Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

Događanja CKPIS-a

Doktorska radionica 2017.

Treću godinu zaredom održana je ljetna Doktorska radionica u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Od 30. kolovoza do 2. rujna 2017. deset je doktoranada i šest predavača izlagalo i raspravljalo na temu Novi čovjek za socijalističko društvo. Ove godine predavanja su se temeljila na rezultatima upravo završenog trogodišnjeg istraživačkog projekta Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma. Doktorandi su pristigli sa sveučilišta i instituta u Beogradu, Glasgowu, Grazu, Iaşiju, Nottinghamu, Parizu, Pragu, Sarajevu, Sofiji i Zagrebu.



Projekt Stvaranje socijalističkoga čovjeka: predstavljanje rezultata i zbornika

Završno predstavljanje rezultata projekta i predstavljanje zbornika Stvaranje socijalističkoga čovjeka održano je na Filozofskom fakultetu u Puli u petak, 9. lipnja 2017., u 12 sati. Sudjelovali su suradnici na projektu i autori priloga za zbornik, predstavnici izdavača (prof. dr. sc. Damir Agičić uime izdavačke kuće Srednja Europa i prorektorica prof. dr. sc. Elis Deghenghi Olujić uime Sveučilišta) te voditelj projekta i urednik zbornika izv. prof. dr. sc. Igor Duda.



Radionica Stvaranje socijalističkoga čovjeka

Na Filozofskom fakultetu u Puli od 6. do 8. travnja 2017. održana je radionica "Stvaranje socijalističkoga čovjeka", znanstveni skup u organizaciji uspostavnog istraživačkog projekta "Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma". Kako je navedeno u programu skupa, u radioničkom dijelu deset je suradnika na projektu izložilo rezultate svojih istraživanja koji će biti objavljeni u zborniku čije je uređivanje u završnoj fazi. Održana su i predavanja uglednih pozvanih predavača - Ulf Brunnbauer (Regensburg), Maciej Czerwiński (Krakov), Ivana Dobrivojević (Beograd) i Reana Senjković (Zagreb).



Predstavljanje projekta COURAGE

CKPIS je u svojem mjesečnom programu bio domaćin predstavljanju istraživačkoga projekta COURAGE: Kulturna opozicija – razumijevanje kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama, koje je održano u srijedu, 22. ožujka 2017., u 13.30 sati u dvorani 12 Filozofskoga fakulteta u Puli. O projektu su govorile dr. sc. Teodora Shek Brnardić i dr. sc. Lidija Bencetić, obje s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba. Ovaj međunarodni projekt okuplja veći broj partnerskih ustanova i financira se iz okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020. Više o istraživanju saznajte na stranici projekta.



Predstavljanje knjige i predavanje dr. sc. Ane Petrov

U ponedjeljak, 23. siječnja 2017., u 17.00 sati u dvorani 28/5 održano je predstavljanje knjige i predavanje dr. sc. Ane Petrov pod naslovom Jugoslovenska muzika bez Jugoslavije. O knjizi su govorile autorica i Anita Buhin, doktorandica na European University Institute iz Firence.

 

 

Gostujuće predavanje: Socialist Yugoslavia and Hollywood, 1945-1970

Prof. dr. sc. Karl Kaser, kao gost projekta Stvaranje socijalističkoga čovjeka, održao je u petak, 9. prosinca 2016., u 17.30 sati u dv. 18 Filozofskog fakulteta gostujuće predavanje Socialist Yugoslavia and Hollywood, 1945-1970.
Prof. dr. sc. Karl Kaser profesor je povijesti jugoistočne Europe na Sveučilištu u Grazu (Filozofski fakultet, Institut za povijest, Odsjek za povijest i antropologiju jugoistočne Europe). Bavi se povijesno-antropološkim istraživanjem obitelji, rodbinskih i rodnih odnosa te vizualnom antropologijom. Iz bogatog historiografskog opusa moguće je izdvojiti posljednje dvije monografije: "The Balkans and the Near East. Introduction to a Shared History" (2011) te "Patriarchy after Patriarchy. Gender Relations in Turkey and in the Balkans" (2008). Kao autor i suautor prevođen je na hrvatski jezik, primjerice "Slobodan seljak i vojnik" (1997) te "Popis Like i Krbave 1712. godine" (2003).



T. Petrović i M. Pogačar: gostujuće predavanje i predstavljanje knjiga

U utorak, 29. studenoga 2016., u 17 sati u dvorani 18 održano je predavanje  dr. sc. Martina Pogačara pod naslovom Jugoslavenski auto: Ponos, hrđa i zaborav. Bilo je riječi o povijesti jugoslavenske automobilske industrije, kulturi sjećanja vezanoj uz pojedine modele automobila te o njihovom mjestu u današnjim muzejima, garažama i životu. Nakon predavanja održano je predstavljanje knjiga: "Made in YU 2015" (ur. Jernej Mlekuž i Tanja Petrović) i "Fičko po Jugoslaviji. Zvezda domačega avtomobilizma med cestami in spomini" (Martin Pogačar). O knjigama su govorili Tanja Petrović, Martin Pogačar i Andrea Matošević. Gosti su istraživači na Znanstveno-istraživačkom centru Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani.

 

 

Radionica za suvremenu povijest 2016.

U subotu, 12. studenog 2016., na Filozofskom fakultetu u Puli održana je Radionica za suvremenu povijest na kojoj su na temu svojih diplomskih radova izlaganja održali magistri i magistre povijesti koji su promovirani tijekom posljednje tri godine. Nastavak je to prethodnoga skupa i objavljenoga zbornika u kojem su okupljeni magistri iz razdoblja 2011-2013. godine. Radionica se temelji na istoimenom predmetu koji na diplomskom studiju povijesti vodi doc. dr. sc. Igor Duda, koji je ujedno i organizator uime Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta.
Program      Video



Predstavljanje projekta Framing the Nation (FRAMNAT)

CKPIS i projekt Stvaranje socijalističkog čovjeka bili su domaćini predstavljanja istraživačkog projekta Framing the Nation and Collective Identity in Croatia: Political Rituals and the Cultural Memory of Twentieth Century Traumas (FRAMNAT) koje je održano u četvrtak, 13. listopada 2016., u 11.00 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. O projektu su govorili njegov voditelj doc. dr. sc. Vjeran Pavlaković te suradnici doc. dr. sc. Benedikt Perak i Renato Stanković, mag. cult. Projekt se izvodi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci uz potporu Hrvatske zaklade za znanost. Više o istraživanju saznajte na stranici projekta.

 

 

Projekt Stvaranje socijalističkog čovjeka na V. kongresu hrvatskih povjesničara

Peti kongres hrvatskih povjesničara s temom „Krize, sukobi i solidarnost u povijesnoj perspektivi“održan je u Zadru od 5. do 8. listopada 2016. godine (Program i sažeci). Na kongresu je nastupio i projekt „Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma“s posebnom sekcijom „Prakse oblikovanja socijalističkoga čovjeka“. Na kongresu su, osim voditelja projekta Igora Dude, sudjelovali suradnici s projekta: Anita Buhin, Lada Duraković, Teodora Fonović Cvijanović, Boris Koroman, Andrea Matošević, Magdalena Najbar-Agičić, Igor Stanić i Vanessa Vitković Marčeta; a sekciji se kao vanjski član pridružila i Marijana Marinović iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Izlaganja su održana u dva dijela, a rasprave su bile objedinjenje na kraju svakoga dijela.


Prvi dio otvorila je Magdalena Najbar-Agičić s izlaganjem pod naslovom „Od pravovjernosti do disidentstva - preobrazbe Naprijeda“ u kojem je naznačila tijek preobrazbe tjednika Naprijed u pravcu disidenstva. Lada Duraković u izlaganju „Estetski odgoj – preduvjet za sretan i čovjeka dostojan život: glazbena nastava u osnovnim školama u Hrvatskoj (1945.-1960.) bavila se glazbenim odgojem u osnovnim školama u prvih petnaest godina socijalističke Jugoslavije i njegovim utjecajem na formiranje socijalističke ličnosti. U izlaganju pod naslovom „Dijalektičko-materijalistička gnoseologija u temeljima obrazovnog sustava samoupravne Jugoslavije“ Marijana Marinović osvrnula se na transformacije i reforme obrazovanja u Jugoslaviji tijekom 1970-ih i 1980-ih. Prvi dio zaokružila je Anita Buhin s izlaganjem pod naslovom „'Kako stvoriti specifičnu jugoslavensku zabavnu emisiju?' Počeci televizijskog programiranja u socijalističkoj Jugoslaviji“ u kojem je prezentirala dio svoje doktorske diertacije, a osvrnula se na početke koncipiranja i programiranja zabavnog programa.   

Drugi krug izlaganja otvorio je Andrea Matošević s izlaganjem „Antropološki pristup moralnoj ekonomiji udarništva“ u kojem se bavio aspektima udarništva i radnog junaštva. Nakon njega, Igor Stanić u izlaganju pod naslovom „Radnici i samoupravljanje u brodogradilištu Uljanik 1960-ih“ prezentirao je istraživanje koje predstavlja dio njegove doktorske disertacije, a u izlaganju se osvrnuo na položaj radnika u samoupravnim tijelima u brodogradilištu sredinom 1960-ih godina. Boris Koroman se u izlaganju „Od informacije i agitacije do kritike samoupravljanja i korporativnog tiska: pogled na uređivačke politike časopisa tvornica i poduzeća u socijalizmu“ bavio analiziranjem tvorničkih novina kao iznimno zahvalnog i zanimljivog povijesnog izvora. Kroatistice Teodora Fonović Cvijanović i Vanessa Vitković Marčeta u zajedničkom izlaganju „Jezik istarske periodike u drugoj polovici 20. stoljeća“ prezentirale su svoje istraživanje u kojem se bave jezičnom i pravopisnom analizom tvorničkih novina. Drugi krug završio je izlaganjem Igora Dude pod naslovom „Solidarnost kao vrlina dobroga jugoslavenskog pionira“ u kojem se osvrnuo na vrline idealnoga lika pionira koje su se odnosile na solidarnost, humanost, nesebičnost, odgovornost i spremnost za suradnju te na pionirske akcije i manifestacije povezane s razvojem ovih vrlina. Ovaj dio izlaganja, jednako kao i prvi zaokružen je komentarima i objedinjenom raspravom.

 

 

Doktorska radionica 2016.

Doktorska radionica Jugoslavenski socijalizam: sličnosti i posebnosti održana je u Puli i na Brijunima od 31. kolovoza do 3. rujna 2016., u organizaciji Odsjeka za povijest i CKPIS-a te u suradnji s Humboldtovim sveučilištem u Berlinu, ostvarenoj preko projekata "Changing Representations of Socialist Yugoslavia" (DAAD) i "Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma" (HRZZ). Među 25 sudionika, koji djeluju ili studiraju na desetak europskih sveučilišta i instituta, bilo je devet doktoranda koji su nastupili s temama povezanima sa svojom doktorskom disertacijom. Pozvani predavači bili su prof. dr. sc. Hannes Grandits s Humboldtova sveučilišta u Berlinu i prof. dr. sc Husnija Kamberović s Instituta za istoriju u Sarajevu. Program rada dostupan je na mrežnim stranicama Radionice. Organizacijski odbor činili su doc. dr. sc. Igor Duda te doktorandi i suradnici CKPIS-a i istraživačkog projekta Anita Buhin i Igor Stanić. Radionica je održana drugu godinu zaredom. Planira se sljedeća za godinu 2017., također u terminu krajem kolovoza i početkom rujna.



Arhiva

Događanja 2012/2013.
Događanja 2013/2014.
Događanja 2014/2015.
Događanja 2015/2016.