Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Muzička akademija u Puli

izv. prof. mr. art. Zdenko Osip

Kontakt: zosip(at)unipu.hr 

Nastava: Raspored nastave

Konzultacije: Raspored konzultacija

Ispiti: Raspored ispita

Rođen je 17.09.1951. godine u Puli. U osmoj godini upisuje se na tečaj harmonike koju uči do svoje 13-te godine. Nakon završene osnovne škole upisuje tadašnji PR (Pripremni razred) za Srednju glazbenu školu-teoretski odjel i počinje učiti klavir. Tijekom pohađanja Srednje glazbene škole (kao teoretičar), njegova nastavnica klavira (prof. Nirvana Duraković) uočila je da posjeduje iznadprosječne glazbene sposobnosti i odlučila se za klavirsku literaturu koja prelazi okvire zahtjeva teoretskog odjela te godinu dana nakon mature, kao teoretičar maturira i klavir - glavni predmet.

U ljeto 1972. polaže s uspjehom prijamni ispit za studij klavira na Akademiji za Glasbo u Ljubljani, ali se ipak odlučuje za studij na Zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i upisuje studij u klasi pok. prof. Stjepana Radića. Studij završava nakon 10 semestara (8+2 sem. usavršavanja) diplomskim koncertom u  Velikoj dvorani HGZ-u, s odličnim uspjehom.

Zbog relativno kasnog početka učenja sviranja klavira (tek u 14.-oj godini) velikom marljivošću i trudom morao je nadoknađivati propušteno, ali rezultat se ubrzo pokazuje tako da je već na kraju treće godine studija nastupio u dva navrata s cjelovečernjim solističkim koncertima."Croatia Concert" dodjeljuje mu trajnu stipendiju za nadarene studente (istu dobivaju i Ivana Boljkovac i Z. Tanodi), a zauzvrat preuzima obvezu javnih nastupa. Tijekom studija svake akademske godine održava solističke koncerte, najprije u Zagrebu, a zatim uglavnom po Istarskim gradovima koji su tada imali klavire. Na trećoj godini studija prvi put nastupa s orkestrom kao solist u Lisztovom koncertu za klavir i orkestar br. 1 najprije uz Akademski simfonijski orkestar, a zatim uz Zagrebačku Filharmoniju kojega će kasnije više puta izvoditi, za što dobiva i vrlo pohvalne kritike. Na četvrtoj godini studija dobiva godišnju nagradu HGZ-a kao najuspješniji student-instrumentalist na Muzičkoj Akademiji. Godine 1989. kraće vrijeme usavršava se kao stipendist Talijanske vlade na Akademiji St. Cecila u Rimu. Godine 1983. u dogovoru s prof. Radićem upisuje studij trećeg stupnja u trajanju od 4 semestra koji s uspjehom završava 1985. koncertom u Koncertnoj dvorani Studentskog centra u Zagrebu.

Pedagoškom djelatnošću Zdenko Osip počinje se baviti odmah nakon završenog studija na Muzičkoj akademiji i to najprije kraće vrijeme kao profesor klavira na Glazbenoj školi u Puli, a nakon toga prelazi na tadašnji Pedagoški fakultet kao nastavnik klavira i na tom radnom mjestu ostaje do današnjih dana u zvanju izv. profesora. Tijekom proteklih tridesetak godina, bio je nastavnik velikom broju studenata (114) od kojih izvjestan broj rade u raznim školama diljem Hrvatske kao nastavnici klavira. Osim toga, bio je mentor u desetak diplomskih radova na temu klavira i klavirske literature. Zdenko Osip u dva je navrata bio član prosudbenih komisija na"LIONS"natjecanju mladih glazbenika u Rijeci i višegodišnji član prosudbenih komisija na natjecanjima za "Svjetski trofej harmonike"(Italija, Portugal, Španjolska itd.)

Također, u dva navrata obnašao je dužnost pročelnika Odjela za glazbu na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Puli, a nedavno je opet izabran za Pročelnika Odjela za glazbu.

Još od studentskih dana u tadašnjoj Jugoslaviji, BIH i inozemstvu (Italija, Austrija) nastupa na velikom broju solističkih cjelovečernjih koncerata ili kao solista uz pratnju poznatih orkestara: Zagrebačka filharmonija, Riječki simfonijski orkestar, Sheffieldski simfonijski orkestar (UK), Simfonijski orkestar zagrebačke Akademije itd. kojima ravnaju renomirani domaci i strani dirigenti: I. Gjadrov, H. Siebert, C. Gayford, D. Hauptfeld, N. Debelić.