Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Sastavnice

Filozofski fakultet

Dr. sc. Ivan Zoričić, professor emeritus

E-pošta: izoricic(pri)unipu.hr

Konzultacije: četvrtkom 11:30 - 13:00

 

Dr. Ivan Zoričić, prof. emeritus, rođen je 26. veljače 1937. u Pakovu Selu kod Drniša. Školovao se najprije u Drnišu, potom završava gimnaziju u Šibeniku, a na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je hrvatski jezik i književnost i ruski jezik. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorat iz područja filologije stekao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Od 1961. do 1971. radio je u Osnovnoj eksperimentalnoj školi Nevena Kirca u Puli, danas škola Šijana, a zatim u Ekonomskoj školi i na Gimnaziji u Puli. Od 1978. vanjski je suradnik na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji, kasnijem Filozofskom fakultetu u Puli, čiji je sljednik današnji Odjel za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Od 1980. zapošljava se na toj ustanovi u stalnom radnom odnosu i predaje hrvatski standardni jezik. Godine 1988. biran je u zvanje docenta, a potkraj 1993. postaje izvanrednim profesorom hrvatskoga standardnog jezika. Godine 1999. biran je u zvanje redovitog profesora.

Osim znanstvenoga, stručnog i nastavnog rada obnašao je na matičnom fakultetu, na Sveučilištu u Rijeci i u Puli različite upravne, organizacijske i stručne dužnosti. U dva je navrata bio prodekan Pedagoškog fakulteta u Puli, a od 1994. do 1998. u dva uzastopna mandata obnašao je dužnost dekana Filozofskog fakulteta u Puli. Od obnove Matice hrvatske u Puli sudjeluje u radu njezina odbora. Na njegov poticaj obnovljen je rad Hrvatskoga filološkog društva u Puli.

Kao znanstvenik dr. Ivan Zoričić bio je glavni suradnik na više znanstvenih projekata Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa Republike Hrvatske, a od 2003. godine glavni je istraživač na projektu Hrvatsko standardno naglašavanje u teoriji i praksi. Utemeljitelj je i do 1998. godine bio je  glavni urednik nakladničkih knjižnica Priručnici i Posebna izdanja Pedagoškog fakulteta u Puli. Nekoliko godina obnašao je dužnost predsjednika stručnoga povjerenstva za nakladničku djelatnost grada Pule. Bio je pročelnikom Odsjeka za kroatistiku na matičnom fakultetu od njegova utemeljenja 1996. godine do odlaska u mirovinu. Uz njegovu pomoć i mentorstvo stručno su napredovali brojni mlađi suradnici.

Do sada je dr. Zoričić objavio ukupno pet knjiga i više desetaka znanstvenih i različitih stručnih radova u brojnim periodicima. Dva su glavna područja njegova znanstvenog i stručnog rada: normativna akcentologija i promicanje hrvatskoga jezika i jezične kulture. Prvomu pripadaju knjige Naglasni odnosi i norma u izdanju Školskih novina iz Zagreba (1990.) i Naglasak pridjeva u hrvatskome književnom jeziku, Pedagoški fakultet u Puli, Pula, 1998. Suautor je knjige Naglasak u hrvatskome književnom jeziku, Globus, Zagreb, 2007., opsežnoga i temeljnog djela hrvatske normativne akcentologije. Drugo područje čine knjige Hrvatski u praksi, “Žakan Juri”, Pula, 1998., Tragom jezičnih nedoumica, “Žakan Juri”, Pula, 2004. i brojni prilozi u različitim javnim priopćajnim sredstvima. U posebnoj rubrici Bilješke o jezičnoj kulturi u Glasu Istre i u Vjesnikovu Jezičnom savjetniku objavio je preko 170 članaka o različitim gramatičkim i pravopisnim pitanjima današnjega hrvatskog jezika. Na Radiopostaji Pula snimio je u 1997. i 1998. osamdesetak petnaestominutnih emisija pod skupnim naslovom Hrvatski na našem radiju. Posebno područje čine njegovi radovi u kojima razmatra prinose istaknutih pojedinaca, među kojima su Matko Laginja, Mate Balota, Tone Peruško i dr., izvanjskoj povijesti hrvatskoga standardnog jezika u Istri.

Nakon umirovljenja 2007. izabran je u počasno zvanje profesora emeritusa. Bio je član  Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika i Znanstvenog povjerenstva Nacionalne zaklade za znanost.

(Iscrpnije vidi u časopisu Tabula br. 9 iz 2011. na portalu hrčak.srce.hr)