Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

Događanja CKPIS-a 2012/2013.

Šest desetljeća Pule i filmskoga festivala

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma u petak, 12. srpnja 2013., na pulskom sveučilištu (Ronjgova 1, dvorana 11/Čitaonica) održan je jednodnevni seminar za studente pod naslovom Šest desetljeća Pule i filmskog festivala (program i sažeci), na kojem su izlagali studenti sa zagrebačkog, riječkog i pulskog Sveučilišta. Poslije uvodnih riječi voditelja CKPIS-a doc. dr. sc. Igora Dude te pozdravnih riječi rektora Sveučilišta prof. dr. sc. Roberta Matijašića i umjetničkog ravnatelja Festivala igranog filma u Puli Zlatka Vidačkovića seriju izlaganja otvorio je dr. sc. Nikica Gilić, izv. prof. Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uvodnim predavanjem pod naslovom Nagrade Pulskog festivala i filmski kanon. Nakon uvodnog predavanja započela su izlaganja studenata koja su bila podijeljena u dva dijela. Redom su sa svojim temama nastupili Kristina Stojšić, Valentina Nedeljko, Vedran Stanić, Matea Laginja, Mia Levak, Tihana Novak i Anita Buhin. Izlaganja su bila popraćena sadržajnim raspravama i dobrim odazivom publike te na kraju završnom diskusijom. Studentski seminar zaokružen je posjetom izložbi Festivalska Pula (Povijesni i pomorski muzej Istre). Organizacijski odbor činili su voditelj CKPIS-a Igor Duda i stručni suradnici Anita Buhin i Igor Stanić. CKPIS zahvaljuje na potpori Studentskom centru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Pula Film Festivalu i Odjelu za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na suradnji.

 

 

Goli otok

U utorak, 28. svibnja 2013., u 20 sati u Kinu Valli prikazan je dokumentarni film Goli otok autora Darka Bavoljaka u organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma u suradnji s Kinom Valli. Projekcija je bila dobro posjećena, a publika se i uključila u kratku diskusiju s autorom filma nakon prikazivanja.

 

 

S. Koren: Politika povijesti u Jugoslaviji

U četvrtak, 23. svibnja 2013., u 12 sati u dvorani 18 održano je predstavljanje knjige dr. sc. Snježane Koren Politika povijesti u Jugoslaviji (1945-1960). Komunistička partija Jugoslavije, nastava povijesti, historiografija (Srednja Europa, Zagreb, 2011.). O knjizi su govorili prof. dr. sc. Damir Agičić, doc. dr. sc. Igor Duda i autorica.
Snježana Koren (1965.), povjesničarka, znanstvena suradnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Proučava hrvatsku i jugoslavensku povijest u 20. stoljeću, napose kulturu sjećanja i politiku povijesti te udžbenike i nastavu povijesti. Glavna je urednica časopisa Povijest u nastavi. U knjizi Politika povijesti u Jugoslaviji istražuje kako su i u koju svrhu partijske i državne vlasti u Hrvatskoj i Jugoslaviji od 1945. do 1960. postupale s prošlošću, kako se to manifestiralo kroz programske i udžbeničke narative, svakodnevne prakse poput stručnog usavršavanja nastavnika, kao i kroz simboličnu dimenziju izraženu u školskim proslavama državnih praznika i značajnih datuma.

 

 

Predavanje dr. sc. Pavela Kolářa

U ponedjeljak, 6. svibnja, u 12 sati u dvorani 18 za studente i javnost održano je gostujuće predavanje dr. sc. Pavela Kolářa s European University Institutea u Firenci pod naslovom Socialist Women on the Gallows. Gender and the Death Penalty in Late Communism.

 

 

AMI i CKPIS: Refleksije vremena 1945-1955.

Arheološki muzej Istre u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca domaćin je izložbe Refleksije vremena 1945-1955. koja je donedavno bila postavljena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. U sklopu izložbe CKPIS je pripremio popratni program javnih predavanja koja se održavaju prostoru Svetih srca utorkom u 18 sati, počevši od 9. travnja 2013. godine. Ulaz je slobodan. Nakon predavanja AMI će prikazivati poratne igrane filmove, a u suradnji sa studentima volonterima organizirana su stručna vodstva po izložbi.

 

 

CKPIS u Gimnaziji Pula

U srijedu, 13. ožujka 2013., CKPIS učenicima Gimnazije Pula predstavlja svoju djelatnost i rezultate odabranih istraživanja. U programu pod nazivom Istraživanje socijalizma i hrvatska suvremena povijest sudjeluju Igor Duda, Anita Buhin i Igor Stanić. Više informacija u pozivu.

 

 

PPMI i CKPIS: Zaviri u kutiju uspomena

CKPIS i Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell'Istria pokrenuli su akciju prikupljanja predmeta s područja Istre iz razdoblja 1945.-1990. za fundus PPMI pod nazivom Zaviri u kutiju uspomena. Kontakt se nalazi u pozivu. Prikupljene papirnate, tekstilne i druge predmete, posebno one iz svakodnevice i one sa socijalističkim predznakom, možete pogledati na Facebook stranici Muzeja. Pod sloganom Zaviri! Sve nas smije iznenaditi! pozivamo vas na sudjelovanje u akciji i nadamo se da će ona uspjeti.

 

 

Socijalizam na klupi

CKPIS organizira međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi. Kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava koji će se održati na pulskom Sveučilištu 5.-7. prosinca 2013. godine. Skup će se održati tijekom ovogodišnjega pulskoga sajma knjiga, u sklopu suradnje CKPIS-a i Sveučilišta s Udrugom Sa(n)jam knjige u Istri. Rok za prijavu sudionika je 1. travnja 2013. Saznajte više

 

 

HRT i CKPIS: Godine za pamćenje

U organizaciji HRT-a i CKPIS-a u punoj dvorani pulskoga Kina Valli u utorak, 18. prosinca 2012., u 20.00 sati pretpremijerno su prikazane prve dvije epizode nove dokumentarne serije Godine za pamćenje. Epizode se bave svakodnevicom u Hrvatskoj 1964. i 1965. godine. Scenarist i redatelj serije je Hrvoje Juvančić, a stručni suradnik dr. sc. Igor Duda. Član istraživačkoga tima bio je i povjesničar Igor Stanić, volonter u CKPIS-u. Prve tri epizode serije prikazuju se na HRT1  krajem prosinca i početkom siječnja 2013. godine.

 

 

Sa(n)jam knjige i CKPIS 2013.

U nedjelju, 9. prosinca 2012., u 19 sati, pred zatvaranje 18. Sa(n)jma knjiga u Istri predstavljena je suradnja Sa(n)jma i CKPIS-a na pripremi sajamskoga programa za 2013. godinu. Glavnu temu sljedećega sajma opisuje naslov Socijalizam na klupi. Pored uobičajenih sajamskih programa s predstavljanjima knjiga i autora te mogućih drugih kulturnih događanja u gradu, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli u organizaciji CKPIS-a bit će održan međunarodni znanstveni skup na kojem će se o socijalizmu govoriti na temelju novih istraživanja u području humanističkih znanosti. Tom će prilikom biti predstavljen zbornik Socijalizam na klupi. Jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike, zajedničko izdanje CKPIS-a, Sa(n)jma i izdavačke kuće Srednja Europa.

 

 

Glazba narodu! Pulski glazbeni život na plakatima od 1948. do 1966.

U sklopu programa povodom Mjeseca hrvatske knjige Sveučilišna knjižnica u Puli i Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pripremili su izložbu Glazba narodu! Pulski glazbeni život na plakatima od 1948. do 1966. godine. Uz pomoć suradnika Borisa Koromana, izložbu je osmislila doc. dr. sc. Lada Duraković, ujedno i autorica knjige Ideologija i glazbeni život: Pula 1945-1966. (Hrvatsko muzikološko društvo, Zagreb, 2011.). Tehničku podršku pružio je Arheološki muzej Istre. Izložba je otvorena u utorak, 20. studenog 2012., u 19 sati, uz prisutnost brojnih posjetitelja koji su ispunili veliku čitaonicu Sveučilišne knjižnice, a može se posjetiti tijekom radnog vremena knjižnice.

 

 

Radionica za suvremenu povijest

U organizaciji Odsjeka za povijest i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma u četvrtak i petak, 8. i 9. studenog 2012., na pulskom je Sveučilištu (Ronjgova 1, dvorana 11/Čitaonica) održana Radionica za suvremenu povijest (program i sažeci), skup na kojem su izlagali diplomanti diplomskoga studija povijesti i donedavni studenti, a sada magistri povijesti, među kojima su mnogi polaznici drugih diplomskih i poslijediplomskih studija na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Poslije uvodnih riječi voditelja CKPIS-a doc. dr. sc. Igora Dude te pozdrava predstojnice Odsjeka za povijest prof. dr. sc. Klare Buršić-Matijašić i prorektora prof. dr. sc. Ivana Jurkovića, sa svojim su temama nastupili Anita Buhin, Valentina Gržinić, Adriano Ivetić, Vedran Leutar, Igor Stanić, Ivan Vuk i Ivana Žufić, povjesničari iz prva tri naraštaja bolonjskoga studija na pulskom Sveučilištu. Nažalost, spriječeni su bili Predrag Bosić i Saša Vejzagić. Izlaganja su se temeljila na diplomskim radovima koji su branjeni od 2011., a nastajali su pod mentorstvom I. Dude. Uz mentora, Organizacijski odbor činili su magistri povijesti Anita Buhin i Igor Stanić. Prvoga dana skupa na programu su bila izlaganja sudionika, popraćena sadržajnim raspravama i dobrim odazivom publike, a drugoga dana uslijedio je posjet Nacionalnom parku Brijuni i tamošnjim rezidencijalnim objektima koji su bili mjesto važnih događaja u suvremenoj povijesti. U pripremi je zbornik radova s raznim temama iz hrvatske povijesti 20. stoljeća. Skup se održao uz potporu Odjela za humanističke znanosti.

 

 

Predstavljanje Centra i tribina Perspektive kulturoloških i povijesnih istraživanja socijalizma

Predstavljanje Centra i tribina pod naslovom Perspektive kulturoloških i povijesnih istraživanja socijalizma, kao prvi događaj u organizaciji CKPIS-a, održani su na pulskom Sveučilištu u petak, 12. listopada 2012., u 12.00 sati, u punoj dvorani 17 zgrade u Ronjgovoj 1. Nastupili su pokretači Centra doc. dr. sc. Igor Duda, doc. dr. sc. Lada Duraković, asistent Boris Koroman i doc. dr. sc. Andrea Matošević te recenzenti u postupku osnivanja Centra prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i dr. sc. Ines Prica, znanstvena savjetnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Narcisa Vukojević, koja je s Lanom Cavar bila sukreatorica vizualnog identiteta Centra, zbog spriječenosti se obratila zvučnim zapisom. Okupljene je pozdravio i prof. dr. sc. Robert Matijašić, rektor Sveučilišta i važna potpora u postupku osnivanja, koji je Centru zaželio uspješan rad. Suosnivači su pojasnili razloge pokretanja Centra, opisali njegovu buduću djelatnost i planove te predstavili svoja istraživanja, dok su gosti pojavu Centra povezali sa stanjem istraženosti socijalizma u humanističkim znanostima, posebno na području povijesti i antropologije. Reakcije i pitanja iz publike, kao i sve rečeno na tribini, upućuju na to da je Centar dobrodošla nova sastavnica pulskog Sveučilišta, koja uz to pobuđuje zanimanje šire akademske zajednice i javnosti.
Neposredno poslije predstavljanja i tribine na mrežnim su stranicama iz područja struke i znanosti objavljeni izvještaji: Istarsko povijesno društvo, Portal Historiografija.hr.