Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

Događanja CKPIS-a 2013/2014.

Predstavljanje projekta i druga godišnjica CKPIS-a

Predstavljanje projekta Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma i obilježavanje dvije godine djelovanja CKPIS-a održano je na pulskom sveučilištu u Dvorani Slavka Zlatića (I. Matetića Ronjgova 1, prizemlje) u petak, 11. srpnja 2014., u 18.00 sati, uz sudjelovanje djelatnika CKPIS-a, suradnika na projektu, prorektorice za znanost i drugih gostiju. Pozivnica

 

 

Predavanje dr.sc. Ane Hofman

U četvrtak, 29. svibnja 2014., u 18 sati u dvorani 18 održano je gostujuće predavanje dr. sc. Ane Hofman, etnomuzikologinje, znanstvene suradnice u Centru za interdisciplinarna istraživanja Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani, pod nazivom I Broz je živio u epohi Lepe Brene. Turbo folk kao jugoslavensko glazbeno nasljeđe? Na predavanju je bilo riječi o dominantnim diskursima o novokomponiranoj glazbi, njezinoj recepciji i utjecaju u socijalističkoj Jugoslaviji. Usto, Ana Hofman se osvrnula na kontinuirane ideološke “sporne točke” ovih žanrova – prije svega na paradigmu “tranzicijskih žanrova”, odnosno glazbene refleksije dramatičnih društvenih transformacija.

 

 

Predavanje dr.sc. Diane Grgurić

U četvrtak, 22. svibnja 2014., u 18 sati u dvorani 18 održano je gostujuće predavanje dr. sc. Diane Grgurić pod naslovom Hrvatska popularna glazba u ogledalu kulture sjećanja. Muzikologinja Grgurić, docentica na Odsjeku za kulturalne studije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, govorila je o popularnoj glazbi kao mediju proizvodnje, pohranjivanja, tradiranja i komunikacije kulturalnog značenja iz vizure vlastitih istraživanja, temeljenih na propitivanju memorabilnih učinaka popularne glazbe, emitirane na hrvatskim radijskim postajama na Dan državnosti u razdoblju od 2008. do 2012. godine.

 

 

Gostovanje Hrvatskog instituta za povijest

Temeljem ugovora o suradnji Hrvatski institut za povijest iz Zagreba došao je u uzvratni posjet CKPIS-u i pulskom Sveučilištu. Predstavljanje znanstvene i izdavačke djelatnosti Instituta održano je u ponedjeljak, 12. svibnja 2014., u 12.00 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško. Sudjelovali su: ravnateljica dr. sc. Jasna Turkalj, pomoćnik ravnateljice dr. sc. Gordan Ravančić te dr. sc. Mario Jareb. Djelatnost CKPIS-a predstavljena je na Institutu u prosincu prošle godine.

 

 

Gostovanje CKPIS-a u Beogradu

U petak, 28. ožujka 2014., CKPIS je gostovao na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu. Igor Duda održao je predavanje pod naslovom Jadran za radnike. Socijalni turizam u jugoslavenskom socijalizmu. Predstavljena je djelatnost Centra, u čemu su sudjelovali Igor Duda, Lada Duraković i Andrea Matošević. Posljednji dio programa bilo je predstavljanje zbornika Socijalizam na klupi. Jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike o kojem su govorili Ildiko Erdei, Ivana Spasić i urednici izdanja.

 

 

Filmski program za studente "18 u 18"

CKPIS u suradnji s Odsjekom za povijest organizira filmski program za studente pod nazivom "18 u 18". Igrani i dokumentarni filmovi prikazivat će se tijekom ožujka i travnja, četvrtkom u 18 sati, u dvorani 18 Odjela za humanističke znanosti. Usko su vezani uz predmete Povijest potrošačkoga društva u 20. st., Totalitarizmi u 20. st. i Hrvatska svakodnevica u socijalizmu. Projekcije će biti popraćene kratkim uvodom prije i raspravom nakon filma, što će voditi doc. dr. sc. Igor Duda, viša asistentica dr. sc. Iva Milovan i suradnik u Centru Igor Stanić, mag. hist.

 

 

CKPIS na Hrvatskom institutu za povijest

U utorak, 17. prosinca 2013., u 12.30 sati CKPIS je gostovao na Hrvatskom insitutu za povijest u Zagrebu gdje su djelatnost Centra predstavili doc. dr. sc. Igor Duda, Boris Koroman i Igor Stanić. CKPIS i Institut na proljeće ove godine potpisali su sporazum o suradnji koja se dodatno učvršćuje ovim predstavljanjem i budućim posjetom kolegica i kolega s Instituta pulskom Sveučilištu. Predstavljanje je bilo prenošeno preko live-streama, a snimku je moguće pogledati na internetu.

 

 

Međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma od 5. do 7. prosinca 2013. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održan je međunarodni znanstveni skup "Socijalizam na klupi. Kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava". Gotovo devedeset sudionika iz Hrvatske i inozemstva u nizu je panela i četiri usporedne sekcije održavalo svoja izlaganja i sudjelovalo u zanimljivim i živim raspravama. Centar je istodobno sudjelovao u programu "Socijalizam na klupi: CKPIS predstavlja" koji je bio dio suradnje s Udrugom Sa(n)jam knjige u Istri i 19. pulskim festivalom knjiga i autora. Više na Skup/Conference 2013.

 

 

Zbornik Radionica za suvremenu povijest

Nedavno objavljeni zbornik Radionica za suvremenu povijest. Istraživanja diplomanata pulskog Sveučilišta 2011-2013. predstavljen je u srijedu, 6. studenog 2013., u 17.00 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško, Ronjgova 1. O zborniku su govorili prof. dr. sc. Damir Agičić, doc. dr. sc. Hrvoje Klasić te urednici doc. dr. sc. Igor Duda, Anita Buhin, mag. i Igor Stanić, mag. Riječ je o drugom svesku iz CeKaPISarnice, biblioteke CKPIS-a.