Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Muzička akademija u Puli

prof. art. Friedrich Lips

Kontakt: friedrich_lips@hotmail.com

www.accordion-cd.co.at

Friedrich Lips rođen je 1948. godine u Jemascelinsku (oblast Čeljabinsk - Rusija).  Godine 1972. završava poslijediplomski studij harmonike na Gnjesin institutu u Moskvi u klasi S. Kolobkova. Na istoj akademiji djeluje kao redoviti profesor od 1989. godine gdje je odgojio generacije vrhunskih glazbenika i pobjednika državnih i međunarodnih natjecanja.

Godine 1969. osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju u Klingenthalu u Njemačkoj. Visoko državno priznanje „Zaslužni artist“ prima 1982. godine, dok 1994. godine prima najviše priznaje za zasluge na području kulture u Rusiji - nagradu „Narodni artist“.

Iza sebe ima mnoge turneje diljem svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama. Kao predavač stalno je prisutan na mnogim značajnim međunarodnim predavanjima i stručnim skupovima za harmoniku. Redovito svira na najprestižnijim festivalima suvremene glazbe. Snimio je oko 100 dijela napisanih za harmoniku od kojih su mnoge praizvedbe.

Njegov rad sa mnogim velikim skladateljima današnjice značajno je obogatio originalnu literaturu za harmoniku. Friedrich Lips autor je mnogih transkripcija za harmoniku kao i  brojnih teoretskih članaka koji su pridonijeli ka razvoju klasične harmonike. Autor je knjige "Umjetnost bajana" te redaktor notnih izdanja "Antologija za bajan".

Fridrich Lips član je prosudbenih komisija na mnogim međunarodnim natjecanjima za harmoniku, član je izvršnog odbora međunarodnog harmonikaškog saveza (IAS).

Organizator i umjetnički je vođa međunarodnog festivala "Bajan i bajanisti" koji se organizira u Moskvi od 1989. godine.