Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

12.07.13.

U Splitu održana 20. ENIC & NARIC konferencija

od 16. do 18. lipnja 2013.

U Splitu je u organizaciji Agencije za znanosti i visoko obrazovanje, od 16. do 18. lipnja 2013. godine, održana 20. međunarodna godišnja konferencija ENIC i NARIC centara te je dana 19. lipnja 2013. godine održan 6. po redu sastanak Vijeća Lisabonske konvencije (The Convention on the Recognition of Qualifications Concerning Higher Education in the European Region, Lisbon, 1997).

Agencijin Nacionalni ENIC/NARIC ured – izvještajni centar o akademskoj pokretljivosti i priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija – dio je Europske mreže nacionalnih izvještajnih centara o akademskoj pokretljivosti i priznavanju unutar koje aktivno sudjeluje u svim međunarodnim aktivnostima od svog osnutka 2005. godine.

ENIC mrežu (European Network of National Information Centres on academic recognition and mobility) osnovalo je Vijeće Europe i UNESCO u svrhu akademske pokretljivosti i što kvalitetnije provedbe načela Konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija u području Europe (tzv.Lisabonska konvencija). Mrežu čine nacionalni informacijski centri država članica European Cultural Convention ili UNESCO Europe Region, a osnivači su im državna tijela.

NARIC mreža (National Academic Recognition Information Centres) osnovana je na inicijativu Europske komisije, u cilju unapređivanje akademskog priznavanja kvalifikacija u zemljama članicama Europske Unije, Europske ekonomske zajednice (European Economic Area, EEA) i pridruženih članica Centralne i Istočne Europe i Cipra. Cilj Mreže je poticanje akademske mobilnosti.

Centri koji su dio ENIC i NARIC mreže važni su sugovornici na europskoj, ali i svjetskoj razini, kada je riječ o pitanjima vezanim uz razvoj visokog obrazovanja, zbog čega su i godišnje konferencije mreža, koje okupe predstavnike iz preko 60 zemalja svijeta, uvijek važan i zanimljiv događaj koji plijeni pažnju stručne, ali i šire javnosti.

Europska komisija, Vijeće Europe i UNESCO su prihvaćanjem kandidature hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje za domaćina 20. po redu međunarodne godišnje konferencije ENIC i NARIC centara te odabirom Republike Hrvatske za mjesto održavanja konferencije mreža u 2013. godini dali iznimno priznanje ne samo našoj Agenciji, već i hrvatskom sustavu visokog obrazovanja.