Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Muzička akademija u Puli

mr. art. Eduard Kancelar, v. pred.

Kontakt: ekancelar(at)unipu.hr

              eduardkancelar(at)yahoo.com

Nastava: Raspored nastave

Konzultacije: Raspored konzultacija

Ispiti: Raspored ispita

Rođen sam u Puli 1957. godine, gdje sam pohađao nižu i srednju glazbenu školu te maturirao na teorijskom i glasovirskom Odjelu. Studij orgulja upisao sam 1976. godine u Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Žarka Dropulića, kao jedan od stipendista nadarenih učenika Grada Pule.

Diplomirao sam 1982. godine sa odličnim uspjehom. Iste godine upisujem studij specijalizacije na istoj akademiji, također u klasi prof. Dropulića. U isto vrijeme zaposlio sam se u glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u Puli, gdje sam predavao klavir i teoretske predmete. Nastupao sam kao solista-orguljaš priređujući niz samostalnih koncerata u zemlji i inozemstvu (Italija, Austrija, Njemačka,…) te kao korepetitor solista i zborova.1992. godine pokrenuo sam inicijativu otvaranja Odjela za orgulje pri srednjoj glazbenoj školi Ivan Matetić Ronjgov u Puli te od tada radim kao i profesor orgulja, postižući do danas niz zapaženih rezultata svojih učenika na regionalnim i državnim takmičenjima. Sudjelujem i kao član ocjenjivačkog suda na istim.

1995. godine, u suradnji sa Akademijom za crkvenu glazbu iz Regensburga (Njemačka), jedan sam od nositelja programa seminara za orguljaše koji se održavao na pazinskom Kolegiju u Pazinu.1996. godine upisujem Postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Maria Penzara, nakon kojeg stječem zvanje magistra glazbene umjetnosti iz orgulja.

2000. godine započinjem sa radom kao docent u ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku, gdje i danas djelujem. Iste sam godine započeo sa radom na visokoj školi za glazbenu umjetnost u Lovranu, gdje sam radio kao vanjski suradnik i stekao zvanje višeg predavača. U suradnji sa izdavačkom Kućom ''Sveta Glazba'' iz Zagreba, glazbeni sam producent renomiranim orguljašima u njihovim projektima (Cristoph Bossert, Mario Penzar,…).

Od 2003. godine radim kao vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu u Puli Odsjek za glazbenu kulturu, iz kolegija Orgulje. Veliki interes studenata za ovaj kolegij potvrđuju i dva diplomska rada (''Orgulje u razdoblju baroka'', ''Orguljske kompozicije u doba romantizma'').

Djelujem i koa asistent u projektu od 2001. godine na pitanjima suradnje s Gradom Pula te na produkciji glazbenih snimki festivalskih koncerata u skolpu ORGANUM HISTRIAE (ex DANI ORGULJAU ISTRI), na kojemu ujedno i nastupam.

Tijekom niza godina umjetničkog i pedagoškog djelovanja, među inim nastupima tu su i nastupi na festivalu orguljaša u Njemačkoj (Zwiesel), Histria festivalu u Puli, ciklus Max Reger u Varaždinu, u sklopu ciklusa Orgulje Hefferer…