Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Filozofski fakultet

Događanja u ak. god. 2016/17.

Doktorska radionica 2017.

Treću godinu zaredom održana je ljetna Doktorska radionica u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Od 30. kolovoza do 2. rujna 2017. deset je doktoranada i šest predavača izlagalo i raspravljalo na temu Novi čovjek za socijalističko društvo. Ove godine predavanja su se temeljila na rezultatima upravo završenog trogodišnjeg istraživačkog projekta Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma. Doktorandi su pristigli sa sveučilišta i instituta u Beogradu, Glasgowu, Grazu, Iaşiju, Nottinghamu, Parizu, Pragu, Sarajevu, Sofiji i Zagrebu.



Tribina Odsjeka za povijest: Danijela Doblanović Šuran

Lipanjska Tribina Odsjeka za povijest, posljednja u ovoj akademskoj godini, održana je u petak, 23. lipnja 2017., u 12 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško. Predstavljena je prva znanstvena monografija dr. sc. Danijele Doblanović Šuran "Žrvanj života. Stanovništvo Savičente od početka 17. do početka 19. stoljeća". O knjizi su govorili prof. dr. sc. Damir Agičić (predstavnik izdavačke kuće Srednja Europa), Krešimir Maligec (urednik), doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko (recenzentica) te autorica.



Past, Present, Future 2017: Victory or Defeat?

Odsjek za povijest po drugi je put organizirao dvogodišnji međunarodni znanstveni skup iz serije Past, Present, Future. Od 25. do 27. svibnja 2017. pedesetak je sudionika govorilo na temu Victory or Defeat? Societies between Warfare and Post-War Turmoil te svojim izlaganjima obradilo previranja u društvima u ratnom i poratnom stanju u različitim povijesnim razdobljima. Pored rada u nizu tematskih sekcija, program skupa uključio je plenarna predavanja uglednih pozvanih predavača koji su također sudjelovali i na okruglome stolu Defeats in Europe in the 19-20th Centuries: Dubravka Stojanović (Beograd), Drago Roksandić (Zagreb), Catherine Horel (Pariz), Ivan Čolović (Beograd). Predstavljen je i zbornik s prve konferencije iz ovoga niza - Past, Present, Future 2015: Identity in Flux - koji su uredili Robert Kurelić i Igor Duda.



Tribina Odsjeka za povijest: Prazna je Pula, puna je Pula

Svibanjska Tribina Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli održana je u petak, 12. svibnja 2017., u 18 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško, na temu "Prazna je Pula, puna je Pula. Okrugli stol o povijesti grada povodom 70. godišnjice uspostave hrvatske i jugoslavenske vlasti". Sudjelovali su prof. dr. sc. Robert Matijašić i prof. dr. sc. Darko Dukovski, a razgovor je vodio izv. prof. dr. sc. Igor Duda. Tribina je održana na Dan povijesti u Hrvatskoj i u sklopu ovogodišnjega Festivala povijesti Kliofest.



8. Istarski povijesni biennale

8. Istarski povijesni biennale s temom "Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru" održan je od 11. do 13. svibnja 2017. u Galeriji Sinčić Zavičajnoga muzeja Poreštine u Poreču. Izlaganja je održalo dvadesetak sudionika iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore. Predstavljen je i zbornik radova s posljednjega skupa pod nazivom "Religio, fides, superstitiones...: o vjerovanjima i pobožnosti na jadranskom prostoru". Organizatori skupa su Zavičajni muzej Poreštine, Filozofski fakultet u Puli i Državni arhiv u Pazinu.



Izvannastavne aktivnosti u Pulskoj filmskoj tvornici

U sklopu izvannastavnih aktivnosti predviđenih studijskim programom studenti povijesti popisali su i digitalizirali arhivsku građu pulskog Foto-kino kluba Jelen te Međuklupskog i autorskog festivala amaterskog filma (1965-1990). Studenti su 4. svibnja 2017. prisustvovali svečanom potpisivanju ugovora o donaciji kojim je Pulska filmska tvornica službeno predala Povijesnom i pomorskom muzeju Istre arhivu Jelena i MAFAF-a.



Tribina Odsjeka za povijest: Ženski sud

Travanjska Tribina održana je u utorak, 11. travnja 2017., u 18 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško, na temu Ženski sud - feministički pristup pravdi: dokumentarni film i razgovor. Sudjelovale su Staša Zajović, Marijana Senjak, Nela Pamuković, Biserka Momčinović te svjedokinje ratnih i drugih zločina nad ženama od početka 1990-ih godina. Više o izlaganjima



Terenska nastava u Zagrebu

Od 29. ožujka do 1. travnja 2017. u Zagrebu je održana diplomska Terenska nastava III. (C - moderna i suvremena povijest) koju je organizirao izv. prof. dr. sc. Igor Duda. Program je uključivao istraživački rad na gradivu u Hrvatskom državnom arhivu, obilazak arhivske zgrade i spremišta te posjet Hrvatskom saboru, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Tehničkom muzeju Nikole Tesle i Muzeju grada Zagreba u kojem je studentima predstavljen projekt studijskih izložbi Zagrebačka industrijska baština koji vodi viši kustos Goran Arčabić. Izv. prof. dr. sc. Ivica Šute s Odsjeka za povijest FFZG bio je vodič u obilasku Novoga Zagreba kao primjera suvremenog urbanizma.



Tribina Odsjeka za povijest: izv. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin

Na prvoj Tribini Odsjeka za povijest u ljetnom semestru, u petak, 24. ožujka 2017., u 18 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško, predavanje pod naslovom Istočna obala Jadrana i južna Panonija pod ostrogotskom vlašću prema Kasiodorovim Variae održao je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin s Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.



Tribina Odsjeka za povijest: dr. sc. Christian Axboe Nielsen

U sklopu siječanjske Tribine Odsjeka za povijest u četvrtak, 19. siječnja 2017., u 18 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško predavanje pod naslovom Jugoslavenske sigurnosne službe i likvidacije hrvatskih emigranata održao je izv. prof. dr. sc. Christian Axboe Nielsen sa Sveučilišta u Aarhusu u Danskoj.

 

 

Tribina Odsjeka za povijest: Nalazište Monte Ricco

Na prosinačkoj Tribini Odsjeka za povijest - održanoj u ponedjeljak, 12. prosinca 2016., u 18.00 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško - o rezultatima istraživanja arheološkog nalazišta Monte Ricco kraj Vrsara, provedenog tijekom 2016., govorili su prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić i prof. dr. sc. Robert Matijašić. Istraživanje se provodi u skopu projekta Rimskodobne preobrazbe prapovijesnih naselja u Istri, koji financira Hrvatska zaklada za znanost.

 

 

Radionica za suvremenu povijest 2016.

U subotu, 12. studenog 2016., na Filozofskom fakultetu u Puli održana je Radionica za suvremenu povijest na kojoj su na temu svojih diplomskih radova izlaganja održali magistri i magistre povijesti koji su promovirani tijekom posljednje tri godine. Nastavak je to prethodnoga skupa i objavljenoga zbornika u kojem su okupljeni magistri iz razdoblja 2011-2013. godine. Radionica se temelji na istoimenom predmetu koji na diplomskom studiju povijesti vodi doc. dr. sc. Igor Duda, koji je ujedno i organizator uime Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta.
Program      Video

 

 

Tribina Odsjeka za povijest: dr. sc. Katarina Keber

Dr. sc. Katarina Keber, viša znanstvena suradnica u Povijesnom institutu Milka Kosa Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani, u srijedu, 2. studenog 2016. u Svečanoj dvorani Tone Peruško u 18.00 sati održala je predavanje po naslovom Development of Hospitals in the 19th Century: from Vienna to Ljubljana. Gostovanje je održano u sklopu projekta Raširenost i posljedice pandemije španjolske gripe pri koncu Prvoga svjetskog rata u Kranjskoj i Istri.

 

Tribina Odsjeka za povijest: dr. sc. Elena Uljančić-Vekić

Na prvoj u nizu tribina u novoj akademskoj godini, u utorak, 18. listopada 2016., u 18.00 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško predavanje pod naslovom "Svakodnevica u novovjekovnom Poreču" održala je dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine.

 

 

Događanja u ak. god. 2015/16.

Doktorska radionica 2016.

Doktorska radionica Jugoslavenski socijalizam: sličnosti i posebnosti održana je u Puli i na Brijunima od 31. kolovoza do 3. rujna 2016., u organizaciji Odsjeka za povijest i CKPIS-a te u suradnji s Humboldtovim sveučilištem u Berlinu, ostvarenoj preko projekata "Changing Representations of Socialist Yugoslavia" (DAAD) i "Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma" (HRZZ). Među 25 sudionika, koji djeluju ili studiraju na desetak europskih sveučilišta i instituta, bilo je devet doktoranda koji su nastupili s temama povezanima sa svojom doktorskom disertacijom. Pozvani predavači bili su prof. dr. sc. Hannes Grandits s Humboldtova sveučilišta u Berlinu i prof. dr. sc Husnija Kamberović s Instituta za istoriju u Sarajevu. Program rada dostupan je na mrežnim stranicama Radionice. Organizacijski odbor činili su doc. dr. sc. Igor Duda te doktorandi i suradnici CKPIS-a i istraživačkog projekta Anita Buhin i Igor Stanić. Radionica je održana drugu godinu zaredom. Planira se sljedeća za godinu 2017., također u terminu krajem kolovoza i početkom rujna.



Dan otvorenih vrata 2016.

U petak, 13. svibnja 2016., drugu godinu za redom održan je Dan otovrenih vrata Odsjeka za povijest. Pojedini dijelovi programa bili su namijenjeni budućim i sadašnjim studentima te učiteljima i nastavnicima povijesti.

10.00-12.00, uredi Odsjeka na polukatu, Informacije o studiju za buduće studente
10.30-11.30, Svečana dvorana Tone Peruško, Otvoreni sat za studente povijesti (predstavljanje izmjena u studijskim programima)
14.00-16.30, Svečana dvorana Tone Peruško, Predavanja za učitelje i nastavnike povijesti (u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem učitelja povijesti i Županijskim stručnim vijećem nastavnika povijesti Istarske županije)
dr. sc. Davor Bulić, poslijedoktorand: Djetinjstvo i obrazovanje u rimskom svijetu
doc. dr. sc. Igor Duda: Savez pionira Jugoslavije i djetinjstvo u socijalizmu
dr. sc. Iva Milovan Delić, viša asist., i studenti diplomskog studija: Predstavljanje rezultata studentske radionice Pula i njezino stanovništvo u vrijeme Velikog rata

Dan otvorenih vrata organiziran je na Dan povijesti koji se obilježava na inicijativu Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti (Kliofest 2016.).




Posjeti Odsjecima za povijest u Zagrebu i Kopru

U sklopu ugovorne suradnje organiziraju se posjeti odsjecima za povijest na drugim sveučilištima. Studenti i profesori bili su u posjetu Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak, 14. travnja 2016. Domaćini su bili prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, pročelnik Odsjeka, dr. sc. Silvija Pisk, voditeljica Zbirke za povijest u Knjižnici FFZG, te studenti iz Kluba studenata povijesti - ISHA Zagreb. Pulski Odsjek predstavio je njegov predstojnik doc. dr. sc. Igor Duda. Poslije kraćeg boravka u Zagrebu studenti su s doc. dr. sc. Maurizijom Levakom i dr. sc. Robertom Kurelićem nastavili s programom terenske nastave iz srednjeg vijeka prema Slovačkoj.
Za četvrtak, 19. svibnja 2016., planira se posjet Odsjeku za povijest Fakulteta za humanističke studije Sveučilišta Primorske u Kopru. U njemu će sudjelovati studenti koji potom putuju u Italiju, na terensku nastavu iz stare te novovjekovne i suvremene povijesti.



Tribina Odsjeka za povijest: ožujak-travanj 2016.

Pokrenut je program mjesečnih događanja pod nazivom Tribina Odsjeka za povijest u sklopu kojega će se u organizaciji Odsjeka događati javna predavanja nastavnika i gostiju, okrugli stolovi, predstavljanja novih izdanja i slično.
Prvi je nastupio prof. dr. sc. Ivan Jurković koji je u Svečanoj dvorani Tone Peruško u utorak, 15. ožujka 2016., u 18.00 sati, održao javno predavanje Migrantske krize i Hrvatska od 16. st. do danas.
Dr. sc. Stipan Trogrlić, viši znanstveni suradnik i voditelj Područnog centra u Puli Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, održao je javno predavanje Alojzije Stepinac i državna vlast (Kraljevina Jugoslavija, NDH i FNRJ) u utorak, 12. travnja 2016. u 18.00 sati.



Promo filmovi o studiju na FFPU

Krajem siječnja 2016. objavljeni su promidžbeni filmovi o studiju na Filozofskom fakultetu. Kraća i dulja verzija dostupne su na stranicama Fakulteta, stranici Odsjeka namijenjenoj budućim studentima i izravno na Youtube kanalu. Pred kamerom govore studenti i nastavnici Odsjeka za povijest i drugih sastavnica Filozofskog fakulteta.



Predstavljanje knjige Vlaste Zajec "Studije o drvenim oltarima i skulpturi 17. stoljeća u Istri"

U organizaciji Odsjeka za povijest u utorak, 10. studenoga 2015., u 12.00 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško održano je predstavljanje znanstvene monografije "Studije o drvenim oltarima i skulpturi 17. stoljeća u Istri" autorice dr. sc. Vlaste Zajec, više znanstvene suradnice na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Poslije uvodnih riječi predstojnika Odsjeka doc. dr. sc. Igora Dude, o knjizi su govorili recenzent dr. sc. Daniel Premerl (Institut za povijest umjetnosti), Nataša Nefat (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Puli) te autorica.



Događanja u ak. god. 2014/15.

Dvadeset godina Odsjeka za povijest

U utorak, 11. studenog 2014., u 11.00 sati u punoj Svečanoj dvorani Tone Peruško obilježena je 20. godišnjica osnivanja Odsjeka za povijest te je predstavljen prigodni broj Tabule, časopisa Odjela za humanističke znanosti. O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Odsjeka govorili su professor emeritus Miroslav Bertoša i prof. dr. sc Robert Matijašić, kao sudionici u procesu osnivanja studija povijesti, prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić iznijela je kratki pregled povijesti Odsjeka, a predstojnik doc. dr. sc. Igor Duda govorio je o rezultatima postupka reakreditacije i planovima za razvoj Odsjeka na području nastavne i znanstvene djelatnosti. Prigodni broj Tabule (12, 2014.) donosi 22 rada čiji su autori nastavnici Odsjeka za povijest te nekadašnji i sadašnji vanjski suradnici. Časopis su predstavili prof. dr. sc. Neven Budak, gosti urednici doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko i doc. dr. sc. Igor Duda te glavna urednica prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić.



Rad na znanstvenim projektima

U ovoj se akademskoj godini nastavlja rad na svim projektima kojima su voditelji nastavnici Odsjeka za povijest: EAGLE – Electronic Archive of Greek and Latin Epigraphy (CIP), Rimskodobne preobrazbe prapovijesnih naselja u Istri (HRZZ), Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (HRZZ), Adrifort  (IPA CBC).



Terenska nastava

U sklopu srednjovjekovne terenske nastave studenti su posjetili Prag, a terenska nastava iz novovjekovne i suvremene povijesti održala se u Jasenovcu, Beogradu i Vukovaru. Za vrijeme posjeta izložbi u Muzeju istorije Jugoslavije studenti su sudjelovali u emisiji njemačkoga radija WDR.



Dan otvorenih vrata

U petak, 15. svibnja 2015. održan je Dan otvorenih vrata Odsjeka za povijest. Pojedini dijelovi programa bili su namijenjeni budućim i sadašnjim studentima te učiteljima i nastavnicima povijesti.

10.00-12.00, uredi Odsjeka na polukatu
Informacije o studiju za buduće studente

10.30-11.30, Svečana dvorana Tone Peruško
Otvoreni sat za studente povijesti

14.00-16.30, Svečana dvorana Tone Peruško
Predavanja za učitelje i nastavnike povijesti (u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem učitelja povijesti i Županijskim stručnim vijećem nastavnika povijesti Istarske županije)
doc. dr. sc. Igor Duda: Znanstveno-nastavna djelatnost Odsjeka za povijest
izv. prof. dr. sc. Ivan Jurković: Demografski razvoj hrvatskih zemalja od ranog srednjeg vijeka do 19. stoljeća
dr. sc. Danijela Doblanović, viša asist.: Demografska tranzicija u Hrvatskoj

Dan otvorenih vrata organiziran je na Dan povijesti koji se od ove godine obilježava na inicijativu Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti. Cjeloviti program Drugoga Festivala povijest pogledajte na stranicama Kliofesta.

 

 

Događanja u ak. god. 2013/14.

Novi doktori znanosti

Tijekom 2013. četvero je asistenata s Odsjeka za povijest završilo poslijediplomski doktorski studij na Sveučilištu u Zagrebu i Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti te obranilo doktorsku disertaciju. Novi viši asistenti i doktori znanosti su Mihovil Dabo, Robert Kurelić, Iva Milovan Delić i Danijela Doblanović.



Terenska nastava

Na Odsjeku za povijest redovito se organiziraju stručne ekskurzije, posjeti kulturnim i znanstvenim ustanovama (arhivi, muzeji, instituti, sveučilišta) te jednodnevna i višednevna terenska nastava sa sadržajima iz svih povijesnih razdoblja. Studenti su posjetili niz bližih povijesnih i arheoloških lokaliteta u Istri te mnoga odredišta u Hrvatskoj (Zagreb, Jasenovac, Kumrovec, Vukovar, Cres, Rab, Goli otok i dr.) i inozemstvu (London, Berlin, Beč, Budimpešta, Beograd, Ljubljana, Venecija, Trst i dr.). Ove akademske godine tri su terenske nastave održane tijekom travnja i svibnja: za prapovijest i stari vijek u Trstu i na lokalitetima u okolici, za srednji vijek u Budimpešti, za novi vijek i suvremenu povijest u Venenciji. Sukladno studijskom programu za sudjelovanje na terenskoj nastavi studenti dobivaju 1 ECTS bod.



Gostujuća predavanja

Odsjek za povijest redovito posjećuju gosti predavači iz Hrvatske i inozemstva. Dolaze profesori s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu s čijim su odsjecima za povijest potpisani ugovori o suradnji. Organiziraju se gostovanja profesora preko programa Erasmus i na druge načine. Akademske godine 2013/2014. predavanja su održali, primjerice, dr. sc. Jo Shaw i dr. sc. Igor Štiks sa Sveučilišta u Edinburghu, dr. sc. Leonardo Raito sa Sveučilišta u Padovi te nekoliko profesora sa Sveučilišta u Zagrebu.



Prvi svjetski rat

Uz sudjelovanje znanstvenih, kulturnih i umjetničkih ustanova i udruga te uz koordinaciju Grada Pule i Istarske županije sastavljen je program četverogodišnjeg obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata 1914. - Puna je Pula/Pola gremita. U programu sudjeluje i Odsjek za povijest s međunarodnim znanstvenim skupom i znanstveno-edukativnom radionicom za studente.