Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

Događanja CKPIS-a 2015/2016.

Program: "Talijansko čitanje jugoslavenskog socijalizma"

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) u Svečanoj dvorani Tone Peruško Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (Matetića Ronjgova 1) u petak, 15. travnja 2016., u 11.30 sati održan je program pod nazivom "Talijansko čitanje jugoslavenskog socijalizma". Gosti su bili dr. sc. Francesca Rolandi i dr. sc. Marco Abram, talijanski povjesničari mlađe generacije koji kao Newfelpro stipendisti borave na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. F. Rolandi predavanjem je predstavila svoju knjigu "Con ventiquattromila baci. L'influenza della cultura di massa italiana in Jugoslavia (1955-1965)". M. Abram održao je predavanje "Building Socialist Yugoslavia in borderlands: space and identity in post-war Rijeka". U programu su također sudjelovali dr. sc. Chiara Bonfiglioli i doc. dr. sc. Igor Duda. Izlaganja su bila na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

 

Gostujuće predavanje: Dealing with uncertainty in late-modernity

Prof. dr. sc. Mateja Rek održala je u ponedjeljak, 14. ožujka 2016., u 18.00 sati u dvorani 18 predavanje pod naslovom Dealing with uncertainty in late-modernity. Prof. Rek je sociologinja i izvanredna profesorica na Fakultetu za medije u Ljubljani i na Fakultetu za uporabe družbene študije u Novoj Gorici. Na predavanju je bilo riječi o značajkama teorija kasnog moderniteta kao i njihovoj povezanosti s konceptom "društva znanja".

 

 

Javno predavanje: Women's labour during and after socialism: memory, affect and resilience

U ponedjeljak, 1. veljače 2016., u 18 sati u dvorani 17 održano je predavanje postdoktorandice pri CKPIS-u dr. sc. Chiare Bonfiglioli pod naslovom Women's labour during and after socialism: memory, affect and resilience. Na predavanju je bilo riječi o njenom trenutnom istraživačkom projektu pod naslovom „Weaving Socialism: An oral history of the garment industry in Croatia, from post-war industrialisation to post-socialist deindustrialisation“. Naglasak je bio na sjećanjima radnica koje su bile zaposlene u pulskoj Arena trikotaži.

 

 

Gostujuće predavanje: Producing Real Socialism: The Ambiguities of Industrial Labour under Communism

Prof. dr. sc. Ulf Brunnbauer, kao gost projekta Stvaranje socijalističkoga čovjeka, održao je u petak, 18. prosinca 2015., u 17.00 sati u dvorani 17 predavanje pod naslovom Producing Real Socialism: The Ambiguities of Industrial Labour under Communism. Profesor Brunnbauer bavi se poviješću jugoistočne Europe u 19. i 20. stoljeću. Predaje na Sveučilištu u Regensburgu gdje je voditelj Katedre za povijest istočne i jugoistočne Europe. Također je ravnatelj Instituta za istraživanje istočne i jugoistočne Europe (IOS Regensburg).

 

 

Autor čita autora: Igor Duda i Andrea Matošević

U sklopu programa manifestacije 21. Sa(n)jam knjige u Istri u četvrtak, 10. prosinca 2015., u 12.00 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja u Puli bit će održano predstavljanje knjiga Andree Matoševića "Socijalizam s udarničkim licem" i Igora Dude "Danas kada postajem pionir". Obje knjige rezultat su rada na projektu Stvaranje socijalističkog čovjeka.

 

 

 

Predstavljanje knjige dr.sc Tanje Petrović

U četvrtak, 26. studenoga 2015., u 18 sati u dvorani 18 održano je predstavljanje knjige dr.sc. Tanje Petrović Srbija i njen jug: "Južnjački dijalekti" između jezika, kulture i politike. O knjizi su govorili autorica i dr. sc. Boris Koroman.

 

 

Gostujuće predavanje: Rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995) i suočavanje s prošlošću

U sklopu suradnje s Centrom za jugoistočnoeuropske studije (CSEES) Sveučilišta u Grazu na projektu "Politika nacionalnog identiteta i demokratizacija u Austriji i Hrvatskoj" u Puli je u srijedu, 28. listopada, u 15.45 sati u dvorani 28/5, dr. sc. Armina Galijaš održala gostujuće predavanje pod naslovom "Rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995) i suočavanje s prošlošću".

 

 

2. znanstveni skup Socijalizam na klupi - Socijalizam: izgradnja i razgradnja

Od 1. do 3. listopada 2015. održan je Drugi znanstveni skup Socijalizam na klupi, ovoga puta na temu Socijalizam: izgradnja i razgradnja te uz prisutnost oko 130 sudionika i uz potporu Zaklade Rosa Luxemburg i logističku podršku pulskog Sveučilišta.