Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Filozofski fakultet

15.01.17.

Tribina Odsjeka za povijest: izv. prof. dr. sc. Christian Axboe Nielsen "Jugoslavenske sigurnosne službe i likvidacije hrvatskih emigranata" - 19. 1. 2017.

U sklopu siječanjske Tribine Odsjeka za povijest u četvrtak, 19. siječnja 2017., u 18 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško predavanje pod naslovom Jugoslavenske sigurnosne službe i likvidacije hrvatskih emigranata održat će izv. prof. dr. sc. Christian Axboe Nielsen sa Sveučilišta u Aarhusu u Danskoj.

Dr. sc. Christian Axboe Nielsen izvanredni je profesor povijesti jugoistočne Europe na Sveučilištu u Aarhusu u Danskoj. Na američkom Sveučilištu Columbia magistrirao je međunarodne odnose te 2002. doktorirao istočnoeuropsku povijest. Radio je kao analitičar za Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Međunarodni kazneni sud u Haagu te bio vještak u sudskim procesima u Haagu, Kanadi i Njemačkoj. Objavio je znanstvenu monografiju Making Yugoslavs: Identity in King Aleksandar’s Yugoslavia (University of Toronto Press, 2014), priručnik o međunarodnim kaznenim istragama te brojne znanstvene članke o povijesti Jugoslavije, huliganizmu u nogometu, masovnom nasilju i genocidu. Trenutno se bavi poviješću policije u socijalističkoj Jugoslaviji te istraživanjem suparničkog stradalništva.