Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

18.06.13.
Novosti

Rektor Sveučilišta u Puli prof.dr. R. Matijašić dobitnik prestižne nagrade Paul J. Scheuer

Za zasluge u osnivanju, održavanju i razvoju preddiplomskog sveučilišnog studija Znanosti o moru

Na slici, slijeva: prof. Werner Müller, Rektor Matijašić, prof. dr. Klaus Manger, predsjednik Akademije

U subotu 15. lipnja je prof. dr. Robert Matijašić, Rektor Sveučilišta u Puli, U Erfurtu (Njemačka) dobio Nagradu Paul J. Scheuer, koju dodjeljuje Akademija neprofitnih znanosti u Erfurtu za „izvanredne znanstvene zasluge u području molekularnog i tradicionalnog istraživanja“.

Na prijedlog prof. Wernera E. G. Müllera, člana Akademije i Erfurtu i profesora na Sveučilištu u Mainzu, nagrada mu je dodjeljena radi presudne uloge koju je imao u osnivanju, održavanju i razvoju preddiplomskog sveučilišnog studija Znanosti o moru, u suradnji s Centrom za istraživanje mora u Rovinju, Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Prof. Müller je dugogodišnji znanstveni suradnik Centra, te vrlo dobro poznaje situaciju kako u hrvatskoj znanosti tako i mogućnosti Centra u Rovinju, čiju djelatnost vrlo visoko ocjenjuje. Rektor Matijašić je za doktorante i postdoktorante prof. Müllera u petak 14. lipnja održao predavanje o naseljavanju i gospodarstvu Istre od kraja prapovijesti do Bizanta, pri čemu je naglasio okrenutost Istre moru u prošlosti.

Nagrada nosi ime po njemačkom kemičaru, rođenom 1915. u Heilbronnu, koji je 1938. emigrirao u SAD, radio je na Harvardu i na Havajima, gdje je preminuo 2002. Njegova knjiga „Chemistry of Marine Natural Compounds“ (1973) smatra se začetkom suvremene molekularne i kemijske morske biotehnologije.
Akademija neprofitnih znanosti u Erfurtu osnovana je 1754. za razvoj svih znanstvenih disciplina. Njezinim je redovima prošlo više od 2300 znanstvenika svih profila, među kojima i dvadeset nobelovaca.

Nagrada je priznanje i Svučilištu, koje je otvaranjem studija Znanosti o moru, i ulaskom u prirodne znanosti, otvorio novu stranicu u svojem razvoju.