Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

25.03.16.
Međunarodni projekti

Informacije o MSCA RISE natječaju

Nedugo je u AMPEU održan info dan na temu Marie Sklodowska Curie akcije RISE u okviru programa Horizon 2020. Prezentacija o RISE akciji i korisnim informacijama za prijavu projekata dostupna je na nacionalnoj mrežnoj stranici za program Obzor 2020., odnosno ovdje.

MSCA RISE natječaj je otvoren 28. travnaj 2016.
S obzirom na pitanja postavljena na info danu, istaknula bih dodatne informacije:

·         Intelektualno vlasništvo u MSCA

European IPR Helpdesk pripremio je odličan dokument “IP management in Horizon 2020 Marie Skłodowska-Curie Actions”, koji sadrži sve osnovne informacije o pravima intelektualnog vlasništva za sve MSCA akcije. Dokumentu u PDF formatu dostupan je ovdje.

·         Mogućnosti sudjelovanja javnih ustanova kao partnera (primjerice kazališta)

Kao što je bilo navedeno na informativnom danu, unutar RISE-a mogu sudjelovati sve institucije koje ispunjavaju uvijete sudjelovanja u Obzor 2020. programu. Također, u okviru MSCA radnog programa (stranica 57.) navedeno je sljedeće:
„'Non-academic sector' means any socio-economic actor not included in the academic sector and fulfilling the requirements of the Horizon 2020 Rules for Participation. This includes all fields of future workplaces of researchers, from industry to business, government, civil society organisations, cultural institutions, etc.''

Konkretno, vezano uz sudjelovanje kazališta, ne postoje prepreke za njihovo sudjelovanje. No, kako se radi o istraživačkim projektima, preporučamo da se sudjelovanje takvih institucija dobro obrazloži u projektnom prijedlogu.

·         Sudjelovanje država koje nisu navedene u dodatku A radnog programa Obzor 2020. (primjer Kine)

Sudjelovanje unutar RISE-a otvoreno je za sve zemlje, no zemlje prihvatljive za financiranje su države članice i pridružene države (uključujući i prekomorske teritorije) te treće zemlje navedene u dodatku A radnog programa Obzora 2020. Ostale zemlje moraju same financirati svoje troškove u projektu. Međutim, putem bilateralnih ugovora između tih zemalja i EU, postoje određeni mehanizmi financiranja sudjelovanja za projekte u Obzoru 2020. Detaljne informacije o zemljama koje mogu sufinancirati svoje sudjelovanje dostupne su ovdje.

Konkretno prema primjeru Kine, za uspješne projekte s kineskim partnerima postoji nacionalni mehanizam sufinanciranja „CFM“ putem kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije. Kao prioritetna područja koja će se sufinancirati, uz ostale, upravo se navodi i sudjelovanje kineskih institucija u projektima razmjene osoblja u području istraživanja i inovacija Marie Sklodowska – Curie akcija. Više informacija o sudjelovanju kineskih institucija u Obzoru 2020. dostupno je ovdje.

Za sva daljnja pitanja možete se obratiti u Ured za međunarodnu suradnju/projekti za individualno savjetovanje.