Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Odjel za prirodne i zdravstvene studije

O studiju

Opći podaci o studiju

Hrvatska je država koja se svojim velikim dijelom oslanja na more, stoga je prirodan povećani interes svekolike zajednice za njegovu zaštitu, uz smišljeno i znanstveno opravdano očuvanje njegovih resursa. Nedvojbeno je da je znanost o moru svoju pravu afirmaciju doživjela u drugoj polovini 20. stoljeća. Tada nažalost započinju i najveći ekološki problemi vezani uz more, ali se istovremeno povećava svijest ljudske zajednice o potrebi njegove zaštite.

Glavni cilj znanosti o moru je očuvanje kvalitete morskog ekosustava i njegove biološke raznolikosti, uz istovremeni održivi razvoj ljudske zajednice uz more. Stoga je prvenstveni cilj studija Znanosti o moru obrazovanje stručnjaka koji će raditi na pitanjima zaštite mora i na pitanjima unaprjeđivanja iskorištavanja mora na održiv način. U posljednjih 50 godina znanost o moru postala je interdisciplinarno područje koje obuhvaća mnoge discipline prirodoslovnih, tehničkih i biotehničkih znanosti. Stoga se danas jasno iskazuje potreba za školovanjem takvih visokoobrazovnih profila koji će se moći uključiti u djelatnost vezanu za zaštitu mora, sukladno visokim ekološkim standardima u njegovoj eksploataciji i planiranju razvoja prostora uz more.

Takav profil stručnjaka, kojima znanost o moru nije sredstvo nego cilj struke, treba steći posebno znanje o osnovnim mehanizmima koji uvjetuju procese u moru; o sustavu raspodjele vodenih masa, hranjivih soli, proizvodnji i raspodjeli organske tvari po trofičkim razinama hranidbenog lanca; izvorima i sudbini osnovnih skupina zagađivala i o njihovim biološkim učincima, te o specifičnim procesima vezanim uz osnovne fiziološke i biokemijske mehanizme reakcija morskih organizama na nagle (kratkoročne) i spore (dugoročne) promjene biotskih i abiotskih uvjeta u moru, bilo prirodnih ali često i izazvanih djelovanjem čovjeka. U Hrvatskoj nije do sada organiziran takav preddiplomski program, premda znanost o moru danas čini osnovu interdisciplinarnih studija na mnogim europskim i američkim sveučilištima.

Opis studija

Studij Znanost o moru mogu upisati pristupnici koji su završili gimnaziju ili četverogodišnju srednju školu prirodoslovnog usmjerenja. Razredbeni postupak obuhvaća selekciju na temelju uspjeha u srednjoj školi i polaganje razredbenog ispita iz predmeta: biologija, kemija i fizika.

Studij traje tri godine (6 semestara), a završetkom student/studentica stječe akademski naziv prvostupnik/prvostupnica (Baccalaureus/Baccalaurea) znanosti o moru.

Prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) znanosti o moru bit će osposobljen/ osposobljena za stručni rad u laboratorijskim, tehničkim i složenijim poslovima vezanima uz istraživanja iz primijenjene znanosti o moru, te za organizaciju i provođenje mjerenja u okviru ekoloških studija vezanih uz more, kao i za unaprjeđivanje praktične primjene rezultata istraživanja na području zaštite ekosustava mora i priobalja. Ti poslovi uključuju:

  • korištenje opreme i laboratorijskih metoda u analizi fizikalnih i kemijskih svojstava mora,
  • laboratorijska i terenska istraživanja i analize osnovnih oceanografskih parametara,
  • prikupljanje i pripremu uzoraka morske vode, sedimenta i morskih organizama,
  • računalnu obrada i razvrstavanje oceanografskih podataka,
  • stručnu pomoć u terenskim i laboratorijskim istraživanjima,
  • te nakon stjecanja iskustva i predlaganje i vođenje studija o utjecaju na ekosustav mora.

Područje rada Prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) znanosti o moru može biti:

  • zaštita i upravljanje morskim resursima,
  • organizacija i evaluacija ekoloških studija koje se odnose na more,
  • osiguravanje visokih ekoloških standarda u sustavu odlučivanja o održivom razvoju mora i priobalja u jedinicama lokalne samouprave i šire društvene zajednice,
  • razvoj i održavanje odnosa znanstvene zajednice i centara odlučivanja lokalne samouprave i države u problemima zaštite i razvoja morskog ekosustava,
  • obavljanje tehničkih i stručnih poslova u znanstvenim i drugim istraživačkim i nastavnim institucijama.