Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

20.11.13.
Događanja

Pulski studenti osvojili tri medalje na međunarodnom sveučilišnom turniru EUROIJADA 2013 u Brašovu!!

Stolni tenis briljirao, košarkaši dogurali do četvrtfinala! Futsal ovog puta bez plasmana.

Sportske ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ponovo su ostvarile odlične rezultate na međunarodnoj razini. EUROIJADA 2013 održala se od 07. do 11. studenog u Brašovu (Rumunjska) u organizaciji studentskih udruga Sveučilišta u Novom Sadu. Turnir je okupio oko 1000 sudionika s brojnih sveučilišta koji su se natjecali u šest sportskih disciplina (košarka, rukomet, odbojka, futsal, stolni tenis i kofrball). Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nastupilo je u konkurenciji muškog i ženskog stolnog tenisa, košarke i futsala. Još jedan vrhunski uspjeh ostvaren je u stolnom tenisu i to osvajanjem zlatne i brončane medalja u ženskoj te srebrne medalje u muškoj konkunreciji.

STOLNI TENIS
Boje pulskog sveučilišta u ženskoj konkukrenciji branile su Dina Pervan i Ljiljana Janković te u muškoj Fabio Ivinić kojem je nastup u Brašovu ujedno bio i prvi za naše sveučilište. U izuzetno jakoj konkurenciji s preko 30ak natjecatelja, od kojih desetak igraju profesionalne superlige, Dina Pervan osvojila je i treći turnir zaredom (Beirut  Unisport Festival 2013 i Best 2013) a zajedno s kolegicom Liljanom Janković (prva mjesta Euroibiza 2012, Eurovalencia 2012) i peto uzastopno zlato za naše sveučilište. U eliminacijskoj fazi naše su studentice relativno lako pobijedile svoje protivnice s 3:0 u setovima. Drugi dio natjecanja, u koji su ušle najboljih pet studentica, odigravao se po sistemu svatko sa svakim. Dina je s 3:0 pobijedila protivnice sa Sveučilišta iz Beograda i Poznana, te s 3:2 igračicu Sveučilišta iz Novog Sada, pa je kao zadnju protivnicu čekala Ljiljanu. S druge strane, Ljiljana je pak s 3:0 pobijedila studentice iz Poznana i Novog Sada ali je neočekivano s 1:3 poražena od predstavnice iz Beograda (11:5, 9:11, 11:13, 9:11). Posljedni meč u ženskoj konkurenciji između Dine i Liljane odlučivao je o podijeli prva tri mjesta. Ljiljana je krenula odlično i povela 2:0 u setovima pa se činilo se da će pobjedom od 3:0 osvojiti prvo mjesto. Međutim, Dina se fenomenalno vraća u trećem setu i uzima potrebni bod kojim sebi osigurava prvo mjesto i zlatnu medalju. U četvrtom setu Ljiljana je povela ali zbog bola u preponama morala je predati meč Dini pa se morala zadovoljiti trećim mjestom. Naime, da je Ljiljana pobijedila s 3:1 onda bi ona bila druga. Bez obzira na ovakav rasplet, osvajanjem novog zlata (Dina) i bronce (Ljiljana) pulski studentski stolni tenis ponovo je na najbolji mogući način prezentirao naše malo sveučilište.
Da bi uspjeh stolnog tenisa bio potpun pobrinuo se brucoš FET-a Fabio Ivinić koji je u svom premijernom nastupu za pulsko sveučilište osvojio fenomenalno drugo mjesto. Nakon uspješne studentske generacije predvođene Slavićem, Stankovskim, Antolovićem i Preksavcem, muški sveučilišni stolni tenis ponovo se vratio u Pulu. Iako daleko najmlađi na ovom natjecanju, samozatajni Fabio briljantno je odigrao sve mečeve. Na putu do finala svladao je protivnike sa Sveučilišta iz Brašova, Beograda, Ljubljane i Poznana. Tek je u finalu nakon odlične borbe pokleknuo protiv deset godina starijeg, i trenutno jednog od najboljih profesionalnih igrača u Srbiji, predstavnika Sveučilišta iz Novog Sada. Imajući u vidu da je ovo bio jedan od  najkonkurentnijih sveučilišnih turnira u stolnom tenisu, možemo se s pravom nadati da će Fabio u budućnosti krenuti koracima svojih starijih kolegica Dine Pervan i Ljiljane Janković.        

KOŠARKA
Pored muškog stolnog tenisa i košarka je nakon nekoliko godina stanke ponovo zaživjela na našem sveučilištu. Nakon fenomenalne generacije koju su činili Mezulić, Božić, Klarić, Hađić, Puh, Sijamhođić, Minić i Gligorović, pulska sveučilišna košarka dobila je nove haklere. Predvođeni kapetanom Ninom Daskom, nešto iskusnijim Martinom Tumpićem i voditeljem Davorom Jačimovićem već nakon prvog nastupa ostavili su odličan dojam doguravši do četvrtfinala. U grupnoj fazi osvojili su drugo mjesto pobijedivši ekipe sa Sveučilišta iz Novog Sada i Craiove te izgubivši od studenata beogradskog sveučilišta. Protivnik u četvrtfinalu bili su studenti iz Trstenika koji već dugi niz godina igraju zajedno. Utakmica je do samog kraja bila neizvjesna jer se igralo koš za koš, međutim tada protivnici zabijaju dvije trice čime su se odvojili na nešto veću razliku koju su održali do kraja (42:37). Bez obzira na ispadanje u četvrtfinalu, ono što krasi ovu ekipu je mladost, srce i timski duh što je, uz malo više iskustva, dovoljno elemenata da se u budućnosti ponovno počinju skupljati košarkaška odličja.
Sastav košarkaške ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli: Nino Dasko (cap.), Martino Tumpić, Franko Koljanin, Matej Bezelj, Andrea Vitas, Marko Borščak, Denis Červar, Ivan Pavelić i Ivan Todorović. Voditelj: Davor Jačimović.

FUTSAL
Dok su nam stolni tenis i košarka ostavili odlične dojmove, naši nogometaši su ovog puta u potpunosti zakazali. Iako bitno oslabljeni izostankom nekolicine prvotimaca (Urošević, Todorov, Glavaš, Ađam...) i igranjem u “skupini smrti“ (Sveučilište iz Novog Sada, Beograda i Bratislave) činjenica je da je pulski sveučilišni futsal u nešto dužoj rezultatskoj krizi. Za razliku od Ekonomijade u Ulcinju gdje su čudnim spletom okolnosti iz grupe ispali nakon tri pobjede i dva poraza, ovog puta ostali su bez ijedne pobjede. U prvoj utakmici protiv vjerojatno najjačeg protivnika (Beograd) naši su dečki odigrali jako dobro i par minuta prije kraja vodili 1:0. Međutim jedna greška koštala ih je gubitka bodova jer su beograđani izjednačili dvije minute prije kraja. I u preostale dvije utakmice naši su studenti pokazali ljepši futsal ali nažalost greške su se nastavljale redati pa su izgubljene rezultatima 1:0 i 3:2. Nadajmo da se da će dečki na budućim natjecanjma ponovno pronaći onu čarobnu formulu i ponovo krenuti osvajati odličja koje čekamo još od 2011. godine.
Sastav futsal ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli: Ivan Mavrić (cap.), Matija Funčić, Goran Tomić, Branimir Martić, Danijel Starčić, Marin Kalac, Ervin Radulović i Ivan Šugić. Voditelj: doc.dr.sc. Dean Sinković.

EUROIJADA 2013
Naši studenti i delegacija bili su smješteni u samom centar grada i u relativnoj blizini sportskih dvorana. Tako su osim sportskih natjecanja imali dovoljno vremena razgledati povijesni grad Brašov, posjetiti poznati Dvorac Bran (mjesto gdje je živio Vlad Tepeš Drakula) i još neka mjesta Transilvanijske regije. Svake večeri bio je organiziran i noćni program gdje su se oni s viška energije nakon sporta mogli u opuštenoj atmosferi družiti s kolegama iz cijele Europe. Svemu u svemu, iako je putovanje u Brašov trajalo puno duže od očekivanog (23 sata) studenti  su se u Pulu vratili s više nego odličnim dojmovima s EUROIJADE.

Sportski pozdrav,
Doc. dr.sc. Dean Sinković, MBA
Koordinator za sport
Fakultet ekonomije i turizma “ Dr. Mijo Mirković“  
Sveučilište Jurja Dobrile u Pul