Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Filozofski fakultet

23.04.16.

Izv. prof. dr. sc. Karmen Medica: "Europski integracijski procesi: Migracijske strategije vs. integracijske prakse" - 26. 4. 2016.

Izv. prof. dr. sc. Karmen Medica s Odjela za medijske studije Fakulteta za humanističke studije u Kopru održat će predavanje "EUROPSKI INTEGRACIJSKI PROCESI: MIGRACIJSKE STRATEGIJE VS. INTEGRACIJSKE PRAKSE" u utorak, 26. travnja 2016. s početkom u 13.15 sati u dvorani 18. 
Predavanje je otvoreno za sve studente.

Sažetak predavanja:
Deklaracija Vijeća Europe bavi se integracijom kao interaktivnim procesom koji uključuje migrante kao i domicilno stanovništvo jedne države. Prije svega radi se o dvosmjernom procesu prilagođavanja migranata s jedne strane i većinskog stanovništva s druge strane. U osnovi bi integracija trebala biti odgovor na izazove koje sa sobom donose intenzivirani migracijski procesi, koji otvaraju nove mogućnosti i potencijale različitih kultura u društvu, uključujući doprinose migranata novom društvu kao i njegovanje izvorne kulture, jezika i običaja. Sam pojam se među pojedincima, ustanovama i državama unutar EU interpretira različito. Postojeći modeli integracije u EU su sljedeći: segregacijski model Njemačke, asimilacijski model Francuske i pluralni multikulturni model Švedske. Svi modeli u osnovi proizlaze iz uspostavljanja ravnopravnosti na području osnovnih prava koja migrantima pripadaju u novom društvu, zatim mogućnosti koje su im na raspolaganju i na kraju rezultata koje ostvaruju. Analiza procesa integracije fokusira se ne samo na uklanjanje 'prepreka' (jezik, drugačije prakse i običaji) već i na uspostavljanje ravnoteže između osjećaja pripadnosti i poštivanja kulturnih razlika.