Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

10.05.15.
Novosti

Plivačice i košarkaši briljirali na međunarodnom sveučilišnom turniru EUROVALENCIA 2015!!

Dvije plivačice osvojile čak dva zlata, četiri srebra i tri bronce!! Košarkaši srebrni nakon što su u fenomenalnom finalu promašili šut za pobjedu!!

Osmo izdanje međunarodnog sveučilišnog turnira Eurovalencia 2015. održalo se od 16. do 20. travnja u Valenciji u organizaciji Politehničkog Sveučilišta iz Valencije (Universidad Politecnica de Valencia) i studentske sportske udruge BDJ Integral Sport Managment. Na turniru se natjecalo preko 1000 studenata s 40tak sveučilišta i to u osam sportskih disciplina. Pulske ekipe u Valenciji  tradicionalno nastupaju od 2009. godine te su do sada osvojili pregršt odličja u gotovo svim disciplinama. Tako su primjerice prošle godine osvojene čak tri zlatne medalje – ženska odbojka, stolni tenis muški i stolni tenis žene a ukupno do ove godine osvojeno je šest zlata, pet srebra i jedna bronca!!

Ove godine pulski su sveučilišni sport predstavljali muški košarkaši te ženske plivačice koje su se već u prvoj godini prolongirale kao nove sveučilišne sportske zvijezde. Naime, Sonja Slavulj i Anđela Vrljić nastupale su u brojnim disciplinama i osvojile nevjerojatnih dva zlata, četiri srebra i tri bronce. Košarkaši su pak imali jedan briljantan nastup ali su u finalu ostali kratki koš razlike čime su ponovili fenomenalne uspjehe generacije 2007-2009 koja je osvajala srebra na međunarodnim sveučilišnim turnirima u Barceloni, Milanu i Ibizi. Ono što posebno treba istaknuti je činjenica da se košarkaško finale igra kao zadnja utakmica na turniru kada se u gledalištu okupi nekoliko stotina studenata i navijača....a to je još  jedna vrhunska promocija Sveučilišta J. Dobrile u Puli.

PLIVANJE

Ženska plivačka ekipa pulskog sveučilišta bila je podijeljena u dva tima jer su se gotovo u identično vrijeme održala sveučilišna natjecanja u Valenciji i Maroku (Med- Saharan Sport Challenge 2015) . Tako su studentice FET-a Sonja Slavulj i Anđela Vrljić plivale u Valenciji dok su studentice Odjela za odgoj i obrazovanje Petra Perhat i Elena Tomac u isto vrijeme branile boje sveučilišta u Maroku. Sonja i Anđela ponovno su briljirale te tijekom tri dana natjecanja osvojile sljedeća odličja:

  • Zlatne medalje (2) : Sonja Slavulj 50m leđno/ Sonja Slavulj 100m leđno
  • Srebrne medalje (4): Sonja Slavulj 50m delfin/ Anđela Vrljić 50m prsno/Anđela Vrljić 100m prsno/Anđela Vrljić 100m mješovito
  • Brončane medalje (3) : Sonja Slavulj 50m prsno/Anđela Vrljić 50m slobodno/Anđela Vrljić 100m slobodno

KOŠARKA

Muška košarkaška ekipa bila je smještena u grupi A zajedno sa Sveučilištima Hagazian (Maroko), Politechic Valencia (Španjolska) i Beograd (Srbija). U vrlo jakoj grupi pulski su studenti, uz vođenje pulske košarkaške legende i alumni FET-a Dalibora Mezulića, odigrali briljantno!! Prvo su pregazili Sveučilište Hagazian s 69:18 pa potom i domaćine Valenciju s visokih 45:23. Treća utakmica bila je zapravo borba za prvo mjesto u skupini. Sveučilište iz Beograda pet je godina zaredom osvajalo ovo natjecanje i u zadnjih 10tak godina zasigurno predstavlja jedno od top tri europskih sveučilišnih košarkaških ekipa. Međutim, to pulske košarkaše nije previše zabrinjavalo pa su se tijekom prve dvije četvrtine ekipe stalno izmjenjivale u vodstvu. U trećoj četvrtini Beograd se odvaja na 5-6 razlike što održava do zadnjih 1.5 minuta utakmice. Iako se mnogima činilo da će Pula ipak kao drugoplasirana otići u četvrtfinale s time se nisu slagali naši studenti. Taktičkim faulovima i preciznim šutevima Daska i Tumpića, u zadnjoj su sekundi izborili produžetak u kojem protivniku nisu dopustili više od jednog koša te u konačnici slavili 49:44!! Ne treba napominjati da je ova utakmica privukla najviše gledatelja prvog dana.

U četvrtfinalu lako je svladano Sveučilište Bocconi iz Milana s 64:40  a u polufinalu i Sveučilište Zurich (Švicarska) s 49:24. S druge strane ždrijeba Sveučilište u Beogradu je u polufinalu svladalo Sveučilište iz Madrida s 46:44 i na pomolu je bila još jedna košarkaška poslastica između Pule i Beograda!! Bila je to preslika prve utakmice s izjednačene tri četvrtine, puno taktike, vrhunske borbe i navijanja. Međutim ovog puta nešto manje iskusni pulski studenti nisu uspjeli dohvatiti zaostatak od pet koševa razlike i u zadnjoj su sekundi promašili šut za pobjedu.  Utakmica je završila 44:42 za Sveučilište iz Beograda ali su jednake ovacije dobile obje ekipe. Vrhunska predstava za zatvaranje vrhunskog turnira!! Košarkašku ekipu Sveučilišta Jurja Dobrile činili su: Nino Dasko (kap), Martino Tumpić, Božo Ivanković, Matija Maljić, Ivan Premasunac, Đani Koljanin i Sandro Kordiš dok ih je s klupe vodio Dalibor Mezulić uz asistenciju Davora Jačimovića.

Osmo izdanje turnira bilo je ponovno u svakom segmentu vrhunski organizirano (konkurencija, smještaj, logistika, druženje, zabava..). Tako su naši studenti imali priliku upoznati kolege iz cijelog svijeta, uživati u ljepotama predivne Valencije te okusiti bogat noćni život ovog španjolskog grada. Studente je u svojstvu voditelja delegacije pratio Koordinator za međunarodnu suradnju i sport pri FET-u, doc.dr.sc. Dean Sinković, MBA