Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Koordinator aktivnosti

Intervju s prof. Deanom Sinkovićem, MBA – koordinatorom sportskih aktivnosti na Odjelu za ekonomiju i turizam «Dr. Mijo Mirković», Pula

(razgovor obavljen u listopadu 2006.)

Odakle vam volja da pokrenete jedan ovakav projekt? Odakle volja za bavljenjem sportom?

Sport je moja ljubav. Bavim se njime cijeli svoj život, profesionalno sam se bavio nogometom a kao klinac sam s ocem, profesorom tjelesnog odgoja i instrukturom skijanja i plivanja išao plivati, igrati tenis, stolni tenis. Pored toga redovno sam svake godine odlazio barem jednom na skijanje dok sam u srednjoj školi malo igrao odbojku i rukomet a sada na faksu i košarku...kroz život sam se bavio mnogim sportovima i u svakom sam istinski uživao. Čak i tijekom mog MBA-a u Americi igrao sam mali nogomet za Sveučilište Illnois pa kad sam došao raditi u Pulu nedostajala mi je rekreacija, jednostavno nisam imao s kime igrati. Kako su svi moji prijatelji već bili u profesionalnim klubovima, studenti s viših godina su me zvali igrati mali nogomet na Verudelu. I onda je jedan dan stigao dopis iz Sveučilišta u Rijeci da nas pozivaju na malonogometno studentsko prvenstvo Sveučilišta u Rijeci. Zvao sam ih da zahvalim na pozivu iako su nas i prije zvali ali mi se dotada nismo nikad odazvali. Te sam godine prvi put skupio ekipu – Ivan Mavrić, kapetan naše malonogometne ekipe i općenito jedan od najzaslužnijih studenata za razvoj sporta na OET-u, je dobio zadatak pronaći zainteresirane studente. To smo realizirali, napravili trening, odredili tko će ići u Rijeku, uspjeli dobiti neka mala sredstva za opremu i tako je počeo nogomet. Te smo godine bili treći. Vidio sam koliko je lijepo druženje sa studentima i uživao u ponovnom bavljenju sportom što me motiviralo da krenem u nove projekte - osnivanje što većeg broja sportskih ekipa.

Tako je danas na FET-u u sportske aktivnosti uključeno gotovo 120 studenata u raznim sportovima. Svi sportovi su spoj amaterizma i profesionalizma tj. nije samo za ljude koji se svakodnevno bave sportom nego za sve studente koji se žele rekreirati. Evo, naprimjer, kad se trenira košarka, na trening dođu dečki koji nikada nisu igrali košarku ali je vole, igrači koji treniraju u klubovima, pa sa mnom dođe i dekan, prodekan, ostali asistenti pa, pored sporta, to ispadne i izvrsna zabava.

Koje sve ekipe postoje na odjelu?

Danas osim malog nogometa, imamo mušku košarku, muški rukomet, žensku odbojku, šah, vaterpolo, muški i žensku ekipu za stolni tenis, veliki tenis, karate tako da smo stvorili jednu lijepu paletu sportova. Svi su opremljeni, pogotovo ekipni sportovi, imaju 1-2 garniture dresova, lopte i mogućnost treniranja u dvoranama. Do ove godine smo imali malih problema s treninzima rukometašima i nogometaša tijekom zimskog razdoblja ali smo ove godine dobili dva termina u Domu sportova i riješili i taj nedostatak. Bez obzira na dosada postignuto ne namjeravamo stati, već nastojimo omogućiti još bolje uvjete treniranja, sastaviti dodatne ekipe (ženski rukmet i košarku) i naravno postići još bolje rezultate.

Znači, u ekipe se mogu uključiti svi studenti i nije potrebno iskustvo da bi se igralo?

Apsolutno! To je i cilj, stoga svaki student koji je zainteresiran za neki od sportova može slobodno doći k meni i sa zadovoljstvom ću ga uputiti kako da nam se pridruži. Ako je netko dobar i ako želi više, može s nama i na turnire i natjecanja. To ovisi o samim studentima. Osobno vodim mali nogomet, dok se kod ostalih ekipa studenti dogovaraju među sobom tko će putovati na velika natjecanja. U svakom slučaju, ponovno napominjem, projekt je napravljen za sve studente koji se žele na bilo koji način rekreirati.

Recite nam malo više o Sveučilišnim prvenstvima.

Postoji Prvenstvo Sveučilišta u Rijeci i Državno sveučilištno prvenstvo. Sveučilište u Rijeci ima 15-tak fakulteta koji se međusobno natječu u svim sportovima. Na Sveučilišnom prvenstvu smo protekle akademske godine bili «neponovljivo» uspješni – natjecali smo se u 5 sportova, od toga dobili 4 zlatne medalje i 1 srebrnu. Zlatni su bili košarkaši, odbojkašice, nogometaši, šahisti i odbojkašice na pijesku dok je rukometna ekipa osvojila srebrnu medalju, s time da smo u finalu izgubili samo golom razlike. Naši studenti su na tim natjecanjima jednostavno blistali i iskazali se, kako igrom, tako i ponašanjem i fair-playom. Do ove godine svaki fakultet na Sveučilištu u Rijeci imao je svoju ekipu ali kada se sudjeluje na Državnom prvenstvu onda Sveučilište u Rijeci bira najbolje igrače i igračice od svih fakultetskih ekipa. Državno sveučilišno prvenstvo prošle godine se održalo u Umagu, bilo je izvrsno, u dvoranama smo imali profesionalne suce, sudjelovalo je jako puno naših studenata, konkretno, u brojkama: košarka-4, odbojka-5, rukomet-3, mali nogomet-3 i naš šahovni prvak Nikola Ciganović. I što je najzanimljivije i iznimno pohvalno, gotovo su svi oni bili nositelji igre u svojim ekipama. Sa nastankom Pulskog sveučilišta mislim da mogu reći da imamo stabilne sportske ekipe u kojima igraju vrlo kvalitetni sportaši, motivirani odnijeti medalje na slijedećem Državnom prvenstvu koje će se u svibnju 2007. godine održati u Splitu....ali ovog puta nastupajući za Sveučilište u Puli!

Koji su se turniri dosad održali?

Mislim da je Ekonomijada do sada bila najznačanija. Protekle akademske godine smo se prvi puta priključili Ekonomijadi, koja se održava već dugi niz godina i okuplja brojne ekonomske fakultete s prostora bivše Jugoslavije, i to u tri sporta – muškoj košarci, malom nogometu i ženskoj odbojci...i, naravno, osvojili smo tri pehara, tri vrijedne medalje – košarkaši su bili prvi, nogometaši drugi i odbojkaši treći, s time da moram naglasiti da smo u odbojci bili treći samo zato jer su nam se dvije odbojkašice ozlijedile i nisu mogle igrati protiv Zagreba. Da su igrale bili bi sigurno prvi. Nogometaši su finale izgubili na penale od ekipe Ekonomskog fakulteta iz Zagreba koje smo u grupi dobili 3:1. Pored Ekonomijade sudjelovali smo s malim nogometom i na UKSUR Cup-u koje svake godine organizira Sveučilište u Rijeci i još jedan put – bili prvi! Osim toga, naši košarkaši su osvojili Košarkašku ligu Grada Pule dok su nogometaši bili drugi u Drugoj malonogometnoj ligi Grada Pule i sada igraju u Prvoj ligi. Sudjelovali smo i na najprestižnijem malonogometnom turniru u Istri «Moja Ulica, Moja Ekipa» i došli do četvrtfinala...pored «Ulice» sudjelovali smo i na brojnim turnirima širom Istre. Eto, upravo smo se vratili iz Milana gdje smo sudjelovali na renomiranom međunarodnom turniru Eurosportland 2006. koje organizira poznato Sveučilište Bocconi iz Milana. U konkurenciji 32 Sveučilišta FET je završio na izvrsnom 6. mjestu ali smo uz malu dozu sreće lako mogli do jednog od pehara. Naime u četvrtini finala smo izgubili od finalista natjecanja, Sveučilišta Commilas iz Madrida s 1:0. Ove godine nas čeka još jako puno natjecanja: Zajedničke lige Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Puli, Državna sveučilišna natjecanja, međunarodni turniri u Barceloni, Parizu i Beogradu, brojni turniri širom Istre itd.

Vaš omiljen sport i zašto?

Koliko god možda zvučalo čudno ali na ovo pitanje mi je teško odgovoriti. Volim gotovo sve sportove ali nogomet sam nekad igrao i tu se možda najbolje snalazim. Ponekad mi je malo žao što nisam trenirao rukomet, malo je čvršći od nogometa što mi odgovara, ponekad što nisam trenirao odbojku jer je isto izuzetan sport. Obožavam snowboarding koji prakticiram već gotovo osam godina. Ma bitno je baviti se sportom!