Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

05.06.14.
Događanja

Odbojkašice Sveučilišta J.Dobrile u Puli ponovno državne sveučilišne prvakinje Hrvatske!!

Zlato iz 2013. godine obranjeno pobjedama 3:0 u polufinalu protiv Zagreba i 3:2 u fenomenalnom finalu protiv Osijeka! Iako su u finalu gubile set i u drugom ostale bez kapetanice Vitasović pulske studentice pokazale nevjerojatni timski duh i hrabrost!!

Odbojkašice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osvojile su zlatnu medalju na Državnom sveučilišnom prvenstvu Hrvatske pod nazivom HR Unisport Finals koje se od 29.05. do 02.06.2014. održalo u Puli. Time su, kao rijetko koja ekipa u povijesti ovog natjecanja, uspjele obraniti naslov državnih sveučilišnih prvakinja koje su osvojile i 2013. godine. Kao pobjednice ovogodišnjeg HR Unisport Finalsa naše studentice izborile su sudjelovanje na Europskom sveučilišnom prvenstvu u odbojci koje će se sljedeće godine održati u gradu Camerino u Italiji.

Na ovogodišnjem HR Unisport Finalsu okupilo se oko 550 najboljih studenata sportaša Hrvatske koji su kroz kvalifikacijske turnire izborili završnicu u Puli. Natjecanja su se odvijala na nekoliko lokacija širom Pule i to u sljedećim sportskim disciplinama: futsal, košarka, odbojka, rukomet, odbojka na pijesku, šah i košarka 3na3. Iako na Sveučilištu u Puli postoje još i futsal i košarkaška ekipa, raspored kvalifikacijskih turnira koji su se odigravali tijekom ožujka i travnja nije dopustio da i ove pulske ekipe pokušaju izboriti završnicu. Pored ženske odbojke prijavljena je bila i muška odbojka na pijesku ali se student Vedran Arapović ozljedio dva dana prije nastupa. 

Put na zavšnicu HR Unsport Finalsa bio je izboren kroz dva kvalifikacijska turnira održanih u travnju i svibnju u Rijeci i Puli na kojima su naše studentice briljirale pobijedivši ekipe Sveučilišta u Rijeci, Splitu i Zadru bez izgubljenog seta. Polufinale je donijelo ogled sa Sveučilištem u Zagrebu čije su sve studentice zapravo prvoligaške igračice. Međutim to im nije previše pomoglo jer su pulske odbojkašice u svakom segmentu bile bolje i pobijedile 3:0 u setovima (25:18, 25: 16, 26:24). Bila je to jedna od ponajboljih utakmica naših odbojkašica u kojoj protivnice nisu imale niti trunke šanse. Pod vodstvom kapetanice i tehničarke Vitasović savršeno je funkcionirao prijem (Zahirović), napad (Radolović, Slavulj, Terlević, Sanković, Grujić), blok (Pahović, Radunić, Slavulj) te fenomalne serve Slavulj, Radolović i Vitasović.

U drugom polufinalu studentice sa Sveučilišta u Osijeku pobijedile su kolegice iz Rijeke s 3:0 u setovima pa je finale donijelo ogled Pule i Osijeka. Bilo je to jedno nevjerojatno uzbudljivo finale s pregršt fenomenalnih poteza i preokreta u kojem su naše studentice bile spretnije ali i hrabrije. U prvom su setu pulske studentice propustile čak pet set lopti i neočekivano izgubile 29:27. Zato su u drugom setu krenule s 8:0 što je u potpunosti deprimiralo osiječanke. Međutim, pri rezultatu 9:1 naša kapetanica, tehničarka i lider ekipe Tea Vitasović, u jedom skoku na mreži, ozljeđuje ligamente zgloba i mora izaći iz igre. Iako su pulske odbojkašice osvojile taj set s 25:21, hendikep neigranja Vitasović itekako se osjetio u trećem setu koji su izgubile s 25:20. Međutim, pulsko sveučilište ima još jednog istinskog lidera a to je studentica Vanja Radolović koja je preuzela kapetansku vrpcu i motivirala svoje suigračice da daju sve od sebe. Kao rezultat tome, nakon što je su suvereno osvojile četvrti set s 25:18, pulske su studentice pokazale da su bolje te su u petom deklasirale svoje protivnice s nevjerojatnih 15:4 i slavlje je moglo početi!!! Pobjedom nad osječankama zatvoren je predivan dvogodišnji ciklus u sklopu kojeg su naše odbojkašice kroz kvalifikacije ili završnice pobjedile sve relevantne sveučilišne ekipe u Hrvatskoj (tri puta Rijeku, dva puta Split i Zadar, te sada Zagreb i Osijek).  

Pobjedom 3:2 u setovima (27:29, 25:21, 20:25, 25:18, 15:4) obranjeno je prošlogodišnje zlato što je rijetkost u ovom vrlo konkurentnom natjecanju. Od pulskih studenata sportaša to je do sada uspjelo samo tenisačima braći Šetić 2011. i 2012. godine. Pored toga, pulska ženska sveučilišna odbojka ima i srebro iz 2008. godine (Split) i zlato s odbojke na pijesku (Vitasović, Radolović) iz 2013. godine. Nažalost ove godine pravilnik natjecanja nije dopuštao da studentice koje igraju dvoransku odbojku mogu igrati i onu na pijesku.  Sigurni smo da bi to bila još jedna dvostruka kruna za Sveučilište u Puli.        

Ovom pobjedom ova ekipa pulskih odbojkašica nastavlja svoj fenomenalan niz započet još u travnju 2013. godine. Naime od tada su se dva puta okitile zlatom s Državnih sveučilišnih prvenstva Hrvatske i osvojile jak međunarodni sveučilišni turnir Eurovalencia 2014. Sljedeće veliko natjecanje, zapravo najveće moguće, je Europska Univerzijada koja će se u srpnju i kolovozu održati u Rotterdamu.  

Nove/stare sveučilišne prvakinje Hrvatske u odbojci su: Tea Vitasović (kap), Vanja Radolović, Marija Slavulj, Emina Zahirović, Tea Sanković, Vanessa Pahović, Sara Terlević, Lena Radunić, Jelena Grujić i Šeila Ikanović. Voditelj ekipe: doc.dr.sc. Aljoša Vitasović.

Doc.dr.sc. Dean Sinković, MBA

Koordinator za međunarodnu suradnju i sport pri Fakultetu ekonomije i turizma “Dr.Mijo Mirković” u Puli