursa za istraživače. Sveučilišta su u svojim strategijama odredila konkretne mjere i aktivnosti te rokove za provedbu načela sadržanih u Povelji i Kodeksu. Priznanja će omogućiti sveučilištima da se uključe u Europski istraživački prostor i osigurati bolje uvjete rada i razvoja karijere istraživača, kao i slobodni protok znanja i otvoreno tržište rada.

Kako bi došli do priznanja, sveučilišta su morala provesti opsežnu analizu internih propisa i utvrditi nedostatke i zapreke u upravljanju ljudskim resursima i poštovanju prava istraživača. Na temelju provedene analize sastavljeni su akcijski planovi usklađivanja regulative s načelima Povelje i Kodeksa u cilju dostizanja standarda koji su propisani ovim važnim europskim dokumentima. U ovom poslu potporu i pomoć pružali su im Agencija za mobilnost i programe Europske unije te Uprava za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. No, priznanje ne znači da je posao završen. Sveučilištima predstoji primjena akcijskih planova, provedba samovrednovanja nakon dvije godine te vanjskog vrednovanja nakon četiri godine od dodjeljivanja priznanja.

Isto priznanje već je dodijeljeno Sveučilištu u Rijeci kao prvoj znanstvenoj ustanovi u Republici Hrvatskoj koje se uključilo u implementaciju Povelje i Kodeksa. Ukupno 45 europskih znanstvenih ustanova nose priznanje izvrsnosti, među kojima su na vrhu 23 britanske, 4 belgijske te po 3 ustanove iz Hrvatske, Italije i Norveške. Na nedavno održanoj EURAXESS konferenciji na Cipru, Europska komisija javno je pohvalila Sveučilište u Zadru te Puli jer su među samo pet europskih ustanova koje su strategiju razvile vlastitim snagama, bez pomoći radne skupine Europske komisije. 
 Europska komisija donijela je u ožujku 2005. godine preporuku državama i znanstvenim organizacijama da pristupe načelima sadržanim u Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu o zapošljavanju istraživača (European Charter for Researchers and Code of Conduct for the Recruitment of the Researchers), a do sada su je prihvatile 220 znanstvene organizacije koje predstavljaju oko 1.000 ustanova u 30 europskih zemalja.

Izvor: http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=10788&sec=1933