Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

17.02.13.

Pedeseta obljetnica smrti Mate Balote

Projekcija filmova: Portreti i susreti te Istra u hrvatskoj književnosti. 18.2.2013 u Sveučilišnoj knjižnici Pula

U nedjelju, 17.2.2013. navršava se 50 godina od smrti velikog istarskog književnika, novinara i ekonomista Mije Mirkovića, u književnom svijetu poznatog kao Mate Balota (1898–1963).

Sveučilišna knjižnica obilježit će tu obljetnicu u ponedjeljak, 18.2.2013., prikazivanjem dvaju crno-bijelih televizijskih filmova (fragmenata) posvećenih njegovu liku i djelu: Portreti i susreti te Istra u hrvatskoj književnosti.

Filmovi su nastali 60-ih godina prošlog stoljeća i pokušavaju odgovoriti na pitanje Tko je bio Mate Balota i kakav je bio?
Portreti i susreti, primjerice, otkrivaju kako su Balotu vidjeli, doživljavali i tumačili njegovi suradnici, tadašnji intelektualni i kulturno-društveni pregaoci: Zvane Črnja, Slavko Zlatić, Josip Percan, Ivan Erman, ali i Balotina sestra (iz pjesme Koza) te njegovi prijatelji i susjedi iz Raklja. Ovi dokumentarni filmovi moći će se pogledati u spomen-sobi Mije Mirkovića, u Sveučilišnoj knjižnici, koju će se također taj dan moći razgledati, uz stručno vodstvo.

Pored toga, u Knjižnici je postavljena i prigodna izložba komemorativnih i oproštajnih tekstova iz ondašnje periodike nastalih povodom Balotine smrti, koji svjedoče o važnosti i veličini njegova doprinosa znanosti, umjetnosti i društvu u cjelini. Njegov složeni stvaralački identitet možda je najbolje opisao Zvane Črnja vidjevši ga kao čovjeka koji je na jednak način osjećao i život i nauku i umjetnost. Spomen-soba bit će na raspolaganju posjetiteljima u ponedjeljak od 8 do 20 sati, a u tom će se periodu moći i pogledati filmovi (sveukupno trajanje filmskih fragmenata je 35 minuta).