Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Odjel za informacijsko-komunikacijske tehnologije

20.05.16.

Izvještaj s 16. Microsoft WinDays konferencije (Poreč, 26.-29. travnja 2016.)

Tko su, što su i zašto smo htjeli i na kraju uspjeli otići na ovogodišnje Win Days-e 16? Daysi su zasigurno jedna od najvećih poslovno tehnološki konferencija u Hrvatskoj, te se sigurno pitate što četiri studenta diplomskog studija informatike imaju raditi s 1700 sudionika, sjediti s stručnjacima iz svih polja informatičke struke, te naučiti na tehnološkim prezentacijama preko 100 predavača i 130 predavanja koje su se odvijale u periodu od četiri dana. Odgovor na to pitanje leži u daljnjem tekstu ovog
članka, u opisu jedne lijepe pustolovine koju ćemo pamtiti i koje ćemo se uvijek rado prisjetiti.

Priča počinje na predivnom otoku Sv. Nikola u Poreču u posjedu novog Valamar Isabella Island Resorta. Zamislite samo dolazak u Poreč i put prema otoku koji je btw. čitavi iznajmljen samo za potrebe Win Days konferencije. Otok je toliki da Vam treba bicikl da bi ga istražili, s prekrasnim krajolikom, luksuznim hotelima, prekrasnim plažama, odličnom hranom, pićem i još mnogo, mnogo toga. Konferencija je podijeljena na dva dijela: Business i Technology. Business s naglaskom na tvrtke, poslovanje i posao, a Technology, na kojem smo mi bili, orijentiran na nove tehnologije i to ne samo one u vlasništvu Microsofta.
Prvog dana predavanja su bila uglavnom orijentirana na cloud servise, točnije korištenje umjetne inteligencije i strojnog učenja u svrhu predviđanja i analize velike količine podataka, te boljeg razumijevanja potreba ciljanog tržišta naše aplikacije. Predavanja nam nisu bila nerazumljiva iz razloga što smo se s većinom tih pojmova susreli na predavanjima iz umjetne inteligencije, ali smo znanje proširili uvidom u
aplikacije koje koriste strojno učenje i uvidom u praktičnu primjenu istih u poslovanju i komercijalnoj upotrebi. Kasnije su predavanja otišla u smjeru Microsoft Azure platforme, koja predstavlja iskorak Microsofta u smjeru clouda s aplikacijama dostupnim na internetu, u svakom trenutku, globalno.
Azure podržava više programskih jezika, open source aplikacija i programa, te omogućuje virtualno pokretanje aplikacija bez dodatne brige o kompatibilnosti s postojećim operacijskim sustavom. Imali smo prilike upoznati napredna rješenja za analizu podataka kao što je Power BI, te Stream Analytics. Drugog dana, na glavnoj svečanosti, najzanimljiviji dio je bio predstavljanje Microsoft HoloLens naočala koje omogućuju doživljaj virtualne stvarnosti. Jedna od aktualnih tema je predstavljanje novog SQL Servera 2016 s naprednim opcijama za vraćanje izbrisanih tablica, backupom podataka, optimizacijom sql upita i sl. Teme su se dotaknule i Office 365 alata, razlika između C# i JavaScript jezika, zašto toliki hype oko BigData-e, kako koristiti linux na novom Windowsu 10 i još 100 drugih tema.
Bitno je napomenuti da su na Daysima i razne kompanije imale priliku pokazati svoja najnovija rješenja. Pravi primjer je Dell koji je ponudio pametne servere za tvrtke do pedeset osoba, tvrtka Veeam s malim robotom koji koristi umjetnu inteligenciju i još mnogi drugi.

Studenti: Mihovil Petković, Antun Kovačević, Patrik Grof i Kristijan Prižmić