Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Muzička akademija u Puli

Franko Božac rođen je 1974 u Puli.

Diplomirao je klasičnu harmoniku na Pedagoškom  fakultetu u Puli, u klasi prof. V. A. Muntyana, kao prvi diplomirani akademski glazbenik – profesor harmonike koji je diplomirao u Republici Hrvatskoj. Magistrirao je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" po licenci Moskovskog konzervatorija P. I. Čajkovski u Lovranu u klasi prof. V. A. Balyka, a u Londonu je na Royal Academy of Music okončao  poslijediplomski studij  klasične harmonike (PGDip) u klasi prof. Owena Murraya.

Franko je EMMA for Peace i IMCA artist. Kao solist nastupio je s Royal Academy of Music Symphony Orchestra - London, Malteškom nacionalnom filharmonijom, Kaljiningradskom filharmonijom, Austrijskim simfoničarima, Aradskom državnom filharmonijom, Ulyanovskim državnim simfonijskim orkestrom, Cameratom austriacom, Wintergreen Festival orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskom komornom filharmonijom, Simfonijskim Orkestrom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Luganskom Filharmonijom. Također svirao je u orkestrima kao što su: London Sinfonietta, Royal Liverpool Philarmonic Orchestra, University of Manchester Symphony Orchestra, Royal College of Music Symphony Orchestra, "Ansamble 10/10"(komorni orkestar – ogranak: Royal Liverpool Philarmonic Orchestra), te Simfonijskom orkestru HRT-a.

Snimio je za Naxos vodeću svjetsku diskografsku kuću iz klasične domene, zatim za BBC Radio 3, Televiziju BBC Scotland i mnoge druge.

Svirao je s mnogim poznatim glazbenicima iz cijeloga svijeta, da spomenemo samo neke: Josep Caballe Domenech (dirigent i glavni protégé legendarnog Sir Collina Devisa), George Benjamin ( jedan od najeminentnijih britanskih skladatelja i student Oliviera Messiaena te dobitnik titule Commander of the Order of the British Empire), Garry Carpenter (poznati kompozitor u Velikoj Britaniji koji je stekao popularnost po glazbi iz filmskog klasika: The Wicker Man), Vasily Petrenko (šef dirigent Royal Liverpool Philarmonic Orchestra), Stjepan Hauser (čelist 2cellos), Mladen Tarbuk (dirigent) i mnogim drugim poznatim glazbenicima iz Malte, Španjolske, Portugala, Kine, Italije, Armenije, Velike Britanije, Japana, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Surađuje s mnogim skladateljima što je rezultiralo mnogim praizvedbama djela domaćih i stranih skladatelja od kojih valja izdvojiti: „After Braque“ za bayan, mandolinu, saksofon i simfonijski orkestar, skladatelja Garry Carpentera ( UK ), „Parafraze“ za harmoniku i gudače skladatelja Branka Okmace, „Zujalica“ za harmoniku i gudački orkestar skladatelja Bashkima Shehua, Dvostruki koncert „Allegro barbaro“ za harmoniku, klavir i gudački orkestar skladatelja Bashkima Shehua, Partita za bayan i simfonijski orkestar skladatelja A. A. Atarova ( Rusija), „The Hole of Horcum“ skladatelja James Williamsona ( UK ), Dvostruki koncert za harmoniku, klavir i simfonijski orkestar skladatelja Roberta Di Marina (Italija), također 2007. godine praizveo je djelo „ St. Kilda a European Opera“ , za harmoniku, viloloncello, trombon, glasovir, vibrafon, dva zbora, dječji zbor i soliste, pod dirigentskim vodstvom  Andya Thorburna.

Svirao je u dvoranama kao što su: Queen Elisabeth Hall,  Liverpool Philarmonic Hall, Cornerstone – Hope at Everton Hall, Royal Opera House ( Malta), Cosmo Rodelwald Concert Hall, Duke's Hall(London), Nothingam Playhause, Oxford Playhause,  Luganska Filharmonija, Kaljiningradskoj filharmoniji, Lenjinovom memorjalnom centru (Rusija)...

Nastupao je na festivalima kao što su: The Cornerstone festival u Liverpoolu (UK), London Virtuoso Festival (UK), Wintergreen Festival (SAD), Međunarodna glazbena tribina (Grožnjan), Bloomsbury Festival ( UK), Histria Festival, Piranske Glazbene Večeri (SL), Glazbene večeri u Sv. Donatu-Zadar, Zetra Festival (B i H) i drugim.

Sudjelovao je u više od 80 predstava u raznim kazalištima, među kojima i u The New End Theatre. Tamo je izveo "The Rege of Jaques Brell" s Antony Cableom  i Stiuardom Barrom, a tom je prigodom snimljen i CD.

Jedna od glavnih preokupacija komornog muziciranja Franka Bošca je muziciranje s malteškom pijanisticom Charlene Farrugiom s kojom je osnovao Duo Mascagni koji djeluje još od 2008.godine i koji je bio formiran u Londonu, dodajmo tome nastupe i snimanja s London International Tango Quintetom.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na uglednim međunarodnim solističkim natjecanjima.

Sudionik je mnogih majstorskih seminara i renomiranih tečajeva harmonikaša, te sudjeluje u radu međunarodnih prosudbenih komisija u Hrvatskoj  i inozemstvu (Coupe Mondiale i Trophée Mondial ).

2009 godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa  RH – Agencija za odgoj i obrazovanje dodijelila mu je zahvalnicu za izvrsne rezultate s studentima. 

2009. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Odjel za glazbu udijelio je zahvalnicu i priznanje za poseban doprinos razvoju studija klasične harmonike. Također, iste je godine dodijeljena zahvalnica od  Istarske Županije za stvaralački rad s studentima i uspješno sudjelovanje na natjecanjima. Nadalje,  2006. Godine primio je  priznanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa  RH za izvrsne rezultate u pedagoškom radu s studentima,  dok mu je 2010 na 63.Svjetskom Kupu Harmonikaša u Varaždinu Hrvatsko Društvo Harmonikaških Pedagoga  dodijeljena diploma.