Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

ADRIFORT

Projekt ADRIFORT odobren za financiranje!

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane istraživače čiji istraživački interes ima doticaja s temom projekta da se jave u Ured radi detaljnijeg dogovora i pojašnjenja o mogućnostima sudjelovanja.

Naše Sveučilište sudjeluje kao partner na IPA CBC projektu Jadranske prekogranične suradnje 2007. - 2013. pod imenom "Adriatic fortresses and military areas" – ADRIFORT. Projekt je osmišljen u skladu s prioritetom i mjerom br. 2, koji se odnosi na prirodne i kulturne resurse te prevenciju rizika.
Veliko nam je zadovoljstvo prenijeti Vam obavijest o ovom projektu na kojem i naše Sveučilište sudjeluje. Radi se o projektu vrijednom 2.285.752,00 EURA koji kao nositelj projekta predvodi Regija Veneto. U njemu sudjeluje 12 partnera iz 6 zemalja koje imaju izlaz na Jadransko more.
Partneri su gradovi, općine, županije i dva sveučilišta – naše i Ca' Foscari iz Venecije. Adrifort projekt teži ka trajnom partnerstvu u upravljanju prirodnom i kulturnom baštinom obalnih područja s posebnim usmjerenjem na sustav jadranskih utvrda. Sve aktivnosti projekta odvijat će se  uzimajući u obzir 4 strateška aspekta baštine utvrda: višerazinsko upravljanje, njihova ponovna društveno-ekonomska uporaba, budžetna ograničenja i njihovo prekogranično umrežavanje.
Uloga našeg Sveučilišta je pružiti podršku kroz znanstveno-istraživački doprinos u raznim aktivnostima projekta od predistraživačke faze do nove operativne metodologije za upravljanje sustavom utvrda. Uključuje izradu raznih studija i elaborata kao i organizaciju kulturnih događaja. Stoga nam je cilj okupiti interdisciplinaran tim sastavljen od naših istraživača kako bi pronašli inovativna rješenja u upravljanju, revalorizaciji te ponovnoj upotrebi cijelog sustava utvrda, s posebnom pažnjom na utvrde Sv. Mihovila i Punta Christo.
Naš projektni udio iznosi: 153.919,00 EURA.
Saznajte više o projektu:

Adrifort-prezentacija_za_press

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/iz-eu-a-za-stinjanske-utvrde-dva-milijuna-kuna-361353

Održana izložba u sklopu Adrifort projekta!

U subotu, 4. svibnja u 18:30 u sklopu projekta Adrifort otvorena je izložba „Stoljeće jedne utvrde“ u štinjanskoj utvrdi Punta Christo. Ovim je putem predstavljen europski projekt ADRIFORT u koji su, u ulozi partnera, uključeni Grad Pula-Pola i Sveučilište Jurja Dobrile. Prezentacija projekta i njegovih najvažnijih ciljeva održala se u sklopu bogatog programa obilježavanja Dana Grada Pule i Europskog tjedna u Istarskoj županiji.

Otvorenju je  prisustvovao  prorektor za međunarodnu suradnju pulskog sveučilišta prof. Ivan Jurković , koji je tom prigodom uzvanicima ispričao o povijesti fortifikacijskog sustava  i nekadašnjim vojnim objektima, te istaknuo njihovu važnost i izniman turistički potencijal prenamjene nekadašnjih vojnih objekata. Koordinatorica Adrifort projekta u Gradu Puli, Iva Pamić, ukratko je predstavila aktivnosti projekta ADRIFORT-a publici. Posebna je istaknula doprinos u realizaciji izložbe udrugu Prijatelji obalne utvrde Punta Christo, štinjanski dječji vrtić Dado, foto – klub „Pula“ i Sveučilište Jurja Dobrile. Samom otvaranju prethodio je obilazak utvrda Monte Grosso, Munide i bitnice Valmaggiore pod stručnim vodstvom profesora povijesti Danijela Tatića.
U obilasku su u sklopu terenske nastave sudjelovali studenti s odsjeka za povijest i studija Kulture i turizma pulskog Sveučilišta, kao i  zainteresirani građani. Posjetitelji među kojima je bilo i mnogo lokalnih stanovnika su na izložbi, koju je postavila kustosica Ines Vanjak, mogli razgledati povijesne i kartografske prikaze pulskog fortifikacijskog sustava, fotografije radova čišćenja utvrda te festivala elektronske glazbe koji u zadnjih nekoliko godina promoviraju pulske fortifikacije na svjetskoj razini.
Postavljen je i panel u kojem su građani imali mogućnost upisati svoju viziju buduće prenamjene ove vrijedne kulturne baštine dok se kroz izložene radove djece iz DV Dado ova stoljetna utvrda mogla vidjeti i u najmaštovitijem izdanju.

Pogledajte galeriju fotografija!