Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Dani ponosa i slave za sportaše našeg Sveučilišta!

Sportske ekipe sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osvojili tri prva mjesta i zlatne medalje sa eminentnog međunarodnog sveučilišnog turnira HEC MERCURIALES 2008 održanog u Parizu od 17. 05. do 24. 05. 2008.!

HEC MERCURIALES organizira se u kontinuitetu već 28 godina i predstavlja jedan od najvećih svjetskih sveučilišnih turnira. Ove godine sudjelovala su brojna Sveučilišta iz cijele Europe ali i iz Izraela i Libanona te je nastupalo preko 1000 studenata. Natjecanja su se održala u pet sportskih disciplina (odbojka, košarka, rukomet, nogomet i ragbi).

Naše ekipe nastupile su u četiri sportske discipline (muška i ženska odbojka, rukomet i košarka) gdje su odbojkaši, odbojkašice i rukometaši osvojili prva mjesta a košarkaši peto. Pored fantastičnih postignuća naši studenti ostavili su izvrstan dojam svojim ponašanje i fair play igrom što je rezultiralo pozivnicama na brojne međunarodne turnire. Naše Sveučilište je bilo i najmanje na turniru prema broju studentske populacije.

Rukometaši su suvereno osvojili turnir pri čemu su sve ekipe pobijedili s najmanje sedam golova razlike. Redom su pobjeđivali Sveučilište Lisaboa (Portugal), Koeln (Njemačka), HEC (Francuska), Bocconi (Italija), Wroclav (Poljska) i u finalu Sveučilište CBS iz Mađarske s čak 10 golova razlike. Predvođenim Matejom Slipčevićem, našim kapitenom i «golmanom s tisuću ruku» te najboljim igračem turnira Goran Stojsavljevićem naši studenti su atraktivnom i brzom igrom odmah osvojili simpatije svih sudionika. Za našu ekipu nastupali su sljedeći studenti: Matej Slipčević (kap), Nikola Rodin, Goran Stojsavljević, Alen Griparić, Masimo Brajuha, Željko Fanjak, Ivan Vrkljan, Alen Deumić, Sanjin Dragičević, Inko Banović i voditelj Dean Sinković.

Odbojkašice pulskog Sveučilišta su već tradicionalno uspješne na sličnim turnirima. Ovom su prilikom «prošetale» natjecanjem osvojivši naslov bez izgubljenog seta. Redom su pobjeđivale Sveučilište Haifa (Izrael), Polytechnico Milano (Italija), HEC (Fransuska), CBS (Mađarska) te u finalu Sveučilište Roterdam iz Nizozemske. Najboljom igračicom turnira proglašena je naša studentica, «srce i duša» ekipe, Jana Milin. Za našu ekipu nastupali su sljedeće studentice: Marina Jahn (kap), Nataša Halilović, Nataša Čuić, Vanja Vitasović, Andrea Licul, Antonija Kaleb, Martina Račić, Jana Milin, Dunja Milin i voditelj Aljoša Vitasović.

Odbojkaši su po prvi puta nastupali za Sveučilište, jer su se osnovali sredinom tekuće akademske godine, i odmah osvojili zlatnu medalju. Za razliku od odbojkašica oni su vodili puno težu borbu na terenu ali su ipak na kraju pokazali da su najbolji. U grupi su pobijedili Sveučilište Kopengahen (Danska), Bocconi (Italija), ESADE (Španjoska), HEC (Francuska) da bi u finalu nakon tri iscrpljujuća seta pobijedili Sveučilište CBS iz Mađarske. Iako je bilo teško utvrditi najboljeg igrača jer su svi igrači igrali fenomenalno, igračem turnira proglašen je naš student Valter Siljan. Za našu ekipu nastupali su sljedeći studenti: Sebastijan Banko (kap), Valter Siljan, Robert Sošić, Stefano Vidotto Preden, Marko Rupčić, Aleksa Dudić, Andrea Vareško, Alen Ive, Manuel Žufić, Vanja Juhas i voditelj Ivan Šugar. Iako su nastupili prvi puta, svi odbojkaši iskazali su nevjerojatnu želju i motivaciju i zasigurno će vrlo brzo postati novi «sportski brand» Sveučilišta u Puli

Košarkaši su se nažalost po prvi puta vratili bez medalje. Osnovni razlog tome je izostanak čak četvorice prvotimaca (poslovne obveze i povrede – Paravinja, Minić, Božić, Tumpić) te nedostatak sportske sreće. Nakon osvojenog drugog mjesta u grupi u četvrtfinalu su izgubili od Sveučilišta Oholo (Izrael), inače pobjednika turnira, košem razlike postignutim u posljednjoj sekundi utakmice. Za našu ekipu nastupali su sljedeći studenti: Denis Hadžić (kap), Dalibor Mezulić, Saša Gligorović, Ivan Puh, Semil Sijamhodžić, Ljubomir Vodenac i voditelj Luka Glušac.

Svi studenti koji su sudjelovali na turniru vratili su se više nego zadovoljni jer pored osvojenih pehara i medalja nastup u Parizu pamtit će po izvrsnoj zabavi, lijepom vremenu i brojnim prijateljstvima stečenim sa studentima iz brojnih zemalja. Ovim rezultatom pokazalo se da nema straha za budućnost Sveučilišnog sporta u Puli, već naprotiv, budućnost je nikad svijetlija.

Na turniru je ekipe pratio i podržavao koordinator sportskih aktivnost Sveučilišta Mr. sc. Dean Sinković, MBA kao i asistent Aljoša Vitasović.