Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

04.04.13.

TREĆI MEĐUNARODNI SIMPOZIJ GLAZBENIH PEDAGOGA

Pula, 18.-20. travnja 2013.

Početak rada: 18. travnja 2013. u 12 sati
Završetak rada: 20. travnja 2013. u 17 sati

Za prisustvovanje simpoziju treba:
1.) Ispuniti prijavnicu i poslati na e-mail: smpglazba@unipu.hr
2.) Uplatiti kotizaciju u iznosu od 500,00 kn do 10. travnja 2013. i poslati presliku uplate na e-mail: smpglazba(at)unipu.hr (kotizacija uključuje: prisustvovanje svim izlaganjima i radionicama, primjerak zbornika i zajedničku večeru) NAPOMENA: ustanove iz kojih dolazi više od dva sudionika uplaćuju samo dvije kotizacije
3.) sudionici dobivaju potvrdu o sudjelovanju na temelju prijave

Lokacije:
1.) Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – ul. Ivana Matetića Ronjgova 1 (svečana dvorana Tone Peruška, II. kat) (Google maps)
2.) Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Odjel za glazbu – Rovinjska 14  (Google maps)

Umjetnički dio programa/lokacije:
1.) Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – ul. Ivana Matetića Ronjgova 1 (svečana dvorana Tone Peruška, II. kat)
2.) Istarsko narodno kazalište – Laginjina 5 (Google maps)

Znanstveni odbor
Dr. Michele Biasutti, izv. prof. (Italija)
Dr. Senad Kazić, izv. prof. (Bosna i Hercegovina)
Doc. dr. Branka Rotar Pance (Slovenija)
Doc. dr. Snježana Dobrota (Hrvatska)
Dr. Gabriela Konkol (Poljska)
Predsjednica znanstvenog odbora
Doc. dr. Sabina Vidulin-Orbanić
Organizacijski odbor
Doc. dr. Sabina Vidulin-Orbanić
Doc. dr. Lada Duraković
Sandra Rađenović
Mr. art. Elda Krajcar Percan
    
Tema simpozija: Interdisciplinarni pristup glazbi: istraživanje, praksa i obrazovanje

Cilj simpozija: Pulski međunarodni simpozij glazbenih pedagoga, od prvoga dana zamišljen s jasnim ciljem i vizijom unaprjeđivanja glazbene pedagogije u svjetlu sadašnjih i budućih promjena, svojim je trećim izdanjem kruna dosadašnjeg znanstvenog djelovanja Odsjeka za glazbenu pedagogiju Odjela za glazbu. Naša nastojanja okrenuta su osuvremenjivanju glazbenopedagoških koncepata, utemeljenih na znanstvenim istraživanjima, projektima, praktičnim (provjerenim) modelima i novim strategijam poučavanja i rada. Dijalog, iskazivanje mišljenja i stava stručnjaka u već poznatom i definiranom okviru, ali i izvan toga istoga okvira, na inovativan i kreativan način, no uvijek za dobrobit i napredak glazbe/glazbene kulture/umjetnosti, osnovni su postulati našega Simpozija, Simpozija koji je, očito, prepoznat kao važno stručno i znanstveno događanje, ne samo u Hrvatskoj, već i izvan naše domovine.

Problematika: Činjenica jest da je interdisciplinarnost, ne samo suvremena, već i važna sastavnica današnjega obrazovnog sustava u vertikali, koja nudi brojne načine prožimanja srodnih i nesrodnih disciplina i područja. Sličnost i različitost, otvorenost i zatvorenost, prava i prividna korelacija, formalna i neformalna komparacija, glazbena i neglazbena mogućnost povezivanja sadržaja, obilježja su kojima autori propituju interdisciplinarne veze između glazbe i ostalih glazbenih i izvanglazbenih područja i disciplina. U promišljanjima interdisciplinarnosti određene su veze očitije, na prvi pogled logične i provodive, jasne, ponekad smjelije, a možda i upitne, nedorečene, nepotrebne.

Pitanje je: Dobiva li glazba (glazbena kultura/glazbena umjetnost) interdisciplinarnim pristupom nešto više ili gubi svoj identitet?

U izlaganjima autora pronaći ćemo određene odgovore, modele, pristupe koji će nas potaknuti na daljnja razmišljanja o mogućnostima i načinima interdisciplinarnoga povezivanja glazbe s glazbenim i ne-glazbenim disciplinama, tada kada je to doista i - potrebno.

Obuhvaćena područja:
1. Prožimanje glazbe s drugim disciplinama i područjima;
2. Interdisciplinarni pristup glazbi u sustavu predškolskog i primarnog obrazovanja;
3. Interdisciplinarnost u sustavu sekundarnog obrazovanja i izvanškolskih aktivnosti;
4. Interdisciplinarni programi i sadržaji u glazbenoj školi;
5. Glazboterapija i djeca s posebnim potrebama.

Aktivni sudionici: Na Trećem međunarodom simpoziju glazbenih pedagoga sudjelovat će pedesetak znanstvenika i praktičara iz Italije, Austrije, Njemačke, Poljske, Litve, Turske,Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.