Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

24.07.15.
Novosti

Mogućnosti učenja i studiranja japanskog jezika i kulture na Sveučilištu u Puli

Od akademske godine 2015./16.

Obavještavamo sve studente Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli i zainteresirane građane da će od akademske godine 2015./16. biti moguće učiti ili studirati Japanski jezik i kulturu na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli na sljedeće načine: 

- u obliku izbornih kolegija (manje zahtjevno upoznavanje s osnovama jezika, dva puta tjedno) za studente  Sveučilišta  kao novi izborni predmeti Japanski jezik 1 i 2  (svaki nosi 3 ECTS)

- u obliku stranog jezika za građane (Japanski jezik 1 i 2)

- u obliku cjeloživotne škole Japanski jezik i kultura (trajanje od 1 do 3 godine  – 6 semestara), 90 ECTS bodova, a s dodatnim izbornim kolegijima moguće je sakupiti 125 ECTS bodova)

Program cjeloživotne škole Japanski jezik i kultura osmišljen je tako da je moguć nastavak akreditiranih studija Japanski jezik i kultura na Odjelu za humanističke znanosti ili na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Studijski program je namijenjen svima koji žele savladati japanski jezik i upoznati japansko društvo, povijest, kulturu za potrebe u turizmu, gospodarstvu i drugim granama. Prednost studija je, da se je pored općeg japanskog jezika moguće usmjeriti i na poslovni japanski  jezik,  npr. japanski u turizmu.

Ujedno obavještavamo građane i buduće studente da je u tijeku i akreditacija novih studijskih programa:

 - jednopredmetni i dvopredmetni preddiplomski sveučilišni studij Japanski jezik i kultura (  u trajanju od 3 godine, 180 ili 90 ECTS bodova)

Jednopredmetni i dvopredmetni preddiplomski sveučilišni studiji Japanski jezik i kultura prihvaćeni su na Vijeću Odjela za humanističke znanosti i na Senatu Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli, a trenutno su u akreditacijskom postupku na Agenciji za znanost i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH. Moguće je da će akreditacije i dopusnice stići do početka akademske godine 2015./16. U tom će slučaju  tijekom rujna 2015. biti moguć upis prvog naraštaja studenata na  jednopredmetni ili dvopredmetni sveučilišni studij.

To će biti prvi sveučilišni program japanskog jezika u Hrvatskoj!

Jednopredmetni preddiplomski studij nosi 180 ECTS bodova, a dvopredmetni 90 i bit će ga moguće kombinirati  s drugim dvopredmetnim studijima na Odjelu za humanističke znanosti, a to su:

- hrvatski jezik i književnost

- povijest

- talijanski jezik i književnost

- latinski jezik i rimska književnost.

Polaznicima škole odnosno studija omogućena je razmjena studenata i prijave na mnogobrojne stipendije japanskih fondacija za usavršavanje i učenje jezika. Odjel za humanističke znanosti u izvođenju programa surađuje s Filozofskim fakultetom u Ljubljani. Uspostavljena je suradnja sa Sveučilištem Tohoku u Japanu, a u tijeku je i uspostava suradnje s više drugih japanskih sveučilišta.

Molimo zainteresirane studente i građane da se za sve informacije u vezi sa studijem jave na e-adresu: irena.srdanovic(at)gmail.com.