Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Muzička akademija u Puli

doc. art. Dražen Košmerl

Kontakt: drazen.kosmerl(at)unipu.hr

drazenkosmerl(at)gmail.com

+385 (99) 710 28 18

Nastava: Raspored nastave

Konzultacije: Raspored konzultacija

Ispiti: Raspored ispita

Dražen Košmerl

Rođen je 18. srpnja 1966. u Koprivnici, Hrvatska. Harmoniku je učio u Glazbenoj školi Varaždin, u razredu nastavnice Vere Višošević, srednju glazbenu školu u razredu prof. Slavka Magdića.  Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Diplomirao je na Ukrainian National Tchaikovsky Academy of Music u Kijevu (Ukrajina) u klasi prof. Ivana A.Jaškevića, poslijediplomski umjetnički studij završava na istoj ustanovi u klasi prof. Pavela V.Fenjuka. Usavršavao se kod najpoznatijih pedagoga i umjetnika na harmonici. Za svoj rad primio je niz nagrada i priznanja. Radi na Muzičkoj akademiji u Puli Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u umjetničko-nastavnom zvanju docenta za kolegije Klasična harmonika i Komorna glazba. Obnašao je dužnosti člana Odbora za kvalitetu Sveučilišta, predsjednika Odbora za kvalitetu sastavnice, predstojnika Odsjeka za klasičnu harmoniku.

Obrazovanje

  • Ukrainian National Tchaikovsky Academy of Music, Kijev, Ukrajina 2009. – 2013.
  • Smjer: Poslijediplomski umjetnički studij  harmonike
  • Mentor: Zaslužni umjetnik Ukrajine, Pavel V.Fenjuk, red.prof.
  • Ukrainian National Tchaikovsky Academy of Music, Kijev, Ukrajina, 1985. – 1991.
  • Smjer: Studij harmonike, naziv: koncertni izvođač i profesor glazbe, sve u struci harmonika
  • Mentor: Ivan A.Jaškević, red.prof.

Popis nagrada i priznanja

  • Zahvalnica za doprinos razvoju studija Klasične harmonike u sklopu proslave 20. obljetnice studija – Odjel za glazbu, Sveučilište Jurja Dobrile, Pula, 2014.
  • Zahvalnica za sudjelovanje na 63.COUPE MONDIALE u Varaždinu, 2010.
  • Zahvalnica za poseban doprinos razvoju studija Klasične harmonike – Sveučilište Jurja Dobrile, Odjel za glazbu, 2009.
  • Priznanja za izuzetan rad s učenicima – Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija; 2010, 2009, 2008, 2005, 2003, 2001, 2000, 1998.
  • Posebna nagrada Agencije za znanost i obrazovanje Republike Hrvatske, za ostvarene pedagoške rezultate, 2008.
  • 1.nagrada na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, 1983, 1981, 1980, 1978.
  • 1.nagrada na Republičkom natjecanju, Delnice, 1985.
  • 3.nagrada na Republičkom natjecanju, Bjelovar, 1980; Varaždin, 1978.
  • Diplomant 34. Svjetskog trofeja harmonike, La Chaux-de-Fonds, Švicarska, 1984.

Umjetnička djelatnost

Kao solist i komorni glazbenik nastupao je diljem Hrvatske, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj Ukrajini. Bilježi nastupe sa orkestrom Mariborske opere, orkestrom „CAMERATA AUSTRIACA“, orkestrom opere HNK ''I.pl.Zajc'' Rijeka. Sa Varaždinskim komornim orkestrom 2010.godine premijerno izvodi djelo „Nevera“ skladateljice Đeni Dekleve Radaković. Iste godine, kao jedini predstavnik iz Hrvatske sudjeluje na Festivalu skladatelja Vladimira Runčaka u Kijevu, jednog od najznačajnijih suvremenih ukrajinskih skladatelja. Iste godine na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli sudjeluje na znanstvenom skupu sa temom „Harmonika u stvaralaštvu Vladimira Runčaka“. 2010.godine učestvuje u snimanju autorskog CD-a skladatelja Bashkima A.Shehua u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Snima dva CD-a u sklopu knjiga ''Čudesni svijet harmonike 4'' i  ''Čudesni svijet harmonike 5'' autorice Vjere Odak Jembrih, izdavač; Vjera Odak Jembrih, Zagreb, 2005. verificiranih od strane Ministarstva obrazovanja i športa kao dio nastavnog programa za glazbene škole.

Posebno njeguje komorno muziciranje, u ansamblima sa klavirom, violončelom, klarinetom i glasom. Sa suprugom i operno-koncertnom pjevačicom 2011.godine osniva DUO ''ACCOVOICE'', član je trija  „FORZA“ (klarinet, vokal, harmonika), održava koncerte na muzičkim akademijama u Ukrajini i Italiji prezentirajući djela raznih žanrova i epoha, od baroka do avangarde.

Stručna djelatnost

Član je prosudbenih komisija na domaćim i međunarodnim natjecanjima: regionalna i državna natjecanja HDGPP-a, Međunarodni susreti harmonikaša u Puli, Svjetski kup harmonike, Republičko natjecanje muzičkih škola Srbije, Međunarodni muzički festival ''Dani harmonike'' Bijeljina-BIH i dr. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri na državnim i međunarodnim natjecanjima  ostvario je preko 60 nagrada, od toga 25 prvih, 19 drugih, 9 trećih. Radi na unapređenju  literature za harmoniku, autor je niza obrada djela raznih autora, kako za solo harmoniku, tako i komorne sastave. Jedan je od urednika monografije „Vrijeme za pamćenje“ Dva desetljeća studija klasične harmonike u Hrvatskoj, u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, 2014. godine.

Održava seminare za učenike i nastavnike (Sesvete, Zagreb, Ljubljana), mentor je nastavnicima harmonike-pripravnicima za polaganje državnog stručnog ispita. Mentor je petnaest završnih i diplomskih koncerata studenata klasične harmonike.