Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

PočetnaWebmailStudomat

Novosti Prati novosti putem:

13.11.14.
Međunarodni projekti

Studentima Interdisciplinarnog studija Kulture i turizma organizirana terenska nastava u sklopu projekta Adrifort

Studenti treće godine preddiplomskog i druge godine diplomskog studija Interdisciplinarnog studija Kulture i turizma 24.listopada 2014. godine obilazili su Pulske utvrde. Obilazak Pulskih utvrda započeli su u Štinjanu uz pratnju izvršnog urednika časopisa "Vojna povijest", gdina. Danijela Tadica koji je vrsni poznavatelj povijesti Pulskih utvrda, te autor brojnih članaka iz navedenog područja. Iz centra Štinjana student su se pješice uputili do Monte Grossa, utvrda odakle puca predivan pogled na Pulski kanal. Uz upoznavanje sa povijesnom ulogom utvrda, studentima su podastrijete informacije o Adrifort projektu i njegovu značaju za revitalizaciju utvrda. Studenti su imali priliku popesti se na utvrdu i fotografirati Brijunsko otočje i Pulski kanal, a u zaleđu na dlanu imati Grad Pulu. Nakon Monte Grossa spustili su se do baterija koje su do nedavno bile potpuno skrivene od prolaznika. Adrifort projekt omogućio je čišćenje obraslih površina. Posjet Štinjanskim utvrdama studenti su završili na utvrdi Punta Cristo nakon čega su se autobusima uputili u obilazak utvrde Turtijan koja se nalazi na putu iz Pule prema Ližnjanu i gradnjom se značajno razlikuje od štinjanskih utvrda.

Tjedan dana nakon prve terenske nastave, u petak, 31.10.2014. godine održana je terenska nastava prilikom koje je studentima pulskog Interdisciplinarnog studija Kulture i turizma održana prezentacija na Upravljanje turističkom destinacijom koju je održao prof.dr.sc. Dragan Magaš.  Studenti su se zatim uputili u posjetu Astronomskom centru u Rijeci, koji osim zvjezdarnice nudi i mogućnost praćenja projekcija u Planetarijumu. Astronomski je centar izgrađen u sklopu utvrde u vlasništvu Grada, a direktor Astronomskog centra dočekao je studente i održao kratku prezentaciju o izgradnji i osnivanju Astronomskog centra u Rijeci nakon čega je uslijedio obilazak centra uz kratke projekcije filmova u Planetarijumu.

Nakon ove posjete, studentima je u Sveučilišnom kampusu u Rijeci održana prezentacija voditeljice Ureda za transfer tehnologije Petre Karanikić, o razvoju Tehnološkog parka i radu Ureda za transfer tehnologije. Nastavno, Danko Žitinić prezentirao je rad neprofitne tvrtke Sveučilišta u Rijeci STRIP d.o.o.

Terenska se nastava nastavila posjetom Trsatske utvrde u organizaciji Turističke zajednice. Terenska nastava u Rijeci održana je uz potporu Adrifort projekta i Grada Rijeke te se posebno zahvaljuje gdinu. Marku Filipoviću, zamjeniku gradonačelnika Grada Rijeke na potpori u organizaciji kompletnog programa.

Nakon terenske nastave studenti su dobili projektne zadatke kojima moraju predložiti konkretna projektna rješenja iz područja Destinacijskog menadžmenta i Menadžmenta u kulturi i turizmu, a voditeljice terenske nastave prof.dr.sc. Marli Gonan Božac i doc.dr.sc. Tea Golja su izrazile zadovoljstvo sudjelovanjem studenata u vannastavnim aktivnostima ovakve vrste.

Osnovni je cilj ADRIFORT (Adriatic Fortresses and Militaryv Areas) projekta ostvarenje trajnoga prekograničnog partnerstva s ciljem upravljanja prirodnim i povijesnim nasljeđima obale Jadrana. Zahvaljujući prošlim iskustvima, partneri su se ovog projekta iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Grčke složili kako je vrlo važno osnažiti kapacitete postojećih ustanova te očuvati i upravljati specifičnom jadranskom kulturnom baštinom.