Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

10.05.13.
Međunarodni projekti

Održana izložba u sklopu Adrifort projekta!

U subotu, 4. svibnja u 18:30 u sklopu projekta Adrifort otvorena je izložba „Stoljeće jedne utvrde“ u štinjanskoj utvrdi Punta Christo. Ovim je putem predstavljen europski projekt ADRIFORT u koji su, u ulozi partnera, uključeni Grad Pula-Pola i Sveučilište Jurja Dobrile. Prezentacija projekta i njegovih najvažnijih ciljeva održala se u sklopu bogatog programa obilježavanja Dana Grada Pule i Europskog tjedna u Istarskoj županiji.

Otvorenju je  prisustvovao  prorektor za međunarodnu suradnju pulskog sveučilišta prof. Ivan Jurković , koji je tom prigodom uzvanicima ispričao o povijesti fortifikacijskog sustava  i nekadašnjim vojnim objektima, te istaknuo njihovu važnost i izniman turistički potencijal prenamjene nekadašnjih vojnih objekata. Koordinatorica Adrifort projekta u Gradu Puli, Iva Pamić, ukratko je predstavila aktivnosti projekta ADRIFORT-a publici. Posebna je istaknula doprinos u realizaciji izložbe udrugu Prijatelji obalne utvrde Punta Christo, štinjanski dječji vrtić Dado, foto – klub „Pula“ i Sveučilište Jurja Dobrile. Samom otvaranju prethodio je obilazak utvrda Monte Grosso, Munide i bitnice Valmaggiore pod stručnim vodstvom profesora povijesti Danijela Tatića.

U obilasku su u sklopu terenske nastave sudjelovali studenti s odsjeka za povijest i studija Kulture i turizma pulskog Sveučilišta, kao i  zainteresirani građani. Posjetitelji među kojima je bilo i mnogo lokalnih stanovnika su na izložbi, koju je postavila kustosica Ines Vanjak, mogli razgledati povijesne i kartografske prikaze pulskog fortifikacijskog sustava, fotografije radova čišćenja utvrda te festivala elektronske glazbe koji u zadnjih nekoliko godina promoviraju pulske fortifikacije na svjetskoj razini.

Postavljen je i panel u kojem su građani imali mogućnost upisati svoju viziju buduće prenamjene ove vrijedne kulturne baštine dok se kroz izložene radove djece iz DV Dado ova stoljetna utvrda mogla vidjeti i u najmaštovitijem izdanju.

Pogledajte galeriju fotografija!