Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

30.08.11.
Međunarodna suradnja

EURAXESS portal

Praktične informacije za gostujuće znanstvenike i ustanove koje ih žele ugostiti

Hrvatski EURAXESS portal objavio je ažuriranu sekciju „Praktične informacije“ namijenjenu stranim znanstvenicima koji se žele baviti znanstvenim istraživanjem u Hrvatskoj kao i ustanovama koje ih žele ugostiti. Sadržaj je dostupan na engleskom jeziku.

Opsežne servisne informacije sadrže opise pravnih i administrativnih postupaka s kojima se stranac susreće pri preseljenju u Hrvatsku: od viza, reguliranja boravka i imigracijskih procedura preko stjecanja zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, pa sve do oporezivanja i zaštite intelektualnog vlasništva. Već postojeći pravni savjeti su usklađeni s važećim propisima, uzimajući u obzir da se legislativa brzo mijenja i da je korisnicima potrebno pružiti pouzdanu i ažuriranu informaciju.

Posebno je interesantna sekcija „Procedure“ koja sadrži detaljne popise dokumenata i kontakt adrese za sve najvažnije administrativne postupke s kojima se stranac susreće kod dolaska u Hrvatsku (ishođenje privremenog boravka, radne dozvole, prijava na zdravstveno osiguranje, izdavanje porezne kartice, OIB-a, otvaranje bankovnog računa itd.).

Sve relevantne informacije potrebne stranim znanstvenicima već su dostupne i u Vodiču za strane istraživače koji EURAXESS uslužni centar izdaje treću godinu za redom. Posljednje treće, dopunjeno izdanje, tiskano je u svibnju ove godine, a može se preuzeti u Uredu za znanost ili u elektronskom obliku na hrvatskom EURAXESS portalu.

Korisni linkovi:

Praktične informacije za dolazne znanstvenike (EURAXESS.HR Portal): http://www.euraxess.hr/sitegenius/topic.php?id=277

Procedure i lista dokumenata (EURAXESS.HR Portal):
http://www.euraxess.hr/sitegenius/topic.php?id=416

Vodič za strane istraživače u Hrvatskoj (EURAXESS.HR Portal):
http://www.euraxess.hr/sitegenius/article.php?aid=783