Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Muzička akademija u Puli

doc. mr. art. Sofija Cingula

Kontakt: scingula(at)unipu.hr

sofijacingula(at)gmail.com

+385 (52) 377 503

+385 (98) 566 9403

Nastava: Raspored nastave

Konzultacije: Raspored konzultacija

Ispiti: Raspored ispita

Sofija Cingula, mezzosopran, rođena je 1977. godine u Zaboku. Osnovnu i srednju školu završila je u Varaždinu. Glazbeno školovanje započela je kao čelistica u klasi profesora Darija Milkovića na Glazbenoj školi u Varaždinu nakon čega upisuje Solo pjevanje u klasi profesorice Darije Hreljanović. Od akademske godine 1995/1996. započinje studij Solo pjevanja na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču. Dodiplomski studij završava te započinje magisterij na smjeru Opera (pjevačka klasa mag.art. Sebastian Vittucci, operni studio prof. Curt Malm i prof. Uwe Theimer) koji završava 2003. godine. Magisterij na smjeru Lied i Oratorij upisuje najprije u klasi proslavljene primadone Marjane Lipovšek, a zatim u klasi poznatog opernog prvaka, koncertnog umjetnika i skladatelja Roberta Holla, kod kojega, u akademskoj godini 2006/2007. uspješno završava i taj dio studija. Od 2006. godine stručno se usavršava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Lidije Horvat-Dunjko. 

Vokalnom pedagogijom aktivno se bavi već nekoliko godina – najprije kao profesorica Solo pjevanja i Komorne glazbe na Glazbenoj školi u Varaždinu (2005 – 2009. godina), a potom na Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje je stalno zaposlena u zvanju docentice. Voditeljica je Odsjeka za Solo pjevanje te sudjeluje u izvedbi i osmišljavanju slijedećih kolegija: Solo pjevanje, Komorna glazba, Osnove vokalne tehnike, Vježbe iz vokalne tehnike te Vokalno- tehnički aspekti dječjih pjesmica i vokalnih primjera u nastavi.

Koncertni i operni nastupi mezzosopranistice Sofije Cingula obuhvaćaju širok i raznolik repertoar – od rane glazbe sve do moderih praizvedbi suvremenih autora koji joj nerijetko i posvećuju svoje skladbe (Pergolesi: Stabat mater, Bach: Johannespassion, Matthäuspassion, Mozart: Krönungsmesse, Spatzenmesse, Missa brevis d mol, Requiem, Britten: The Ceremony Of Carols, Rejoice In The Lamb, Mendelssohn: Elias, Vivaldi: Gloria in D, Igrec: Slavonska misa, Bečka misa, Saint-Saëns: Oratorio de Noël, Dvořak: Messe in D-dur, Op.86, Händel: Dixit Dominus HWV 232, Haydn Misa Sv. Nikole). Na opernoj je sceni, nakon debija s 18 godina, nastupila kao Lieschen (Paisiello La Molinara), Treći dječak i Treća dama (Mozart Čarobna frula), Ganymed (Suppé Lijepa Galathea), Orfej (Gluck Orfej i Euridika), Lou (Schedlberger Die Geschichte des Picando), Maria (Heinzmann Brunello), Ivica (Humperdinck Ivica i Marica), Ciesca (Puccini Gianni Schicchi).

Uz brojne koncertne nastupe u Hrvatskoj, Austriji te po Sloveniji, Njemačkoj, Italiji Švicarskoj i Južnoj Koreji, nastupala je, uz ansamble bečke Volksopere i Neue Oper Wien, i na turnejama po Japanu i Kini. U sezoni 2003/2004. bila je alternacija za Treću damu u bečkoj Volksoperi. U ljeto 2006. nastupila je kao Anina u Verdijevoj Traviati na Glazbenom festivalu u Steyru. 2008. godine, uz maestra Mladena Tarbuka i bečki komorni orkestar Wiener Concert-Verein, nastupila je u poznatom Musikvereinu u Beču.

Od značajnijih hrvatskih nastupa valja spomenuti sudjelovanje na festivalu Varaždinske barokne večeri (misno slavlje povodom zatvaranja 35. Varaždinskih baroknih večeri, sudjelovanje u produkciji Bachove Muke po Ivanu na 36. festivalu te otvorenje 40. Jubilarnog festivala - Händel: Dixit Dominus uz maestra Anđelka Igreca, Hofkapelle München te soliste Ivanu Lazar, Anu Lice, Ladislava Vrgoča i Armanda Puklavca), nastup u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu uz maestra Denisa Modrušana i Sveučilišni harmonikaški orkestar Odjela za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Osam je godina za redom nastupala na međunarodnoj manifestaciji Ljeto u Varaždinu u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin.  Do sada je surađivala s mnogim hrvatskim i inozemnim dirigentima i poznatim umjetnicima. Promotorica je rada hrvatskih skladateljica i skladatelja u inozemstvu. Posebno se bavi autorima varaždinskog i istarskog skladateljskog kruga te ženskim skladateljcima s naših prostora.

Nagrada za izvrsnost Rotary kluba Varaždin za najbolji magistarski rad dodijeljena joj je 2003. godine za rad na temu Dora Pejačević, život i pjesme. 2007. godine u finalu međunarodnog natjecanja Concorso Internationale di Canto Città di Sant'Angelo 2007 u Italiji žiri u sastavu eminentnih vokalnih pedagoga iz Austrije, Italije, Kine i Koreje dodijelio joj je posebnu nagradu za najbolju interpretaciju. 2009. godine osvojila je drugu nagradu u svojoj kategoriji kao i posebnu nagradu za najbolju interpretaciju teatra iz Brna na međunarodnom pjevačkom natjecanju Iuventus canti u slovačkom Vrableu. 2010. Godine Sofija Cingula se, kao jedina Hrvatica među 56 od stručnog žirija izabranih kandidata iz cijelog svijeta, plasirala na veliko pjevačko natjecanje Seoul International Music Competition.

Sofija Cingula sudjeluje i u radu mnogih hrvatskih i međunarodnih umjetničkih i pedagoških radionica, seminara i simpozija te je autorica nekolicine radova, predavanja i prezentacija koje vokalnoj tehnici i pedagogiji pristupaju s aspekta znanosti i najnovijih znanstvenih istraživanja. Stručna je suradnica za vokalnu pedagogiju raznih vokalnih ansambala te prevoditeljica brojnih majstorskih tečajeva i seminara u organizaciji Hrvatskg društva glazbenih i plesnih pedagoga kao i Hrvatske udruge vokalnih pedagoga čija je aktivna članica od samog osnutka. Aktivno je sudjelovala i u Vijeću za nacionalni kurikulum unutar kojega je bila članicom radne skupine za Glazbenu umjetnost unutar Umjetničkog područja.