Juraj Dobrila University of Pula

Address: Zagrebačka 30, 52100 Pula, Croatia
Phone: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Kampus Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Povodom početka akademske godine 2015./16. svečano je otvoren Studentski dom i restoran, 29. rujna 2015.g., upravo na dan kada je prije devet godina usvojen Zakon o osnivanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Sveučilište do danas nije imalo osigurane smještajne kapacitete kao ni adekvatnu studentsku prehranu, te se u I fazi izgradnje Sveučilišnog kampusa krenulo upravo s izgradnjom studentskog doma i restorana.

Kapitalno ulaganje se odnosi na rekonstrukciju i nadogradnju, te opremanje bivših zgrada Opće bolnice Pula koje su zahvaljujući Okvirnom sporazumu između Istarske županije, Opće bolnice Pula i Sveučilišta prenijeti u vlasništvo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za potrebe Studentskog doma i restorana te pizzerie. Ukupna bruto površina obje zgrade je 4.700 m2 , nalaze se u strogom centru grada, na adresama Preradovićeva 28A i 28B, u blizini postojećih sveučilišnih zgrada u kojima se izvodi nastava.   

Prvi objekt je građevina Studentskog restorana i pizzerie bruto površine 1.700 m2. Restoran ima  184 sjedećih mjesta u zatvorenom i 68 SM na terasama dok pizzeria ima 72 sjedeća mjesta u zatvorenom i 36 SM na terasama. Ukupni kapacitet restorana i pizzerie je 1200 obroka dnevno.

Drugi objekt je građevina Studentskog doma bruto površine 3.000 m2, sa 136 postelja te 4 apartmana i svim pratećim društvenim, uslužnim i upravnim prostorijama. U novim prostorima Studentskog doma sada djeluje Studentski centar Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sa Studentskim servisom (Ulica Sv. Mihovila 3).

Smještajne jedinice su uglavnom dvokrevetne sobe sa svojim sanitarnim čvorovima te mini zajednice sa sanitarnim čvorovima i kuhinjama. Također, svaka jedinica raspolaže televizorom, besplatnim Internetom, hladnjakom. Predviđeno je 5 smještajnih jedinica za boravak i rad osoba sa invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Rampe i dizala omogućuju pristupačnost invalidnim osobama u sve dijelove doma i restorana čijem lakšem snalaženju pridonose i posebna podna izbočenja te drugi detalji.

Vesele boje, zidovi ukrašeni slikama, toplina drvenih elemenata te niz dizajnerskih detalja čine interijer dojmljivim, istovremeno stvarajući ugođaj doma i iskričavosti mladosti te sveukupan prostor osobito ugodnim za boravak, rad i druženje. Studentima je na raspolaganju vrhunski opremljen prostor, sve od informatičkog kabineta, multimedijske dvorane, dnevnog boravka, praonice i sušionice rublja koje funkcioniraju po principu žetona, opreme za peglanje i šivanje do sportskih sprava za fitness.

Investicija vrijednosti 40.000.000 kuna najvećim je dijelom financirana iz državnog proračuna dodijeljenim nadležnom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, potom sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 3.750.000 kn, Grada Pule u iznosu od 2.500.000,00, kao i sredstvima Istarske županije te vlastitim sredstvima Sveučilišta. Sveučilište se, kao investitor, zahvaljuje svima koji su pridonijeli zatvaranju financijske konstrukcije te na bilo koji drugi način podržali uspješno okončanje ovog značajnog projekta za Sveučilište, Pulu, Istru i cijelu našu zemlju, za studente koji dolaze u Pulu iz svih njenih krajeva.

Projektanti za izgradnju i opremanje bili su Urbis 72 za Studentski dom te AD arhitektura i dizajn za Studentski restoran. Izvođači građevinskih radova su zajednica ponuditelja Vladimir Gortan, Pazin i De Conte, Poreč, a isporučitelji opreme zajednica ponuditelja: Montone &co, Pula, Sygma Osijek, Gastro-tim, Pazin. Nadzor građevinskih radova provodio je De Finni, Pula sa podizvoditeljima, a nadzor opremanja Pulaprojekt Pula.

Studentski dom i restoran koristit će pulski studenti te brojni studenti i profesori koji dolaze u Pulu u okviru sve razgranatijih programa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na području domaće, europske i međunarodne mobilnosti i suradnje.

Usporedno s otvorenjem novog doma koji će riješiti najhitnije potrebe, u tijeku su pripremne aktivnosti proširenja kapaciteta za dodatnih 300 ležajeva u cilju dugoročnog zadovoljenja smještajnih potreba studenata ovog Sveučilišta, među kojima svega oko 30% ima boravište u Puli.

Ovom je investicijom značajno poboljšan studentski standard te su stvoreni primjereni uvjeti studiranja u Puli koja time dobiva sva obilježja studentskog grada, a u suradnji s Istarskom županijom, cilj je prenamjenom zgrade Mornaričke bolnice u sveučilišne kapacitete, trajno riješiti prostorna pitanja Sveučilišta u Puli kao središtu visokog obrazovanja Istarske županije.