Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

25.09.17.

3. Socijalizam na klupi: Komunisti i komunističke partije

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 28. do 30. rujna 2017. održava se treći dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi. Ovogodišnja tema Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate okupila je gotovo stotinu sudionika iz petnaestak zemalja. Program čine izlaganja u brojnim sekcijama, plenarna predavanja i okrugli stolovi.

Pozvana plenarna predavanja održat će sveučilišni profesori Stephen A. Smith sa Sveučilišta u Oxfordu (The Russian Revolution: a Hundred Years On), Jens Gieseke iz Centra za suvremenu povijest u Potsdamu (Communist Parties in State Socialist Societies after 1956. The Case of East Germany and beyond) i Pavel Kolář s European University Institutea u Firenci (The End of the Party: Ideological Disbelief and the Decline of Mass Politics since 1968).

Na okruglim stolovima bit će riječi o nedavno objavljenim zbornicima: Social Inequalities and Discontent in Yugoslav Socialism (ur. Rory Archer, Igor Duda, Paul Stubbs), Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (ur. Igor Duda) te Socijalizam: izgradnja i razgradnja (ur. Chiara Bonfiglioli, Boris Koroman). Sudjeluju recenzenti, urednici i autori.

Pored želje za poticanjem znanstvenog interesa za nedovoljno istražene teme, poticaj organizaciji skupa dale su okrugle svjetske i domaće obljetnice: stogodišnjica Oktobarske revolucije, osamdeseta godišnjica dolaska Josipa Broza Tita na čelo Komunističke partije Jugoslavije te početka njezine federalizacije osnivanjem KP Hrvatske i KP Slovenije. U širem europskom kontekstu predmet rasprava na skupu bit će slojevitost strujanja unutar komunističkih krugova koji su se za vlast borili ili je osvojili, obnašali i gubili, potom odnosi između komunista i protukomunističkih snaga, uspjesi i neuspjesi komunističkoga djelovanja na području unutarnje i vanjske politike, društvenih i ekonomskih odnosa, obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti. U izlaganjima sudionika naći će se vodeći, anonimni i bivši komunisti, oni koje su smatrali svojim unutarnjim i vanjskim neprijateljima, događaji koje su pokretali, procesi kojima su upravljali, pojave koje su im izmicale kontroli, teorije i ideali koje su zastupali te prakse koje su potvrđivale zadani kurs ili s njega skretale.

Program skupa i Knjiga sažetaka

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma djeluje na pulskom Sveučilištu od 2012. godine. Pokrenuli su ga Igor Duda, Lada Duraković, Boris Koroman i Andrea Matošević. Tijekom proteklih pet godina u Centru je organizirano više većih i manjih znanstvenih skupova, deseci javnih predavanja i drugih događanja uz gostovanja uglednih stručnjaka i mlađih znanstvenika. Istraživanja su provođena u okviru nekoliko domaćih i međunarodnih projekata. Pokrenute su Doktorska radionica i Biblioteka CeKaPISarnica te je ostvarena uspješna znanstvena suradnja s kolegama i ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dobrodošli!