Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

08.05.14.
Događanja

Šampionski oproštaj braće Šetić! Filip Šetić zlatni u Barceloni i Maroku, Emil Šetić srebrni i brončani! Stolnotenisačice Janković i Pervan također slavile u Maroku te osvojile i sedmi međunarodni sveučilišni turnir u nizu!

Filip i Emil Šetić, zlatna braća pulskog sveučilišnog sporta, svoje oproštajne mečeve odigrala su na najbolji mogući način – osvajanjem međunarodnih sveučilišnih turnira Euroesade 2014 (Barcelona) i Medsaharan Sport Challenge (Ifrane, Maroko)

Nakon dvostruke krune sa sveučilišnih prvenstva Hrvatske, devet osvojenih međunarodnih sveučilišnih turnira i dva peta mjesta s Europske Univerzijade i Europskog sveučilišnog prvenstva u tenisu, možemo samo reći – svaka čast i hvala. Nadajmo se samo da će Filip i Emil dogodine možda upisati doktorski studij čime bi ponovo ostvarili pravo nastupa za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Teško je povjerovati da se najtrofejniji sveučilišni sport nakon četiri godine gasi u natjecateljskom smislu.

Kao što to obično biva, tenisače u stopu prate naše fenomenalne stolnotenisačice! Ljiljana Janković i Dina Pervan na Medsaharan Sport Challengeu ponovo su briljirale i osvojile zlatnu i srebrnu medalju. Njihov finalni meč u kojem je Liljana slavila s 3:2 bilo je njihovo najbolje finale do sada....ali krenimo redom.

EUROESADE 2014 BARCELONA

Međunarodni sveučilišni turnir Euroesade 2014 održao se od 03. do 06. travnja 2014. u sklopu olimpijskog centra Vall d’Hebron u Barceloni (Španjolska) u organizaciji renomirane poslovne škole ESADE Business School.  Turnir je okupio oko 800 studenata sportaša s brojnih europskih, afričkih i azijskih sveučilišta koji su se natjecali u pet sportskih disciplina. Ove je godine turnir slavio svoju 10. godišnjicu a 2007. godine futsal i košarkaška ekipa pulskog sveučilišta na ovom su natjecanju osvojili srebrne medalje. Međutim pulski tenisači Filip i Emil Šetić već jako dugo ne znaju za poraz na međunarodnim turnirima tako da je pulsko sveučilište ovoga puta zasluženo “uzelo“ i zlato.

Braća Šetić bili su raspoređeni kao nositelji skupina A i C u sklopu kojih su pobijedili sve suparnike i osvojili prva mjesta. Filip je prvo s 9:2 pobijedio predstavnika Sveučilišta Bocconi (Italija) pa potom s 9:1 i 9:3 studente sa Sveučilišta ESADE i Sveučilišta Misrata (Libija). Emil je u svojoj skupini bio jos uvjerljiviji jer je dvaput slavio s 9:0 (Sveučilište Stockholm i ESADE Business School)  te jednom 9:2 protiv predstavnika Sveučilišta iz Beograda. Oba brata četvrtfinalne su mečeve dobila rezultatom 9:3 (Filip protiv studenta sa Sveučilišta Comenius iz Bratislave a Emil protiv studenta sa Sveučilišta Roma Tre iz Rima). Polufinala i finale su se igrali na centralnom terenu olimpijskog kompleksa Vall d’Hebron gdje je Goran Ivanišević 1992. godine na Olimpijskim igrama osvojio brončanu medalju. To je samo inspiriralo našu “zlatnu” braću da svoje polufinalne dvoboje odigraju na najvišem mogućem nivou. Nakon što je Filip svog protivnika sa Sveučilišta Kopenhagen pobijedio 2:0 u setovima (6:3, 6:2) Emil je učinio isto protiv predstavnika Sveučilišta Comillas iz Madrida (6:4, 6:1). U finalnom meču Filip je ponovno bio koncentriraniji i slavio s 2:0 u setovima (7:6, 6:2) čime si je priskrbio novo zlato a Emila poslao na stepenicu niže. Koliko su Šetići bili superiorni govori i činjenica da su nakon tunira jedini od tenisača dobili pozivnice za brojna druga sveučilišna natjecanja.

Euroesade 2014. bio je dobro organiziran s jedinom manom što su studenti morali svakodnevno putovati najmanje sat vremena do mjesta odigravanja mečeva. Lijepe vremenske prilike i dobar raspored mečeva omogućile su našoj delegaciji da u slobodno vrijeme posjete brojne kulturne znamenitosti širom Barcelone (Parc Guell, Casa Battlo i Perdera, Sagrada Familia, Magične fontane, Rumbla, Nou Camp, itd.).  

MEDSAHARAN SPORT CHALLENGE, IFRANE MAROKO

Prvo izdanje međunarodnog sveučilišnog turnira Medsaharan Sport Challenge održalo se od 16. do 21. travnja u organizaciji Odjela za sport ponajboljeg afričkog sveučilišta Al Akhawayn iz Maroka. Turnir je okupio preko 1000 studenata iz Afrike, Europe, Azije i Amerike koji su se natjecali u šest sportskih disciplina. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli dobilo je službenu pozivnicu za mušku tenisku i žensku stolnotenisku ekipu koje su ponovno briljirale i osvojile dva zlata, srebro i broncu.

Braća Šetić ponovo su oduševili svojim sportskim izvedbama osvojivši zlatnu i brončanu medalju. Filip je u grupi A pobijedio sve svoje protivnike i to; 9:1 predstavnika sa Sveučilišta Dakar iz Senegala, 9:4 predstavnika sa Sveučilišta Mohamed V iz Rabata te 9:6 studenta sa Sveučilišta Hawaii (SAD). Emil je bio jednako uspješan u grupi D pobijedivši s 9:4 protivnike sa Sveučilišta Batna iz Alžira i Sveučilišta St. Joseph iz Bejruta te 9:5 studenta sa Sveučilišta Konstanz iz Njemačke. U cetvrfinalnim dvobojima Filip je s 9:1 deklasirao studenta sa Sveučilišta Manouba (Tunis) dok je Emil s 9:6 pobijedio predstavnika Sveučilišta Minho (Portugal). Polufinalni dvoboji, između pobjednika četiri skupina, bili su izuzetno napeti i zanimljivi. Filip je s 7:5, 6:2 pobijedio studenta sa Sveučilišta iz Valencije dok je Emil u meču koji je trajao tri sata izgubio od domaćeg predstavnika (Sveučilište Al Akhawayn)  s 6:2, 3:6, 6:7 (8).  Ali kako to obično biva Filip je brzo “osvetio“ svog brata tako što je u finalu marokanskog studenta pobijedio s 6:2, 6:4 u setovima i okitio se novim zlatom. K tome i Emil je za treće mjesto slavio s 6:4, 6:3 pa su Šetići ponovo zauzeli dva mjesta na postolju!

Dok su tenisači briljirali na vanjskim terenima naše su stolnotenisačice Liljana Janković i Dina Pervan u dvorani deklasirale sve svoje protivnice te gledateljima ponudile još jedno nezaboravno finale. Na putu do finala Liljana je s 3:0 pobijedila studentice sa Sveučilišta Al Akhawayn, Dongseo (Južna Koreja), American University of Beirut i Mohamed V (Maroko) dok je Dina istim rezultatom pobijedila protivnice sa Sveučilišta Troyes (Francuska), Hasan II (Casablanca), St. Joseph (Bejrut) i još jednu domaću predstavnicu. Finale između Dine i Lilje, koje je snimano na glavnoj regionalnoj televizijskoj postaji, bilo je više nego spektakularno!!  Nakon što je Ljiljana povela s 2:0 i držala prednost u trećem setu, Dina se budi i radi potpuni preokret izjednačivši na 2:2 uz vodstvo od 4:1 u zadnjem setu. Poeni koju su se odigrali do kraja meča bili su spektakularni i stalno su dizali publiku na noge. U konačnici Liljana je bila koncentriranija, slavila s 11:9 i uzela novo zlato. Nakon ovakvog meča možemo samo dodati da pulsko sveučilište može biti više nego ponosno na svoje stolnotenisačice!!

Iako se radilo o prvom izdanju, turnir je u svakom segmentu bio besprijekorno organiziran. Vrhunski kampus i sportski kompleksi, odlični smještajni kapaciteti, logistika i vodiči, kvalitetna konkurencija i koordinacija utakmica, svakodnevna mogućnost druženja i zabave za studente, izleti koji se ne zaboravljaju. Jedini problem nalazi se u činjenici da u Maroku sve kasni barem 30 minuta ali tu kulturološku razliku pulska je delegacija puno bolje prihvatila od one s njemačkih sveučilišta:) Poseban dojam ostavio je grad Ifrane, gdje je smješten kampus Sveučilišta Al Akhawayn, koji vise liči na Švicarsku idilu nego grad u Sjevernoafričkoj državi. Ifrane je smješten na vrlo visokoj nadmorskoj visini, pun je uređenih zelenih površina, kuća s kosim krovovima, a i proglašen je kao 2. najčišći grad na svijetu!!  Odličnom organizacijom svih aktivnosti omogućeno je da studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u sklopu sedmodnevnog boravka u Maroku, pored Ifranea, posjete i niz predivnih gradova popt Rabata (glavni grad), Feza, Casablance, Erfouda, Marzuge i sl. Zasiguno najupečatljivije dojmove ostavio je izlet u Saharu koji je uključivao; vožnju sa SUV-om 4x4, višesatno jahanje na devama, spavanje u šatorima usred Sahare, kušanje autohtonih berberskih specijaliteta, noćnju šetnju i sviranje bongosa sa domaćinima, te nevejrojatni doživljaj zalaska i izlaska sunca u srcu Sahare!! Iako naši tenisači i stolnotenisačice već dugi niz godina sudjeluju na brojnim turnirima, svi su se jednoglasno složili da Medsaharan Sport Challenge ima najbolju kombinaciju natjecanja, druženja i zabave. Studente ja na turnirima u Barceloni i Maroku pratio Koordinator za međunarodnu suradnju i sport pri FET-u doc.dr.sc. Dean Sinković, MBA.