Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Muzička akademija u Puli

Centar za glazbenu djelatnost - CGD

Bogato glazbeno stvaralaštvo Istre seže daleko u povijest. Istra je iznjedrila velika skladateljska imena i izvođače koji su svojim djelovanjem prešli granice lokalnog značaja te postali dijelom svjetske glazbene baštine. Istra baštini glazbene osobitosti po kojima je jedinstvena – Istarsku ljestvicu i pjevanje "na tanko i debelo" dok je u glazbenom izvodilaštvu bogata tradicija zborskog pjevanja i djelovanje puhačkih sastava diljem Istre (često sa tradicijom postojanja i preko 100 godina), gdje u svakom mjestu ili gradu danas postoji barem jedan glazbeni kolektiv-ansambl, bilo da se radi o pjevačkim skupinama (zbor, vokalni ansambl ili klapa), o folklornim sekcijama, puhačkim orkestrima ili limenim glazbama. U novije vrijeme je glazbena izvođačka djelatnost Istre bogatija za još jedan oblik muziciranja, a to su harmonikaški orkestri. U današnje vrijeme, više nego ikada do sada, nametnula se potreba za osnivanjem glazbenih ansambala koji bi pružili mogućnost školovanim profesionalnim glazbenicima (bilo da su svoje školovanje stekli na ovim prostorima ili su studirali van granica Hrvatske) da svoje znanje i talent iskoriste u adekvatnim glazbenim sastavima-korpusima te koji bi svojim umjetničkim djelovanjem ponudili još bogatije i raznovrsnije sadržaje, ujedno podižući sveukupnu kvalitetu izvođenja na još višu razinu.

Vođeni takvim nastojanjima, tijekom 2007. godine pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli formiran je Centar za glazbenu djelatnost (CGD) pri kojem je osnovan Akademski simfonijski orkestar – prvi od planiranih tri sveučilišnih ansambala s ciljem da obogati glazbeno-koncertni kalendar Grada Pule i Istarske županije. Akademski simfonijski orkestar je svoj premijerni koncert ostvario u božićno-novogodišnjem ozračju 23. prosinca 2007. godine.

Ciljevi i očekivanja koja se stavljaju pred Akademski simfonijski orkestar su višestruki. Primarno, proširenjem djelatnosti Sveučilišta, odnosno, razvijanjem novih studijskih Odsjeka na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli stječu se preduvjeti da se zaposle glazbenici te se daje mogućnost za daljnje usavršavanje naših studenata  kroz rad u ansamblu. Time se omogućuje završenim studentima iz cijele Hrvatske da sudjeluju u realizaciji glazbenih projekata ovoga ansambla i time doprinesu boljoj promidžbi i razvoju glazbene reprodukcije u Istri. Dugoročno, Akademski simfonijski orkestar treba postati najznačajniji glazbeni ansambl Istarskog poluotoka.

Širenjem djelatnosti CGD-a treba osigurati uvjete za kontinuirani rad ostala dva planirana ansambla: Akademskog mješovitog zbora i Akademskog harmonikaškog orkestara. Već svojim prvim nastupima, ovi ansambli su pokazali da su spremni opravdati visoka očekivanja koja su pred njih stavljena i da mogu ispuniti i najviše zahtjeve današnje suvremene glazbene reprodukcije.

Postojani rad i djelovanje akademskog mješovitog zbora sastavljenog od glazbeno visokoobrazovanih pjevača postaviti će nove standarde i doprinijelo bi kvalitetnom uključivanju "domaćeg" zbora u sve važne i relevantne glazbeno-scenske projekte. Isto tako, takav zbor će potaknuti istaknute istarske (i ne samo istarske) skladatelje na nove stvaralačke izazove.

Pula i Istra su u svjetskim razmjerima prepoznate kao mjesto vrsnih glazbenika na harmonici. To potvrđuju brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima, brojna gostovanja naših solista, komornih ansambala i harmonikaških orkestara diljem svijeta. Isto tako, uvijek brojna publika i pune dvorane na koncertima u istarskim koncertnim prostorima potvrđuju da je taj oblik muziciranja prihvaćen i da je postao neizostavan dio našeg kulturnog života.

Uz veliku tradiciju postojanja harmonikaških orkestara i velikom doprinosu koji je harmonika dala u obogaćivanju glazbenog života Istre, nametnula se potreba za osnivanjem novog Harmonikaškog orkestra koji bi okupio akademski obrazovane harmonikaše te na taj način dodatno osnažio i obogatio glazbenu produkciju i glazbeno stvaralaštvo. S obzirom da već postoje realni uvjeti za osnivanje takvog orkestra, važno je istaknuti da bi orkestar u čijem bi sastavu bili glazbenici s visokom glazbenom naobrazbom bio jedinstven u Hrvatskoj, a niti u Europi trenutno ne postoji harmonikaški orkestar koji bi bio sačinjen od diplomiranih akademski obrazovanih glazbenika.

Osnivanjem ovih triju glazbenih korpusa Istra je neosporno dobila reprezentativne ansamble koji svojim djelovanje mogu obogatiti glazbeni život poluotoka te potaknuti intenzivnije glazbeno stvaralaštvo, omogućila bi mladim glazbenicima da po završetku glazbenog obrazovanja pronađu "svoje" mjesto i u orkestralno-zborskom muziciranju, a neke potakla da se obogaćeni iskustvima studiranja u nekim drugim sredinama vrate i ostanu u rodnom kraju.

Takvi ansambli omogućili bi da glazba dopre do svakog kutka i zaseoka naše županije, a ujedno bi bili garancija kvalitetne prezentacije glazbenog stvaralaštva izvan Istre i Hrvatske.

Dirigenti i solisti koji su sudjelovali u dosadašnjem radu CGD-a:

Dirigenti: Denis Modrušan, Miroslav Homen, Robert Homen i Slavko Magdić.

Solisti: Ariana Bossi - sopran, Franko Božac – harmonika, Stjepan Hauser - violončelo, Lidija Horvat Dunjko - sopran, Eugen Indjić – klavir, Olga Kaminska - sopran, Friedrich Lips – harmonika, Vojko Vešligaj – gitara, Vladimir Tonha – violončelo, Borut Zagoranski – harmonika.