Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

Zlato i bronca sa IBIZE!

Velika mi je čast i zadovoljstvo obavijestiti vas da su futsal (malonogometna) i košarkaška ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osvojili prvo i treće mjesto na eminentnom međunarodnom sveučilišnom turniru EuroIbiza 2009 održanom na otoku Ibiza u Španjolskoj od 23. do 28. travnja 2009!

EuroIbiza predstavlja jedan od najjačih sveučilišnih turnira u Europi koju organizira poznata studentska sportska organizacija TofferSports iz Španjolske. Budući da su sportske ekipe pulskog sveučilišta u protekle tri godine postigle vrhunske rezultate na brojnim međunarodnim turnirima, studentska organizacija ToferSports uvrstila nas je među Top 25 najboljih sveučilišta po sportu i time nam omogućila dobivanje pozivnice za EuroIbizu . Ovogodišnje zdanje turnira okupilo je preko 30 sveučilišta, odnosno oko 800 studenata iz cijele Europe koji su se natjecali u četiri sportske discipline: futsal, košarka, odbojka i cheerleading.  Pulsko sveučilište na turniru je nastupilo prvi puta i to u muškom futsalu i košarci.  

Nakon nekoliko drugih mjesta i srebrnih medalja osvojenih u Barceloni, Sarajevu, Sveučilišnom prvenstvu Hrvatske 2008,  Ekonomijadi 2006. i 2008. te petih mjesta osvojenih u Milanu, Valenciji i Beogradu, futsal ekipa pulskog sveučilišta došla je i do zasluženog zlata! Premda je natjecanje u futsalu bilo  najbrojnije i najkonkurentnije s preko 30 ekipa iz cijele Europe naša je ekipa pobjedama u svih sedam utakmica pokazala najljepši nogomet i zasluženo osvojila prvo mjesto. U grupnom djelu natjecanja zabilježene su pobjede protiv Sveučilišta Madrid (Španjolska) s 4:0, Sveučilišta HEC Paris (Francuska) s 3:2 i Sveučilišta CUS Ancona (Italija) s visokih 7:0. Nakon prvog mjesta u grupi u osmini finala pulski studenti pobjeđuju Sveučilište Bocconi Milano (Italija) s 4:0 a u četvrtfinalu favorita natjecanja Sveučilište iz Valencije s 1:0. Utakmica protiv Sveučilišta iz Valencije obilježile su brojne prilike i atraktivne akcije obje ekipe gdje su naši studenti pobjedu odnijeli golom u posljednjoj minuti. Mnogi su upravo tu utakmicu nazvali finalom prije finala.

U polufinalu su pulski studenti pobijedili Sveučilište Heidelberg (Njemačka) s 4:2 pa su se u finalu sastali s također dotad neporaženom ekipom na turniru, Sveučilištem Murcia (Španjolska). Iako već iscrpljeni od niza utakmica, igrajući samo sa dvije izmjene, naši su studenti pred ispunjenim tribinama prikazali izvrstan nogomet i u vrhunskom ambijentu pobijedili protivnika s 2:1, iako su na poluvremenu gubili s 1:0. U toj utakmici briljirao je naš student Dean Hrelja koji je s dva predivna pogotka pulskom sveučilištu donio prvo zlato u futsalu s međunarodnih natjecanja! Najboljim igračem turnira proglašen je kapetan naše futsal ekipe Ivan Mavrić.

Košarkaši Sveučilišta Jurja Dobrile su također prikazali izvrsnu košarku, ali sportska sreća im je okrenula leđa u polufinalnoj utakmici kad su izgubili tek nakon drugog produžetka. U grupnom djelu pobijedili su Sveučilište Bologna (Italija) s 45:31 i Sveučilište Sant Antoni (Španjolska) s visokih 62:23 te izgubili od Sveučilišta Beograd (Srbija) s 34:32 nakon što su cijelu utakmicu bili u vodstvu. U četvrtfinalu su naši studenti pobijedili Sveučilište ESADE Barcelona (Španjolska) s 47:38 pa im je prilično čudan ždrijeb u polufinalu ponovo dodijelio Sveučilište iz Beograda.  Iako su nakon dvije četvrtine gubili s 14 koševa razlike pulski studenti okreću rezultat i uspijevaju utakmicu odvesti u produžetke zahvaljujući košu Alena Petrovića u posljednjoj sekundi regularnog dijela utakmice. Nakon prvog produžetka rezultat je ostao izjednačen ali je u drugom sreća ponovo bila na strani Beograđana koji su pobijedili s 48:45 te kasnije osvojili turnir. U utakmici za treće mjesto pulski košarkaši su pobijedili Sveučilište Alicante (Španjolska) s 48:34 i osvojili broncu.

Iako je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli prema broju studenata bilo najmanje na turniru, to nas nije spriječilo da ponovo pokažemo kako naši studenti kvalitetno rade na području sporta. Na taj način dodatno promoviraju svoje sveučilište, Grad Pulu i Istarsku županiju na međunarodnoj razini.  

Organizacija turnira bila je na visokom nivou pa su studenti osim sportskog programa mogli uživati u prirodnim ljepotama otoka Ibize (predivne plaže, netaknuta priroda i gastronomija) kao i bogatom noćnog programu koji se odvijao u svjetski poznatim noćnim klubovima poput Pashe, Edena i sl.  

Za futsal ekipu su nastupili: Ivan Mavrić (kap), Darko Kundović, Dean Hrelja, Luka Marić, Branimir Martić, Goran Tomić, Mijo Čulić, Matija Funčić i voditelj Dean Sinković.

Za košarkašku ekipu su nastupili: Denis Hadžić (kap), Dalibor Mezulić, Nikša Paravinja, Semil Sijamhodžić, Nikša Minić, Alen Petrović, Ivan Puh, Goran Petrović i voditelj Dražen Klarić.

U svojstvu delegacije studente su pratili Sveučilišni koordinator za sport Mr.sc. Dean Sinković, MBA kao i Predsjednik sveučilišnog studentskog zbora Aleksander Tomino.